Jak przeciąć na pół
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Jak przeciąć na pół
Mam taki kawałek drewna /padouk/, i muszę go przeciąć na pół po grubości, czyli na 30 mm. Czy są jakieś maszyny które są w stanie coś takiego wykonać? nie mam warszatu więc w ostateczności pozostaje piłka ręczna, ale pytam pod kontem zakładu stolarskiego
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Re: Jak przeciąć na pół
Jak bardzo zależy ci na tej grubości 2 x 30mm?
Jeśli masz grubości 60mm i chcesz na 30 mm to żadna metoda piłowa nie przejdzie, bo piła ma swoją grubość cięcia i zawsze coś musi pójść w wiór.
Najlepsze rozwiązanie to piła taśmowa, ale tak jak wyżej, nie wyjdzie ci po 30 mm tylko mniej.
Jak kawałek jest grubszy i można poświęcić więcej na wiór i koniecznie chcesz samemu, można łatwo zrobić przyrząd do piły motorowej, np:
To tak w formie ciekawostki, bo tutaj raczej bez sensu przy takiej grubości.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
W temacie tej nakładki - przeciąć pewnie się uda, ale mało prawdopodobne żeby te deski wyszły proste.
Napisałeś że drewno to padouk - nigdy tego w rękach nie miałem ale z opisu w sklepie wychodzi że jest twarde, cieżkie i drogie. Daj to do obróbki komuś kto ma odpowiednie narzędzia i wiedzę - tym chińskim wynalazkiem tylko zmarnujesz drewno
Napisałeś że drewno to padouk - nigdy tego w rękach nie miałem ale z opisu w sklepie wychodzi że jest twarde, cieżkie i drogie. Daj to do obróbki komuś kto ma odpowiednie narzędzia i wiedzę - tym chińskim wynalazkiem tylko zmarnujesz drewno
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Piła musi być naprężona i prowadzona z obu stron.
Brzeszczot trzymany tylko z jednej strony, drugim końcem pójdzie gdzie będzie chciał.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Poprawka - "wynalazkiem" (ani nawet prawdziwą wyrzynarką) najprawdopodbniej nie przetniesz chyba że znajdziesz brzeszczot który przejdzie na wylot - jakoś nie wobrażam sobie jak takie ostrze miałoby pracować w ślepym otworze...
Odobiscie, gdybym naprawdę musiał - sięgnąlbym po ręczną piłę "ryoba" ale z założeniem że deski nie wyjdą płaskie (nie dlatego że się nie da - stolarz pewnie ciachnąłby tą deskę na dwie idealne połowy, po prostu trzeba umieć)
Odobiscie, gdybym naprawdę musiał - sięgnąlbym po ręczną piłę "ryoba" ale z założeniem że deski nie wyjdą płaskie (nie dlatego że się nie da - stolarz pewnie ciachnąłby tą deskę na dwie idealne połowy, po prostu trzeba umieć)