Jakie napiecie na drucie oporowym? problem z ploterem

Maszyny do wycinania gorącym drutem

Autor tematu
phumagnus
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 16 mar 2019, 09:09

Jakie napiecie na drucie oporowym? problem z ploterem

#1

Post napisał: phumagnus » 16 mar 2019, 09:36

czolem Panie i Panowie

Mam problem z ploterem do styroduru. Do dnia dzisiejszego byloi wszystko ok. pracowal i cial bez problemu.
Dzis go odpalilłem - i znok. nie grzeje drut oporowy. sprawdzilem kable. nie wygladaja na załamane. Szulam dalje. i ciekawostka, prad wychdzi z zasilacza, dochodzi do drutu oporowego jednak po podlaczeniu do drutu oporowego napiecie zanika

gdzie szukac przyczyny??? jakies podpowiedzi ???

ratujcie ludziska bo mi sie robota na ploter nawarstwia a ja szukam w du*** robakow i nie wiem co zrobic

kolejna rzecz - jakie napiecie powinno byc na drucie ???? wg mienika pokazuje mi 9-V coś smiem przypuszczac ze jakis duzo




pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6587
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

Re: Jakie napiecie na drucie oporowym? problem z ploterem

#2

Post napisał: pukury » 16 mar 2019, 11:20

Hej.
Fajnie by było wiedzieć - jaki to zasilacz, jaki drut , itp.
Inaczej to jak zabawa w zgadywankę.
Na przykład - może padł zasilacz i drut to dla niego zwarcie ? - i odcina prąd.
pzd.
rebeliant


CNC-Bogi
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 264
Rejestracja: 29 sie 2010, 15:20
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Jakie napiecie na drucie oporowym? problem z ploterem

#3

Post napisał: CNC-Bogi » 28 maja 2019, 13:57

Ja kiedyś dawno temu (30 lat) wycinałem styropian struną gitarową "e" upiętą na metalowym łuku ze starej "pryczy" (zasilałem ją starym zasilaczem ELWRO 5V/40A, parametrów nie mierzyłem, (była nakrętka motylkowa do regulacji napięcia drutu, kawałek sprężyny z pryczy i obustronnie przekłuty odcinek izolacji z grubego kabla), gdy drutek stawał się czerwony - dobrze szło... parametrów nie mierzyłem...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Styropianu (Styroduru)”