Jak to wsadzić w tokarkę.

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

Autor tematu
prosteiszkuteczneWynalazki
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9
Posty: 408
Rejestracja: 05 cze 2019, 17:00

Jak to wsadzić w tokarkę.

#1

Post napisał: prosteiszkuteczneWynalazki » 16 maja 2021, 20:22

Pytanie za 100 punktów jak to włożyć w uchwyt tokarski, aby dało się toczyć to zaznaczone czerwonymi strzałkami.
Obrazek
Załączniki
image (4).jpg




rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2026
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Jak to wsadzić w tokarkę.

#2

Post napisał: rdarek » 16 maja 2021, 20:26

prosteiszkuteczneWynalazki pisze:
16 maja 2021, 20:22
Pytanie za 100 punktów jak to włożyć w uchwyt tokarski, aby dało się toczyć to zaznaczone czerwonymi strzałkami.
Obrazek
Rozebrać


tristar0
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 17
Posty: 984
Rejestracja: 21 sty 2020, 17:48
Lokalizacja: Toruń miasto Tadeusza R

Re: Jak to wsadzić w tokarkę.

#3

Post napisał: tristar0 » 16 maja 2021, 21:22

rdarek pisze:Rozebrać
proste rozwiązania są najlepsze.

Awatar użytkownika

Autor tematu
prosteiszkuteczneWynalazki
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9
Posty: 408
Rejestracja: 05 cze 2019, 17:00

Re: Jak to wsadzić w tokarkę.

#4

Post napisał: prosteiszkuteczneWynalazki » 16 maja 2021, 22:01

I trzeba toczyć korek z jakimś gwintem totalnie mega drobnozwojowym o dużej średnicy 36mm by to wycisnąć gdzie na zwykłej tokarce tego nie ogarnia bo na zwykłej tokarce nie CNC nie ma możliwości toczenia dowolnego giwntu, trzeba mieć różne koła a do tego gwintu nie wiadomo jakiej wielkości koła by były potrzebne.


tristar0
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 17
Posty: 984
Rejestracja: 21 sty 2020, 17:48
Lokalizacja: Toruń miasto Tadeusza R

Re: Jak to wsadzić w tokarkę.

#5

Post napisał: tristar0 » 16 maja 2021, 22:10

gwinty przeważnie są ze skokiem 1 w rowerach no chyba że to rower do jazdy po marsie :D

Dodane 2 minuty 22 sekundy:
prosteiszkuteczneWynalazki pisze:z jakimś gwintem totalnie mega drobnozwojowym
nie gdybaj tylko zmierz nawet suwmiarką odlicz np 10 zwoi gwintu i sprawdź wynik potem dzielisz przez tą liczbę zwoi jak nie masz grzebienia do gwintów

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1835
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Jak to wsadzić w tokarkę.

#6

Post napisał: TOP67 » 16 maja 2021, 22:31

prosteiszkuteczneWynalazki pisze:
16 maja 2021, 22:01
I trzeba toczyć korek z jakimś gwintem totalnie mega drobnozwojowym o dużej średnicy 36mm by to wycisnąć gdzie na zwykłej tokarce tego nie ogarnia bo na zwykłej tokarce nie CNC nie ma możliwości toczenia dowolnego giwntu, trzeba mieć różne koła a do tego gwintu nie wiadomo jakiej wielkości koła by były potrzebne.
To absolutnie nie zależy od średnicy. Tylko od skoku, który jest znormalizowany.


Adi123
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 138
Rejestracja: 20 lis 2020, 18:00

Re: Jak to wsadzić w tokarkę.

#7

Post napisał: Adi123 » 16 maja 2021, 22:51

tristar0 pisze:nie gdybaj tylko zmierz nawet suwmiarką odlicz np 10 zwoi gwintu i sprawdź wynik

Na upartego to można też zmierzyć średnicę wewnętrzną gwintu, i porównać z tabelą. Przy M36, zmiana skoku o 1 mm to jakiś milimetr zmiany średnicy wewnętrznej

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1835
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Jak to wsadzić w tokarkę.

#8

Post napisał: TOP67 » 16 maja 2021, 23:36

tristar0 pisze:
16 maja 2021, 22:10
gwinty przeważnie są ze skokiem 1 w rowerach no chyba że to rower do jazdy po marsie :D

Dodane 2 minuty 22 sekundy:
prosteiszkuteczneWynalazki pisze:z jakimś gwintem totalnie mega drobnozwojowym
nie gdybaj tylko zmierz nawet suwmiarką odlicz np 10 zwoi gwintu i sprawdź wynik potem dzielisz przez tą liczbę zwoi jak nie masz grzebienia do gwintów
Jak się nie ma grzebienia, to lepiej przyłożyć śrubę o znanym skoku. Tu zapewne M6


tristar0
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 17
Posty: 984
Rejestracja: 21 sty 2020, 17:48
Lokalizacja: Toruń miasto Tadeusza R

Re: Jak to wsadzić w tokarkę.

#9

Post napisał: tristar0 » 17 maja 2021, 17:35

Jak się nie ma podstawowych narzędzi do pomiaru gwintów to nie ma co się za to zabierać samemu średnica gwintu może być dowolna a skok też więc przy fi 36 może być dowolny skok 0.5 do 2mm i nadal będzie to skok drobnozwojny


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 7089
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

Re: Jak to wsadzić w tokarkę.

#10

Post napisał: pukury » 17 maja 2021, 18:40

Hej.
Mało tego - czasami producenci stosują całkiem " dzikie " średnice i skoki.
Jak już to trzeba to dokładnie zmierzyć - żeby nie było buby .
Poza tym - przy takiej średnicy i drobnym zwoju gwint musi być wykonany dokładnie.
pzd.
Mane Tekel Fares

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”