Pamiętacie koledzy zaciętą onegdaj dyskusję z naszym (byłym już chyba) kolegą-specjalistą, nazwania nie pomnę, jak to się robi spalinowe silniczki ?
Otóż miałby tu instrukcję, co i jak, krok po kroku, a i dla nas, myślę, temat garażowej technologii ciekawy.. http://www.modelenginemaker.com/index.p ... 334.0.html
chyba dla tych co mają muultum czasu a nie wiedzą co z nim zrobić
temat byłby aktualny x lat temu kiedy było ciężko dorwać takie rzeczy. teraz do wyboru do koloru. i chińskie i japońskie i takie tam
Mnie urzekły te dwa przykłady wykonania miniaturowych silników czterotaktowych. Wykonanie nie za bogate, ale sam pomysł wykorzystania wkrętów jako zaworów rewelacyjny.
Że też się komuś chciało, zwłaszcza uszczelka pod głowicę jest the best...
No, ale bez takich zapaleńców nie byłoby wielu rzeczy...
Gość wzorował się na pierwszym silniku Forda
[youtube][/youtube]
Ale jeszcze ciekawsza jest kolumnówka na której(częściowo) to robi(samodziełka skręcana z aluprofili, raptem po jednym wózku - fakt że długim - na szynę w zetce etc.):
a mam w jakiejs ksiązce mlody konstruktor caly projekt silniczka zarowego samozapłonowego bodajze 10 ccm, troche duzo rupieci, ale projekt niczego sobie
zrob taki silnik do glajta, to sie nie opędzisz, a, zeby jescze byl tani i lekki