Jaki olej do hartowania
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Nie wszystkie, trochę się rozpędziłem. Ale od razu to poprawiłem więc nie wiem po co rozgrzebujesz.
W sumie chodzi o to że powyżej około 250 stopni to da sie tylko mierzyć rezystancję (przewód też ma rezystancję zależną od temperatury). Albo mierzyć termoparą co też ma swoje wady.
Ale problem jest przede wszystkim w materiale. Mierzymy bardzo dużą temperaturę, gdzie duża część pierwiastków przechodzi w stan ciekły.
Pomiary pirometrem nie są zbyt dokładne. Nie jest tak łatwo zmierzyć precyzyjnie temperaturę w okolicach 1000 stopni.
A i rdarek skoro jesteś taki pewny. To powiedz mi jaką rezystancję ma ten 2-3 metrowy przewód
W sumie chodzi o to że powyżej około 250 stopni to da sie tylko mierzyć rezystancję (przewód też ma rezystancję zależną od temperatury). Albo mierzyć termoparą co też ma swoje wady.
Ale problem jest przede wszystkim w materiale. Mierzymy bardzo dużą temperaturę, gdzie duża część pierwiastków przechodzi w stan ciekły.
Pomiary pirometrem nie są zbyt dokładne. Nie jest tak łatwo zmierzyć precyzyjnie temperaturę w okolicach 1000 stopni.
A i rdarek skoro jesteś taki pewny. To powiedz mi jaką rezystancję ma ten 2-3 metrowy przewód

-
- Posty w temacie: 4
Jak już nie czytasz co Ja piszę to chociaż czytaj to co sam napisałeś.strikexp pisze:A i rdarek skoro jesteś taki pewny. To powiedz mi jaką rezystancję ma ten 2-3 metrowy przewód
A jeśli chcesz znać "rezystancję" przewodu to trzeba zacząć od materiału z jakiego jest wykonany i jego przekroju.

Dobra koniec na dziś

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Na którym semestrze skończyłeś te studia ??strikexp pisze:Nie wszystkie, trochę się rozpędziłem. Ale od razu to poprawiłem więc nie wiem po co rozgrzebujesz.
-
Tylko że jak kupujesz na aliexpress/allegro taki gotowy czujnik którym sie zachwycałeś. To na ogół nie ma żadnych informacji na ten temat.rdarek pisze: A jeśli chcesz znać "rezystancję" przewodu to trzeba zacząć od materiału z jakiego jest wykonany i jego przekroju.Sam powinieneś to wiedzieć.
![]()
Na domiar złego przewód jest bardzo cienki aby słabo transportował ciepło. A to niestety zwiększa rezystancję i zakłóca odczyt rezystancji np takiego Pt100.
Popieram. Choć jeśli będziemy się trzymać tematu to wcale nie jest to taka zła dyskusja. W końcu aby coś porządnie zahartować, trzeba zachować różne parametry, miedzy innymi temperaturę maksymalną.rdarek pisze: Dobra koniec na dziśbo z oleju do hartowania zrobi się wykład o technologiach pomiaru temperatury i jego wpływu na życie Adalia bipunctata
Jednak jak mówimy o hartowaniu w oleju rzepakowym, to chyba nie ma co przesadzać z tymi parametrami

-
- Posty w temacie: 4
Zachwycałem się ofertą TME z Łodzistrikexp pisze:Tylko że jak kupujesz na aliexpress/allegro taki gotowy czujnik którym sie zachwycałeś.

Słyszałeś o kompensacji czy kalibracji układustrikexp pisze:Na domiar złego przewód jest bardzo cienki aby słabo transportował ciepło. A to niestety zwiększa rezystancję i zakłóca odczyt rezystancji np takiego Pt100.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Strikexp:
Moj drogi, musze sie ustosunkowac do Twojej wypowiedzi "Mierzymy bardzo dużą temperaturę, gdzie duża część pierwiastków przechodzi w stan ciekły" - w przypadku temperatur jakie wystepuja przy hartowaniu stali to stwierdzenie jest co najmniej nie pasujace, zeby lagodnie okreslic.
Czy wiesz jakie sa temperatury procesu hartowania ? Czy wiesz jakie sa temperatury przechodzenia w stan ciekly stali ? I najwazniejsze czy potrafisz udzielic na te pytania odpowiedzi czy wlasnie szukasz w google
z reka na sercu napisz
Moj drogi, musze sie ustosunkowac do Twojej wypowiedzi "Mierzymy bardzo dużą temperaturę, gdzie duża część pierwiastków przechodzi w stan ciekły" - w przypadku temperatur jakie wystepuja przy hartowaniu stali to stwierdzenie jest co najmniej nie pasujace, zeby lagodnie okreslic.
Czy wiesz jakie sa temperatury procesu hartowania ? Czy wiesz jakie sa temperatury przechodzenia w stan ciekly stali ? I najwazniejsze czy potrafisz udzielic na te pytania odpowiedzi czy wlasnie szukasz w google

-
Możliwe że się trochę rozpędziłem, temperatury jakie widziałem w kartach katalogowych stali wynosiły do około 800 stopni. Ale to i tak dużo i sporo pierwiastków zamienia się w ciecz.
A i zapasu trzeba nieco brać. Bo przy takiej temperaturze to stopnie lecą w ciągu pojedyńczych sekund.
a) miernik wzorcowy - bardzo drogi
b) odpowiednie dane np tą rezystancję przewodów - której nie mamy
I tutaj niestety muszę Cię rozczarować. Nie wszystko ma liniowe wykresy i da się łatwo skompensować
Podsumowując, ten miernik za 25zł to nalepsza opcja. Tylko trzeba poszukać sondy z obudową żeby kabla nie rozpuściło.
A i zapasu trzeba nieco brać. Bo przy takiej temperaturze to stopnie lecą w ciągu pojedyńczych sekund.
Taaaa, tylko trzeba mieć:rdarek pisze:Słyszałeś o kompensacji czy kalibracji układu
a) miernik wzorcowy - bardzo drogi
b) odpowiednie dane np tą rezystancję przewodów - której nie mamy
I tutaj niestety muszę Cię rozczarować. Nie wszystko ma liniowe wykresy i da się łatwo skompensować

Podsumowując, ten miernik za 25zł to nalepsza opcja. Tylko trzeba poszukać sondy z obudową żeby kabla nie rozpuściło.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
StrikeXP: ponownie apeluje do Ciebie: nie pisz bzdur. Jakie poerwiastki topia sie ponizej 800 st o ktorych piszesz ze jest ich wiele. Stal to stop zelaza z weglem, taki material sie hartuje. Jakie pierwiastki ty tam czlowieku widzisz ?
I co masz na mysli ze "stopnie leca prz tych temperaturrach". Jesli chcesz przez to powiedziec ze im wyzsza temperatura tym szybciej sie nagrzewa to jestes w kompletnym bledzie. Im wyzsze temperatury tym ciezej jest rozgrzewac metal i zajmuje to dluzszy czas.
I co masz na mysli ze "stopnie leca prz tych temperaturrach". Jesli chcesz przez to powiedziec ze im wyzsza temperatura tym szybciej sie nagrzewa to jestes w kompletnym bledzie. Im wyzsze temperatury tym ciezej jest rozgrzewac metal i zajmuje to dluzszy czas.