Jak podłączyć urządzenie do sterowania panelem aux

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
potek74
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 5
Posty: 78
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Jak podłączyć urządzenie do sterowania panelem aux

#1

Post napisał: potek74 » 07 lis 2020, 00:22

Witam
Chciał bym podłączyć do sterownika piko cnc uruchamianie odciągu i wskaźnik laserowy(wyznaczanie zera) Podłączenie ma być do nowego panelu AUX.
Czy ktoś wie jak to zrobić?
Pod które piny, zaciski - podpiąć kable?
Co i gdzie poprzestawiać w PLC?
Mam kontroler typu M. Wskaźnik laserowy jest zasilany prądem 5a.
Dziękuję




Autor tematu
potek74
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 5
Posty: 78
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Re: Jak podłączyć urządzenie do sterowania panelem aux

#2

Post napisał: potek74 » 07 lis 2020, 09:05

Panowie nikt nie wie jak to podłączyć.

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 608
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: Jak podłączyć urządzenie do sterowania panelem aux

#3

Post napisał: cosimo » 07 lis 2020, 11:26

W PLC dopisujesz np.

Kod: Zaznacz cały

#NAME_M 12 = AUX_LASER
#NAME_O 3 = O_LASER

<< M AUX_LASER
>> OUT O_LASER    
W wyniku czego w kontrolkach MEMO oraz OUT pojawią się powyższe nazwy. W ustawieniach interfejsu wpisujesz jak na obrazku.
Numer wyjścia zależy od tego jaki numer zadeklarujesz w plc - w powyższym przykładzie to wyjście nr 3.
Obrazek

Obrazek


Autor tematu
potek74
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 5
Posty: 78
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Re: Jak podłączyć urządzenie do sterowania panelem aux

#4

Post napisał: potek74 » 07 lis 2020, 12:01

Wielkie dzięki cosimo. Nie jestem elektrykiem i nie mam pewności jaki powinien być stycznik ale w przypadku uruchamiania odciągu między wyjściem sygnału z kontrolera a odciągiem musi być stycznik który załącza-rozłącza sygnał napięcia 24v czy innej mocy?


bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 334
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: Jak podłączyć urządzenie do sterowania panelem aux

#5

Post napisał: bartekn86 » 07 lis 2020, 12:26

cosimo a szło by ten PLC zrobić trochę bardziej okienkowy niż pisany ? na zasadzie jakiegoś takiego albo kreatora albo wręcz okna wyboru co do którego outa/ina chcieli byśmy podpiąć ?
Patrząc w historię wpisów różnych ludzi tutaj bylo by to duże ułatwienie


radziu45
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 34
Rejestracja: 18 gru 2015, 16:08
Lokalizacja: Wręczyca Wielka

Re: Jak podłączyć urządzenie do sterowania panelem aux

#6

Post napisał: radziu45 » 01 mar 2021, 22:13

Ja mam pytanie co napisać w PLC aby włącznikiem na pulpicie podłączonym do wolnego pinu IN można było załączyć ten odciąg ?


Autor tematu
potek74
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 5
Posty: 78
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Re: Jak podłączyć urządzenie do sterowania panelem aux

#7

Post napisał: potek74 » 02 mar 2021, 21:21

radziu45
Masz powyżej wpisz tak jak cosimo napisał u mnie działa, pamiętaj o styczniku 24v bo bez tego ani rusz.

#NAME_M 12 = AUX_LASER
#NAME_O 3 = O_LASER

<< M AUX_LASER
>> OUT O_LASER


bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 334
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: Jak podłączyć urządzenie do sterowania panelem aux

#8

Post napisał: bartekn86 » 02 mar 2021, 21:52

szlo by do takich operacji ograniczyc pisanie w plc ? nie dało by rady tego bardziej okienkowego zrobic ? tak jak te hardlimitery cuzjniki narzędzia itp ?

Dodane 57 sekundy:
potek74 pisze:
02 mar 2021, 21:21
radziu45
Masz powyżej wpisz tak jak cosimo napisał u mnie działa, pamiętaj o styczniku 24v bo bez tego ani rusz.

#NAME_M 12 = AUX_LASER
#NAME_O 3 = O_LASER

<< M AUX_LASER
>> OUT O_LASER
jaka jest obciążalność prądowa/indukcyjna wyjscia ? lepiej to chyba jednak przekaznik takim outem wystawić, stycznik troche dużo chyba ?


radziu45
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 34
Rejestracja: 18 gru 2015, 16:08
Lokalizacja: Wręczyca Wielka

Re: Jak podłączyć urządzenie do sterowania panelem aux

#9

Post napisał: radziu45 » 02 mar 2021, 22:32

Tak działa , tylko chcę włączyć wyciąg jak maszyna nie pracuje , włącznikiem zamontowanym na pulpicie gzie mam też guzik start stop .


Autor tematu
potek74
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 5
Posty: 78
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Re: Jak podłączyć urządzenie do sterowania panelem aux

#10

Post napisał: potek74 » 03 mar 2021, 00:42

Bartekn86 masz 100% rację, źle napisałem. Ja włączanie odciągu mam zrobione tak że załączam go panelem aux , potem mam wpięty od piko przekaźnik 24v na 230v , a dalej idzie na stycznik 230v na siłę bo odciąg wiórów mam dosyć duży. Można było zrobić to od razu na styczniku 24v na siłę, ale taki stycznik jest dosyć drogi a tak było taniej. Inny powód takiego rozwiązania jest też taki że maszyna cnc stoi w innym pomieszczeniu niż pozostałe maszyny stolarskie, a tam odciąg załączam analogowo czyli naciskam włącznik. Całość jest tak spięta że załączenie odciągu przez maszynę cnc nie koliduje z tym, że gdybym wyłączył wyłącznikiem odciąg przy maszynach stolarskich a maszyna cnc by jeszcze pracowała - wtedy nie wyłączy się jeszcze odciąg.Trochę skomplikowane ale działa u mnie super. Całość spinał mój Ojciec z zawodu elektryk pewnie dlatego tak dobrze działa :D
Pozdrowienia

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”