jakie przelozenie do plynnej pracy

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kot1979
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 533
Rejestracja: 05 lip 2006, 08:01
Lokalizacja: Sulejowek
Kontakt:

jakie przelozenie do plynnej pracy

#1

Post napisał: kot1979 » 15 maja 2008, 19:43

jakie polecacie przelozenie przy servie elektro-craft 160 Wat do bramy wazacej okolo 80kg na srubie kulowej 38 mm skok 10 mm no i dlugosci 160 cm +/-
chodzi mi o takie przelozenie by silnik sie nie zameczyl przy pracy kilkugodzinnej .

Frezowanie drewna miekkiego i twardego . Maszyna jest tylko do drewna.

no i nieszczesne sterownie UHU.

Myslalem o 1/3,2


Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
www.galerianastrojow.pl

Tagi:

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3670
Rejestracja: 23 sie 2005, 12:27
Lokalizacja: zapytaj
Kontakt:

#2

Post napisał: gmaro » 16 maja 2008, 06:26

kot1979 pisze:Myslalem o 1/3,2
Miałem te serwa w pancerniku i przełożenie 1:3,2 i w zupełności z zapasem poruszały swobodnie osią Z która ważyła 45 kilo . Tutaj możesz śmiało dać 1:4 lub 1.3,2 .
kot1979 pisze:no i nieszczesne sterownie UHU.
Dlaczego ? ja zastosowałem w 2 maszynach UHU i obie spełniają swoje zadanie , żadnego problemu z nimi a co najważniejsze działają bezawaryjnie . Teraz testuje komplet sterowników -Whale2-T .
kot1979 pisze:do bramy wazacej okolo 80kg
Tak na marginesie to naprawdę nie wiele moja obecna ruchoma brama waży ponad 650 kilo :wink:
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

Autor tematu
kot1979
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 533
Rejestracja: 05 lip 2006, 08:01
Lokalizacja: Sulejowek
Kontakt:

#3

Post napisał: kot1979 » 16 maja 2008, 07:22

no to sie ciesze :) dam przelozenie 1/3,2 bo tez zalezy mi na szybkosci troche.

Moja maszyna jest raczej lekka wazy cala okolo 250 kg. +/- Dopiero nastepna , ktora mam zamiar budowac bedzie znacznie ciezsza.

Ale powiem ze ta maszyna ktora zrobilem , jest maszyna szkoleniowa , a co najwazniejsze zarobila na siebie :) po pierwsze duzo sie nauczylem :P no i rozwinelem dzialalnosc swoja:)

I czekam na obecnosc twojej maszyny na forum , bede mial sie na czym wzorowac hehe



A co to za sterownik o ktorym piszesz Gmoro? gdzie cos mozna poczytac? i kupic:)

ale jestem niepatomny to wieloryb:)))))
Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
www.galerianastrojow.pl

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3670
Rejestracja: 23 sie 2005, 12:27
Lokalizacja: zapytaj
Kontakt:

#4

Post napisał: gmaro » 16 maja 2008, 07:54

kot1979 pisze:no to sie ciesze :) dam przelozenie 1/3,2 bo tez zalezy mi na szybkosci troche.
Koła można zawsze zmienić nawet jak zrobisz 1:2 to powinno być dobrze i przede wszystkim szybko .
kot1979 pisze:Ale powiem ze ta maszyna ktora zrobilem , jest maszyna szkoleniowa , a co najwazniejsze zarobila na siebie :) po pierwsze duzo sie nauczylem :P no i rozwinelem dzialalnosc swoja:)
Dlatego kolejna maszyna będzie już zdecydowanie lepsza od poprzedniej :wink:
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”