Jak zlaczyc kilka plaszczyzny w jedna?

Rhino 3D

Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 5634
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Jak zlaczyc kilka plaszczyzny w jedna?

#1

Post napisał: oprawcafotografii » 03 mar 2015, 17:48

Moze ktos wie :) ja kombinuje i nic mi nie wychodzi narazie ;(

Mam kilka plaszczyzn, chce je zlaczyc w jedna tak, zeby mialy
tylko jedna krawedz "dookola". Jak to zrobic?

Przykladowy plik wyglada tak:
Obrazek

A tu plik z Rhino gdyby ktos chcial otworzyc:
http://www.skanowanie.com.pl/tmp/plaszczyzny.3dm

Z gory dzieki za pomoc.
Ja narazie sie poddaje, ide na obiad, moze mi sie rozjasni :mrgreen: :)))

q


Kto w Polsce prowadzi firmę ten się z Monty Pythona nie śmieje.

Tagi:


onepiotr
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 22
Rejestracja: 11 maja 2012, 00:43
Lokalizacja: Józefosław

#2

Post napisał: onepiotr » 14 mar 2015, 12:22

Polecenie: PołączKrawędź


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 5634
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#3

Post napisał: oprawcafotografii » 14 mar 2015, 14:08

Dobra, moze inaczej :)

Zostaly dwa elementy - nazwijmy jede "czolo"
a drugi "rura".

Chce polaczyc je w jedna plaszczyzne u wypelnic
pozostale otwory gorny i dolny.

No i tu juz nie wiem jak to zrobic...

Obrazek

Plik Rhino:

http://www.skanowanie.com.pl/tmp/elementy.3dm

Z gory dzieki za pomoc.

q
Kto w Polsce prowadzi firmę ten się z Monty Pythona nie śmieje.


Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 856
Rejestracja: 10 mar 2007, 19:43
Lokalizacja: Rumia

Jak złączyć

#4

Post napisał: Bbuli » 14 mar 2015, 20:16

Rozsuń lub przytnij a potem połącz-złącz wskazując odpowiednio kolejne krawędzie
budując nową powierzchnię,która to połączy.Obrazek


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 5634
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Jak złączyć

#5

Post napisał: oprawcafotografii » 14 mar 2015, 21:48

Nagralem film, zeby zilustrowac problem, bedzie jasniej :)



q
Kto w Polsce prowadzi firmę ten się z Monty Pythona nie śmieje.


Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 856
Rejestracja: 10 mar 2007, 19:43
Lokalizacja: Rumia

#6

Post napisał: Bbuli » 14 mar 2015, 23:17

Płaszczyzną tnącą przytnij trochę ramiona jak wskazałem-zrobi się szczelina.Zastosuj komendę,którą Ci wskazałem a nie złącz powierzchnie.Szczelina zostanie wypełniona i da się scalić.
Nie scal powierzchnie a połącz powierzchnie poprzez wybudowanie kolejnej,która je połączy.


onepiotr
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 22
Rejestracja: 11 maja 2012, 00:43
Lokalizacja: Józefosław

#7

Post napisał: onepiotr » 15 mar 2015, 01:43

Ja też się właśnie uczę :mrgreen:

Pomyślałem, zgodnie z zasadą, że jest kilka rozwiązań tego samego problemu, że można najpierw zrobić pełną tą "kieszeń", a potem ten otwór wyciąć. Chyba by było mniej zachodu.
Metoda opisana przez Bbuli, jest jednak w wielu przypadkach niezastąpiona bo precyzyjna:)


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 5634
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#8

Post napisał: oprawcafotografii » 15 mar 2015, 13:30

Ciag dalszy zabawy - jest postep ale "konca nie widac" :)



q
Kto w Polsce prowadzi firmę ten się z Monty Pythona nie śmieje.


onepiotr
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 22
Rejestracja: 11 maja 2012, 00:43
Lokalizacja: Józefosław

#9

Post napisał: onepiotr » 17 mar 2015, 09:19

Daj ten plik. Zobaczę.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 5634
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#10

Post napisał: oprawcafotografii » 17 mar 2015, 09:47

http://www.skanowanie.com.pl/tmp/plaszczyzny.3dm

Z gory dzieki.

Rhino melduje, ze elementy nie daja sie zapisac w v4 wiec jest w v5.

Jakub
Kto w Polsce prowadzi firmę ten się z Monty Pythona nie śmieje.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rhino 3D”