Jak podłączyć zewnętrzny potencjometr

Falownik LG serii iC5

Dyskusje dotyczące silników elektrycznych i falowników.
Awatar użytkownika

Autor tematu
maszynista1
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 54
Rejestracja: 20 sie 2018, 20:31
Lokalizacja: Bydgoszcz

Jak podłączyć zewnętrzny potencjometr

#1

Post napisał: maszynista1 » 01 cze 2019, 21:19

Kupiłem falownik jak w temacie, skonfigurowałem go i wszystko ładnie pracuje, ale muszę docelowo zamontować zewnętrzny potencjometr do regulacji częstotliwości. Na schemacie wszystko jest prawie jasne, pytanie co to za element w czerwonym kółku?

Obrazek

I jeszcze instrukcja obsługi tego falownika, może komuś się przyda.
Falowniki_LG_seria_iC5[1].pdf
(750.26 KiB) Pobrany 22 razy




Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1601
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Jak podłączyć zewnętrzny potencjometr

#2

Post napisał: Steryd » 02 cze 2019, 00:09

To jest kontrola prądowa. Tam możesz podłączyć PWM ze źródła stałoprądowego jak chcesz regulować prądem 0-20 mA. Jak podłaczasz potencjometr, to możesz zostawić puste.
Można?
Morzna!!!


drhambone
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 120
Rejestracja: 27 lut 2013, 20:46
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Jak podłączyć zewnętrzny potencjometr

#3

Post napisał: drhambone » 02 cze 2019, 09:19

Steryd pisze:
02 cze 2019, 00:09
PWM ze źródła stałoprądowego jak chcesz regulować prądem 0-20 mA.
Sorry Steryd, ale muszę Cię poprawić. Do tego wejścia podłączamy sygnał ze źródła prądu stałego o regulowanej wartości prądu 4-20mA. Natomiast PWM to przebieg zmienny w czasie o regulowanej wartości wypełnienia. Do tego wejścia nie podączamy sygnału PWM.

Pozdrawiam
Tomek
KEEP CALM AND AUTOMATE

Awatar użytkownika

Autor tematu
maszynista1
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 54
Rejestracja: 20 sie 2018, 20:31
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Jak podłączyć zewnętrzny potencjometr

#4

Post napisał: maszynista1 » 02 cze 2019, 11:31

Czyli potencjometr podłączyć pod zaciski CM, V1 i VR??


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1601
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Jak podłączyć zewnętrzny potencjometr

#5

Post napisał: Steryd » 02 cze 2019, 14:59

Na to wygląda
Można?
Morzna!!!


MateuszB
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 3
Rejestracja: 08 mar 2019, 06:56

Re: Jak podłączyć zewnętrzny potencjometr

#6

Post napisał: MateuszB » 03 lip 2019, 15:39

Najważniejsze to skonfigurować źródło zadawania częstotliwości jako potencjometr/zaciski . W instrukcji jest opis parametrów. Powodzenia w uruchomieniu
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Elektryczne / Falowniki”