Jak podłączyć silnik na 220 v

Jak podłączyć silnik na 220v

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

Autor tematu
kris79
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 202
Rejestracja: 22 lis 2006, 20:12
Lokalizacja: Poznań

Jak podłączyć silnik na 220 v

#1

Post napisał: kris79 » 06 lut 2020, 11:20

Witam.
Mam silnik od to karki nutool i chciałbym go podłączyć bezpośrednio do 220v. Silnik ten ma dwa kondensatory których przewody idą do wewnątrz oraz 4 zaciska U1 U2 Z1 Z2.

Dodane 1 godzina 20 minuty 33 sekundy:
Podłączyłam jak wyżej i silnik ma początku szarpie ale rusza. Co zrobić aby nie szarpał?
Załączniki
IMG_20200205_182154.jpg
Silnik



Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5219
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Jak podłączyć silnik na 220 v

#2

Post napisał: adam Fx » 06 lut 2020, 15:46

silnik z NuToola ma kondensator rozruchowy i pracy a także wyłącznik odśrodkowy (przynajmniej mój) http://www.forumsep.pl/download.php?id=2602
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
kris79
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 202
Rejestracja: 22 lis 2006, 20:12
Lokalizacja: Poznań

Re: Jak podłączyć silnik na 220 v

#3

Post napisał: kris79 » 07 lut 2020, 10:24

Czyli u1 łącze z z2 i do fazy, a u2 z z1 i do zerowego?

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5219
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Jak podłączyć silnik na 220 v

#4

Post napisał: adam Fx » 07 lut 2020, 11:27

kris79 pisze:Czyli
nie wiadomo bo niby
adam Fx pisze:silnik z NuToola ma kondensator rozruchowy i pracy a także wyłącznik odśrodkowy
ale kostkę masz taka jak by nie miał. może zobaczysz po kablach? bo na foto nie widać co gdzie.

ooo zobacz masz inny silnik niż ja https://youtu.be/mHc-dWPkINI?t=159

Dodane 6 minuty 50 sekundy:
zgaduje że tak ale kondnsatory hmm czemu 2? połączone są ze szeregowo lub równolegle?
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
kris79
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 202
Rejestracja: 22 lis 2006, 20:12
Lokalizacja: Poznań

Re: Jak podłączyć silnik na 220 v

#5

Post napisał: kris79 » 11 lut 2020, 22:41

Dzięki wielkie za pomoc. Podłączyłem jak poniżej i działa

Dodane 1 minuta 26 sekundy:
IMG_20200207_191926.jpg
Silnik

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”