jak to zrobic
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
I tu musze się zgodzić z kolegą Draco. Robiac programy na Siemensie pod Manual Turn, robilem tez promienie do polowy. Inaczej czesto zdarzalo sie ze promien byl prowadzony przez inny punkt srodkowy. Nie mowie, ze promien na raz nie wyjdze..ale jest 50% szansy ze nie..... Tym bardziej ze nie uzyles w G02 parametrow I,J,K, ktore to bezwzglednie definiuja polozenie srodka luku. Malo tego....dla lukow o kacie 180stopni ( a z takim tu mamy do czynienia) wg instrukcji Fanuca nie uzywamy R tylko I,J,K.
No ale ja przynajmniej moge sie nadal mylic, bo nie programuje "tylu" lat
No ale ja przynajmniej moge sie nadal mylic, bo nie programuje "tylu" lat
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 8
Bo Siemens 810 D Czyta tylko ćwiartkami!(na takim pracuję)!! Ja pierdziele !! Czytacie w jakim forum jesteście???Czy gość pytał o 810 albo inny?? Panowie potrzeba wam instrukcji żeby uwierzyć?? Maszyna jak pisałem juz to TORNADO A 50 C. Na TAE miałem ten sam problem co wy ale nie piszę o niej tylko o sterowaniu FANUC 21i.
-
- Kontakt:
Ej, Panie MADRY.... a czytales moj post? Ja rowniez pisze o Fanuc!!!!bene.2b pisze:Bo Siemens 810 D Czyta tylko ćwiartkami!(na takim pracuję)!! Ja pierdziele !! Czytacie w jakim forum jesteście???Czy gość pytał o 810 albo inny?? Panowie potrzeba wam instrukcji żeby uwierzyć?? Maszyna jak pisałem juz to TORNADO A 50 C. Na TAE miałem ten sam problem co wy ale nie piszę o niej tylko o sterowaniu FANUC 21i.
Cytuje "Malo tego....dla lukow o kacie 180stopni ( a z takim tu mamy do czynienia) wg instrukcji Fanuca nie uzywamy R tylko I,J,K."
A i owszem... prosze o instrukcje z Fanuc'a.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Obie formy łuków są poprawne: G02 i G03 określa kierunek łuku:
a) możemy podać start łuku (X,Z) i koniec łuku (X,Z) razem z promieniem (R) lub
b) koniec łuku razem z odległością od środka promienia (I,K), poprzedzając oczywiście startem łuku (X,Z)
a) możemy podać start łuku (X,Z) i koniec łuku (X,Z) razem z promieniem (R) lub
b) koniec łuku razem z odległością od środka promienia (I,K), poprzedzając oczywiście startem łuku (X,Z)
- Załączniki
-
- fanuc_ot_cnc_program_manual_gcodetraining_588.pdf
- (2 MiB) Pobrany 398 razy
-
Człowieku (gelo) robię wg tego schematu sworznie kulowe( chyba kojarzysz) i nie muszę podawać żadnych współrzędnych środka !!! Kolega kaleena ma rację!!! Przy obu formach promień wyjdzie. Jeżeli pomyślisz to podając współrzędne początku i końca nie ma możliwości żeby zrobić różne łuki o tym samym promieniu!!!! Pisałem o tym już wcześniej. A opis to kwestia maszyny i sterowania. Fanuc Fanuc'owi nie równy. Przecież nikt im dla sportu nie podaje różnych oznaczeń.
Jeszcze jedno jak ten łuk ma 180° to ja jestem wróżka.
Jeszcze jedno jak ten łuk ma 180° to ja jestem wróżka.
-
- Posty w temacie: 11
hehe widze, ze znanazl sie nastepca ktory pozjadal wszystkie rozumy
ja rowniez pisalem o fanucu... no ale co, on ma az 17 postow na tym forum i wie od wszystkich najlepiej co gdzie i jak...
[ Dodano: 2008-07-31, 10:36 ]
ps. przejzalem ta twoja instrukcje, mozesz podac mi numer strony na ktorej rozpisane sa luki wieksze niz cwiertka kola? bo jakos slepy jestem...

[ Dodano: 2008-07-31, 10:36 ]
ps. przejzalem ta twoja instrukcje, mozesz podac mi numer strony na ktorej rozpisane sa luki wieksze niz cwiertka kola? bo jakos slepy jestem...
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
Chłopaku nie samymi postami człowiek zdobywa doświadczenie!!!str. 3.85 opis promienia (skrócony), s3.48 opis promienia bez korekty i bez współrzędnych środka(ins. tornado a50). Ten łuk nie ma 90 stopni (o ile mi wiadomo to ćwierć koła). Sprawdź w Cadzie!!!
Nie podważam jak na razie twojej wiedzy więc będzie miło jak docenisz to co ja potrafię.
Nie podważam jak na razie twojej wiedzy więc będzie miło jak docenisz to co ja potrafię.
-
- Kontakt:
bene.2b pisze:Człowieku (gelo) robię wg tego schematu sworznie kulowe( chyba kojarzysz) i nie muszę podawać żadnych współrzędnych środka !!! .
No to gratulacje. Ciesze sie ze robota tak sprawnie idzie.
A pokaż mi gdzie napisalem ze na pewno nie wyjdzie?Kolega kaleena ma rację!!! Przy obu formach promień wyjdzie.
A teraz pomysl dlaczego mozesz sie mylicJeżeli pomyślisz to podając współrzędne początku i końca nie ma możliwości żeby zrobić różne łuki o tym samym promieniu!!!! Pisałem o tym już wcześniej.

pozdrawiam
-
- Posty w temacie: 11
chcialbym zobaczyc jak ten jego program na maszynie sie zachowuje. z ciekawosci jak bede mial jakas robote do zepsucia to kiedys sprobuje. ja zawsze musialem takie luki rozdzilac na dwie polowy...gelo pisze:A teraz pomysl dlaczego mozesz sie mylic ? Jak juz dojdziesz, to moze twoja duma troche opadnie
[ Dodano: 2008-08-01, 10:56 ]
moze tobie sie zle wyrazilem, jesli masz promien (luk) ktory opada lub podnosi sie o jakas tam wartosc a pozniej jest dluzszy i przekracza max x lub min x to nie ma bata, bez podania wiekszej ilosci danych musisz go rozpisac, ale skoro tobie wychodzi to jestes fachowiec pelna geba i zocze powodzenia w dalszej pracy, moze jeszcze kiedys przyjdziesz po pomoc w napisaniu tego luku.bene.2b pisze:Chłopaku nie samymi postami człowiek zdobywa doświadczenie!!!str. 3.85 opis promienia (skrócony), s3.48 opis promienia bez korekty i bez współrzędnych środka(ins. tornado a50). Ten łuk nie ma 90 stopni (o ile mi wiadomo to ćwierć koła). Sprawdź w Cadzie!!!
ps. na tych stronach co podales nie ma przykladu takich lukow...
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -