Jak załączać laser.

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu TurboCNC

Zgłoszenia konkursowe


Autor tematu
wikingc1
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2
Posty: 44
Rejestracja: 09 lip 2007, 12:48
Lokalizacja: Suchedniów

Jak załączać laser.

#1

Post napisał: wikingc1 » 23 lip 2007, 11:43

Witam.
Mam taki problem zbudowałem mały ploterek i osie X i Y działają poprawnie, ale teraz mam problem jak ustawić turboCNC zeby załączał sie laserek. Laserek jest podpiety pod jeden pin portu (14pin) i jeśli jest na nim stan wysoki laserek wypala jak niski laserek wyłączony. Dodam ze zmieniam BMP na g-code programem b2g. Prosze o mozliwie szybką pomoc bo nie mam pojecia jak to ustawić.



Tagi:

Zgłoszenia konkursowe

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#2

Post napisał: Piotr Rakowski » 24 lip 2007, 01:31

Włączaj/wyłączaj poleceniami np. M03/M05 podstawionymi pod pin14. Powinno być OK.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)


Autor tematu
wikingc1
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2
Posty: 44
Rejestracja: 09 lip 2007, 12:48
Lokalizacja: Suchedniów

#3

Post napisał: wikingc1 » 24 lip 2007, 12:13

A można by troszeczke jasniej bo jestem początkujący i nie zabardzo rozumiem.
A w kodzie mam tak Z-2. i Z0. i jak jest Z-2. to ma sie zapalić laserek az do komendy Z0. i wtedy ma sie zgasić. Prośił bym o wmiare jasne wytłumaczenie bo już mi wszystko działa a nie moge ustawić tego zapalania laserka.

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#4

Post napisał: Piotr Rakowski » 24 lip 2007, 23:26

Zamieniasz w pliku z g-kodami Z-2 na M03, a Z0 na M05. Jeśli będziesz używał mojego STEP2CNC to te dwa polecenia działają na przekaźnik numer 1. Pod ten przekaźnik podłącz laser i nadaj mu odpowiedni pin.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Awatar użytkownika

Inf-el
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 573
Rejestracja: 22 cze 2004, 18:41
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#5

Post napisał: Inf-el » 30 lip 2007, 15:49

Jeśli kolegę wikingc1 to urządzi to mogę dorobić taką opcję w b2g aby przy zagłębieniu Z<0
wstawiał dowolny kod np. M03, a przy Z >=0 wstawiał inny dowolny kod z zugestią na M05.

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#6

Post napisał: Piotr Rakowski » 30 lip 2007, 19:49

Kol. Inf-el -> dorób ją dla wszystkich z nas.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Awatar użytkownika

Inf-el
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 573
Rejestracja: 22 cze 2004, 18:41
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#7

Post napisał: Inf-el » 30 lip 2007, 22:46

Wersja beta z generowaniem 2.5 D (tak to nazwałem) jest do pobrania.
W ustawieniach można wpisać dowolny ciąg gdy z<0 i inny dla z>= 0.
I generować przyciskiem "Generuj 2.5D"
Domyślnie jest M03 i M05.

Proszę o info jak zadziałało na laserze albo innym ustrojstwie bez płynnego Z.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „TurboCNC”