Jak wykonać takie elementy z drewna?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Re: Jak wykonać takie elementy z drewna?
Nie sądzę, żeby się ześmigliło... jedyny powód jaki widzę dla zbierania materiału symetrycznie z przyciętego wcześniej "półfabrykatu" (krótkiej deseczki, prostopadłościanu) to uzyskanie klina w postaci idealnego trójkąta równoramiennego.
W przypadku zbierania jednostronnego jeden z kątów przy podstawie klina/trójkąta będzie kątem prostym, natomiast drugi ostrym - ale autor tematu nie podał, czy to jest krytyczny warunek.
Oczywiście, sosna to nie jest najlepszy materiał na taki detal - przez bardzo zróżnicowaną budowę twardzieli: twarde słoje (przyrosty roczne), a między nimi przestrzenie o małej gęstości; sosna marnie się z tego powodu obrabia przy skrawaniu poprzecznym (jak zresztą większość gatunków iglastych).
W przypadku zbierania jednostronnego jeden z kątów przy podstawie klina/trójkąta będzie kątem prostym, natomiast drugi ostrym - ale autor tematu nie podał, czy to jest krytyczny warunek.
Oczywiście, sosna to nie jest najlepszy materiał na taki detal - przez bardzo zróżnicowaną budowę twardzieli: twarde słoje (przyrosty roczne), a między nimi przestrzenie o małej gęstości; sosna marnie się z tego powodu obrabia przy skrawaniu poprzecznym (jak zresztą większość gatunków iglastych).
Pomogłem? Kliknij, proszę :-)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 13
- Kontakt:
pavyan pisze:sosna marnie się z tego powodu obrabia przy skrawaniu poprzecznym
Ale nikt tu nie proponuje skrawania poprzecznego. Chyba tylko Ty.

Robert
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Tak, tak - tylko ja
Zupełnie na wyrost z początku napisałem o takiej możliwości - w przypadku braku strugarki i konieczności użycia pionowej frezarki do metalu lub jakiejś "bramowej" CNC
Według przysłowia: gdy się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma

Zupełnie na wyrost z początku napisałem o takiej możliwości - w przypadku braku strugarki i konieczności użycia pionowej frezarki do metalu lub jakiejś "bramowej" CNC
Według przysłowia: gdy się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma

Pomogłem? Kliknij, proszę :-)
-
- Kontakt:
Czyli problem rozwiązany, teraz czekamy na zdjęcia klinów od titleDe 
Robert

Robert
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Dzięki Wam za udział w analizie przypadku.
Nie widziałem do tej pory procesu wykonywania elementów o takich gabarytach, a dobrze było poznać Wasze opinie.
Problem już się rozwiązał, najlepszym narzędziem do tej pracy okazał się... kalkulator!
Sosna już budziła pewne wątpliwości, a po podliczeniu całości i przyrównaniu wyniku do budżetu -temat się zamknął
Jak uda Wam się znaleźć zdjęcia lub film z "dedykowanym" sposobem wykonania klinów -podzielcie się z innymi
Nie widziałem do tej pory procesu wykonywania elementów o takich gabarytach, a dobrze było poznać Wasze opinie.
Problem już się rozwiązał, najlepszym narzędziem do tej pracy okazał się... kalkulator!

Sosna już budziła pewne wątpliwości, a po podliczeniu całości i przyrównaniu wyniku do budżetu -temat się zamknął

Jak uda Wam się znaleźć zdjęcia lub film z "dedykowanym" sposobem wykonania klinów -podzielcie się z innymi

-
- Kontakt:
titleDe pisze:Jak uda Wam się znaleźć zdjęcia lub firm z "dedykowanym" sposobem wykonania klinów -podzielcie się z innymi
Nie istnieje taki film, Twój element jest specyficzny.
Robert
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Jeśli deska będzie mieć 20 cm szerokości, to na 100% będzie różna struktura słojów, a więc nastąpią wypaczenia lub\i pęknięcia po obróbce.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 6
Witam, tnę podobny element ale mniejszy. Y=38 X=10 dł=200mm na grubościówce za pomocą przyrządu. przesuwanie przyrządu jest dość meczące wiec pomyślałem o "wspomaganiu". Bede wdzieczny za sugestie co bedzie najlepsze do tego. Silnik krokowy, silownik, listwa i kolo zebate? a moze cos innego?
Tomasz
Tomasz