Jak ustawić prędkość osi X w GRBL ?

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
piotr56
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 172
Rejestracja: 21 sty 2016, 11:35
Lokalizacja: Rzeszów

Jak ustawić prędkość osi X w GRBL ?

#1

Post napisał: piotr56 » 18 lip 2019, 11:12

Witam
Pytanie jest z pozoru banalne, ale mam taki problem:
- muszę wyfrezować małą szczelinę w PCV, raptem 25mm w materiale 2.5mm;
- frez jest cienki, muszę jechać powoli by go nie złamać.
Wypraktykowałem że 3 przejazdy po 1mm zagłębienia zapewniają dobry efekt.
Problemem jest to że materiał jest lekko niepowtarzalny i muszę to robić komendami z ręki po złapaniu punktu początkowego, tu zaczyna się problem bo komenda F nie działa :( , frez jedzie z maksymalną prędkością, skutkiem czego muszę skakać z przyrostami 0.5mm by go nie złamać.
Próbowałem zmienić GRBL z v0.9 na v1.1f bez skutku.
Próbowałem zmieniać program z GBRLControl na Rabbit, w obu komenda F pisana z ręki nie działa :(.
W programie załadowanym z pamięci komenda pewnie działa, bo kiedyś paliłem laserem deskę i program sobie radził z ustaleniem prędkości, ale akurat mam potrzebę wysyłać komendy z linii poleceń.
Mniej więcej mam taką potrzebę:
Z-1
X25F50
Z-1
X-25F50
Z-1
X25F50
Z10
Radzę sobie ustawiając $110=50 ale wtedy każdy dojazd odbywa się z tą prędkością co jest niepotrzebną stratą czasu i na dodatek nie jestem zwolennikiem ciągłych zapisów do EEPROM gdyż po robocie wypada wrócić do pierwotnych ustawień $110=800.
Czy jest jakaś metoda na ustawienie prędkości z linii poleceń?




Arias2
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 241
Rejestracja: 29 lip 2007, 10:49
Lokalizacja: wieluń-eslov

Re: Jak ustawić prędkość osi X w GRBL ?

#2

Post napisał: Arias2 » 18 lip 2019, 11:43

Próbowałeś taki zapis.
G1X25F50


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1600
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Jak ustawić prędkość osi X w GRBL ?

#3

Post napisał: Steryd » 18 lip 2019, 11:45

jak to komenda F nie działa?
Można?
Morzna!!!


TOP67
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 115
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Jak ustawić prędkość osi X w GRBL ?

#4

Post napisał: TOP67 » 18 lip 2019, 12:21

Może kolega używa G0 zamiast G1?


Autor tematu
piotr56
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 172
Rejestracja: 21 sty 2016, 11:35
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Jak ustawić prędkość osi X w GRBL ?

#5

Post napisał: piotr56 » 18 lip 2019, 22:31

Witam
Dzięki, dałbym głowę że używałem F50 do ustalenia prędkości a tu program sam z siebie ładuje na dzień dobry
G0 G54 G17 G21 G90 G94 M5 M9 T0 F0 S0
Zmieniałem G90 na relatywne a G0 nie przyuważyłem, szkoda że ten program nie pamięta ustawień i za każdym
razem trzeba to ustawiać :(.
Jeszcze raz wielkie dzięki, teraz działa jak chciałem :).
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”