Jak napisać gkod do czwartej osi

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
NiccoMartin
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 39
Rejestracja: 11 paź 2015, 15:17
Lokalizacja: xxxx

Jak napisać gkod do czwartej osi

#1

Post napisał: NiccoMartin » 02 sie 2017, 14:16

Witam . Potrzebuje wpisać gkod do macha żeby czwarta oś podzielnice obrócić o określony kąt zamiast ręcznie. Podeslecie mi wzór?



Tagi:


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2402
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#2

Post napisał: Steryd » 02 sie 2017, 14:19

musisz dopisać współrzędną A (lub B lub C w zalezności od tego jak masz to zaprogramowane) w którymkolwiek bloku G1 lub G0. To jest interpolacja liniowa.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

nowycrteam
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 108
Rejestracja: 01 sty 2012, 17:55
Lokalizacja: Wodzisław
Kontakt:

#3

Post napisał: nowycrteam » 02 sie 2017, 23:01

kolega zapomniał powiedzieć że oś A,B lub C (4oś) wpisujesz kąt od 0-360 np.

...
G1 X20. F300
G0 Z50.
X-11.
A90 (kąt obrotu 90 stopni)
Z1.
G1 Z-10. F1000
X20. F300
...

Z własnego doświadczenia gdy nie miałem postprocesora i programu do wykonania programu na 4 oś.
Poradziłem sobie w ten sposób.

Załóżmy że masz do po frezowania bardzo skomplikowaną spirale jak np tu :
(skomplikowaną bo zakładam że nie posiadasz programu który w łatwy sposób to za ciebie zrobi)
Obrazek

Wtedy tylko i aż musisz posiadać plik z płaskim rozwinięciem tej tulejki.
Po otrzymaniu płaskiego pliku możesz wygenerować kod i w tym momencie zamieniasz wszystkie Y na A lub jak tam masz na maszynie.

Bardzo proste rozwiązanie które pomogło mi w szybki sposób uporać się z brakiem postprocesora w skomplikowanych detalach gdzie klepanie z palca nie wchodziło w grę.
Pozdrawiam


grzeszko
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 237
Rejestracja: 03 lip 2012, 20:36
Lokalizacja: Tarnów

#4

Post napisał: grzeszko » 03 sie 2017, 20:49

dopiero się uczę

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”