Jak dawać korekty długości narzędzi na centrach obróbczych?

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
danielson6
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 3
Rejestracja: 26 lut 2013, 15:02
Lokalizacja: radom

Jak dawać korekty długości narzędzi na centrach obróbczych?

#1

Post napisał: danielson6 » 23 lip 2014, 01:14

Chodzi mi o to czy jeśli np. mam długość 100 i dam korektę zużycia 0,2 to program przeliczy długość narzędzie na 99,8 czy 100,2?



Tagi:


krzysiekgrab
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 741
Rejestracja: 16 lip 2008, 15:07
Lokalizacja: Polska, Augustow

#2

Post napisał: krzysiekgrab » 23 lip 2014, 08:16

Offset może być na plus i na minus. My, w tym przypadku potrzebujemy obniżyć oś Z.
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”


Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 741
Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
Lokalizacja: Miasto nieudaczników

#3

Post napisał: Pneumokok » 23 lip 2014, 18:12

Jesli dasz korekcję 0,2 to narzędzie się wydłuży. Wartości dodadnie przesuwają narzędzie zgodnie ze zwrotem osi Z. Jeśli zwrot osi Z jest do góry (a chyba nie ma maszyny gdzie jest odwrotnie) to narzędzie pojedzie do góry - czyli się wydłuży. Załączam rysunek poglądowy.

http://zapodaj.net/9c472f6e8cd88.png.html
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)


burzaxxx
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 346
Rejestracja: 25 wrz 2010, 20:22
Lokalizacja: zDolny Śląsk

#4

Post napisał: burzaxxx » 23 lip 2014, 21:27

najprościej Ci będzie myśleć o materiale. czyli jak chcesz mieć WIĘCEJ materiału, większy wymiar, to dajesz na PLUS czy to korekcję średnicy czy długości. jak chcesz MNIEJ materiału, np zmniejszyć sztukę to dajesz na MINUS. uważaj jak frezujesz kontur, bo wtedy korekcją średnicy jest x2 na całym wymiarze
Mazak/Mazatrol-Haas-NUM-GibbsCAM


krzysiek92
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 24 paź 2016, 09:58
Lokalizacja: Kepno

#5

Post napisał: krzysiek92 » 24 paź 2016, 10:03

Pracuje w w cnc dopiero 2 miesiace i pruboje juz samodzielnie dokonowywac korekt.
Czy dobrze rozumiem dla wymiaru 53,43 w telerancji+/- 0.2:
Dałem w offsecie korektę narzędzia +0,2 aby wymiar 53,20 zmienił sie na 53.40?


Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 741
Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
Lokalizacja: Miasto nieudaczników

#6

Post napisał: Pneumokok » 24 paź 2016, 18:46

Pracujesz Kolego na tokarce czy frezarce?
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)


burzaxxx
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 346
Rejestracja: 25 wrz 2010, 20:22
Lokalizacja: zDolny Śląsk

#7

Post napisał: burzaxxx » 25 paź 2016, 22:32

łopatologicznie sztygar mi wbił, ze jak nie wiesz czy na + czy - to myśl o materiale. jak chcesz mniejszy wymiar, dajesz minus. jak cchesz więcej materiału, dajesz + na korekcji. Weź pod uwagę jak frezujesz otwór to wtedy korekcja zaliczona zostanie x2.
Mazak/Mazatrol-Haas-NUM-GibbsCAM

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6971
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#8

Post napisał: WZÓR » 26 paź 2016, 11:09

burzaxxx pisze:... Weź pod uwagę jak frezujesz otwór to wtedy korekcja zaliczona zostanie x2.
Heee
A u mnie , na Haas tak nie jest. :neutral:

Mariusz.


krzysiek92
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 24 paź 2016, 09:58
Lokalizacja: Kepno

#9

Post napisał: krzysiek92 » 07 lis 2016, 11:12

Pracuje na frezerce

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”