Jakie napiecie na drucie oporowym? problem z ploterem
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Jakie napiecie na drucie oporowym? problem z ploterem
czolem Panie i Panowie
Mam problem z ploterem do styroduru. Do dnia dzisiejszego byloi wszystko ok. pracowal i cial bez problemu.
Dzis go odpalilłem - i znok. nie grzeje drut oporowy. sprawdzilem kable. nie wygladaja na załamane. Szulam dalje. i ciekawostka, prad wychdzi z zasilacza, dochodzi do drutu oporowego jednak po podlaczeniu do drutu oporowego napiecie zanika
gdzie szukac przyczyny??? jakies podpowiedzi ???
ratujcie ludziska bo mi sie robota na ploter nawarstwia a ja szukam w du*** robakow i nie wiem co zrobic
kolejna rzecz - jakie napiecie powinno byc na drucie ???? wg mienika pokazuje mi 9-V coś smiem przypuszczac ze jakis duzo
Mam problem z ploterem do styroduru. Do dnia dzisiejszego byloi wszystko ok. pracowal i cial bez problemu.
Dzis go odpalilłem - i znok. nie grzeje drut oporowy. sprawdzilem kable. nie wygladaja na załamane. Szulam dalje. i ciekawostka, prad wychdzi z zasilacza, dochodzi do drutu oporowego jednak po podlaczeniu do drutu oporowego napiecie zanika
gdzie szukac przyczyny??? jakies podpowiedzi ???
ratujcie ludziska bo mi sie robota na ploter nawarstwia a ja szukam w du*** robakow i nie wiem co zrobic
kolejna rzecz - jakie napiecie powinno byc na drucie ???? wg mienika pokazuje mi 9-V coś smiem przypuszczac ze jakis duzo
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Jakie napiecie na drucie oporowym? problem z ploterem
Hej.
Fajnie by było wiedzieć - jaki to zasilacz, jaki drut , itp.
Inaczej to jak zabawa w zgadywankę.
Na przykład - może padł zasilacz i drut to dla niego zwarcie ? - i odcina prąd.
pzd.
Fajnie by było wiedzieć - jaki to zasilacz, jaki drut , itp.
Inaczej to jak zabawa w zgadywankę.
Na przykład - może padł zasilacz i drut to dla niego zwarcie ? - i odcina prąd.
pzd.
Mane Tekel Fares
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Ja kiedyś dawno temu (30 lat) wycinałem styropian struną gitarową "e" upiętą na metalowym łuku ze starej "pryczy" (zasilałem ją starym zasilaczem ELWRO 5V/40A, parametrów nie mierzyłem, (była nakrętka motylkowa do regulacji napięcia drutu, kawałek sprężyny z pryczy i obustronnie przekłuty odcinek izolacji z grubego kabla), gdy drutek stawał się czerwony - dobrze szło... parametrów nie mierzyłem...
-
I za tę odpowiedź należy się nagroda!!CNC-Bogi pisze: ↑28 maja 2019, 13:57Ja kiedyś dawno temu (30 lat) wycinałem styropian struną gitarową "e" upiętą na metalowym łuku ze starej "pryczy" (zasilałem ją starym zasilaczem ELWRO 5V/40A, parametrów nie mierzyłem, (była nakrętka motylkowa do regulacji napięcia drutu, kawałek sprężyny z pryczy i obustronnie przekłuty odcinek izolacji z grubego kabla), gdy drutek stawał się czerwony - dobrze szło... parametrów nie mierzyłem...
robert
-
- Kontakt:
No zasilacz nie odcina, bo z tego co autor pisze to z na zasilaczu napięcie jest.
Ja bym zmierzył'napięcie na zasilaczu, następnie napięcie jak najbliżej drutu (ostatnie miejsce gdzie napięcie występuje) to da odpowiedź o spadku napięcia na kablach, czy nie ma po drodze gdzieś kiepskiego styku.
Jeśli napięcie przy drucie jest ok, to należy szukać przerwy od tego miejsca poprzez drut.
Dlatego przyczyny należy szukać w podłączeniu kabla do drutu oporowego. Obstawiam, że jest tam jakieś złącze śrubowe, trzeba rozkręcić i wyczyścić. Przy okazji można zmierzyć rezystancję drutu.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Równie dobrze może mieć zasialcz laboratoryjny z ograniczeniem prądowym - przypadkiem przystawił na minimum więc po podłączeniu drutu "napięcie znika"... Tak więc pukury ma rację - potrzeba więcej informacji...
-
Hej.
Prze 2 lala ( z tzw. hakiem) Kol. chyba sobie poradził.
Co do zasilacza - są i takie które po przekroczeniu jakiegoś tam prądu odcinają zasilanie.
Na tzw. luzie napięcie jest a po obciążeniu nie.
pzd.
Prze 2 lala ( z tzw. hakiem) Kol. chyba sobie poradził.
Co do zasilacza - są i takie które po przekroczeniu jakiegoś tam prądu odcinają zasilanie.
Na tzw. luzie napięcie jest a po obciążeniu nie.
pzd.
Mane Tekel Fares
-
- Kontakt: