Jak to wkońcu jest z tym konwertowaniem DXFa na G-kod

Awatar użytkownika

Autor tematu
FDSA
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 673
Rejestracja: 26 gru 2010, 18:38
Lokalizacja: Południe
Kontakt:

Jak to wkońcu jest z tym konwertowaniem DXFa na G-kod

#1

Post napisał: FDSA » 13 kwie 2011, 18:44

Pomęczyłem trochę dxf2gcode i jakoś tak dziewnie mi to działa. Wszytko jest ok do póki ścieżka jest ciągła i po prostej. Gorzej już jak zaczynają się okręgi wycina wszytko super... tylko dlaczego po wycięciu jedzie i wierci punkt przekręcony o 180 stopni od początku wycinania tego okręgu?

Jakim programem jestem w stanie sensownie definiować obróbkę? Sensownie dla mnie to tak że... wczytujemy rysunek i klikając myszką na kolejne fragmenty wycinanki mogę określi którędy pojedzie frez.

No chyba że to musi być pisanie ręcznie zeby dobrze optymalizować?

p.s. niepytam o programy za dziesiatki tys zł :)



Tagi:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 4452
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Jak to wkońcu jest z tym konwertowaniem DXFa na G-kod

#2

Post napisał: tuxcnc » 13 kwie 2011, 18:59

FDSA pisze:tylko dlaczego po wycięciu jedzie i wierci punkt przekręcony o 180 stopni od początku wycinania tego okręgu?
dxf2gcode Ci wycina i wierci ?
I jak można punkt przekręcić o 180 stopni ?


.

Awatar użytkownika

Autor tematu
FDSA
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 673
Rejestracja: 26 gru 2010, 18:38
Lokalizacja: Południe
Kontakt:

#3

Post napisał: FDSA » 13 kwie 2011, 19:34

Po generacji maszyna zachowuje się tak:

Element:

Wycięty kwadrat (100x100) z kółkiem w środku (R30).

Na potrzeby opisu zero w środku koła (element symentryczny)

Ruch maszyny:

1. punkt lewy skrajy koła (-30,0)
2. wwierca się po określony skok na całą grubość materiału. za każdym razem robiąc kólko o R0.025 mm
3. po wwierceniu się zaczyna wycinać w kółko R30 po jednej warstwie

4. po wycięciu jedzie w naroże kwadratu i ponawia sprawę wycinając kwadrat
5. po wycięciu w kwadratu czyli jak dla mnie końca obróbki jedzie w punkt (30,0) symetryczny do początku i robi wiercenie po warstwie za każdym razem rysując też kołko R0.025mm

Tak jak wwiercanie się najpierw na całą grubość materiału i poszerzanie otworu wejsciowego a potem srobanie po warstwie jestem w stanie zrozumieć jako filozofię piszącego program tak po co on jedzie na koniec punkt 5?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 4452
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#4

Post napisał: tuxcnc » 13 kwie 2011, 19:55

FDSA pisze:Po generacji maszyna zachowuje się tak:
Po generacji czego i z czego ?

Cz Ty się zastanawiasz co piszesz ?

Przeczytaj swoje posty i pomyśl czy ktokolwiek oprócz jasnowidza ma prawo wiedzieć o co chodzi.


A teraz Ci pomogę :

Skąd masz dxf ?
W jakim formacie ?
Jak wygląda G-kod ?
Do jakiego programu G-koda ładujesz ?

.

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2696
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#5

Post napisał: syntetyczny » 13 kwie 2011, 20:19

Ja używam dxf2gcode i działa w porządku,jedyne co w nim nie działa to kompensacja narzędzia. To niestety musisz uwzględnić w rysunku, bo programik jakieś bzdury wypluwa.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

Autor tematu
FDSA
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 673
Rejestracja: 26 gru 2010, 18:38
Lokalizacja: Południe
Kontakt:

#6

Post napisał: FDSA » 13 kwie 2011, 20:47

Mój błąd :) postaram się nie robić już skrótów myślowych :)


DXF jest z Protella99se - program elektroniczny

W formacie R11/R12

G kod wygląda ładnie... nie wiem o co Ci chodzi w tym pytaniu :) proste i interpolacje okręgów.

Do macha 3.

Miejsca "wierceń" to początki półokręgów tworzących środkowy otwór wg kodu. W programie jest narysowany okrąg jako figura geometryczna.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 4452
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#7

Post napisał: tuxcnc » 13 kwie 2011, 21:34

Daj tego dxf i G-koda w załączniku.

Zobaczę na Linuksie i w EMC2.

Protela nie używam.
Płytki robię w Eagle i prosto stamtąd eksportuję G-kody.

Format dla dxf2gcode powinien być R12, ale co daje Protel, to pewności nie ma.

.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”