Maszyna DMU60T Heidenhain itnc530 , chcę wgrać przygotowany z zewnątrz program poprzez dostępny port USB.
Podpiąłem pendrive i w windowsie pendrive jest widoczny, mogę wejść do folderu i skopiować plik na dysk, natomiast przy próbie otwarcia programu w PGM MGT dostaję komunikat : "Dateiformat geändert" (File Format changed);
W PGM MGT pendrive nie jest widoczny.
Znalazłem INFO, że można wgrywać przez TNCremoNT? Z tym, że tutaj nie mam skonfigurowanej sieci (Ew. jak i gdzie podłączyć kabel sieciowy i jak wykonać konfigurację?)
Czy pendrive musi być odpowiedni skonfigurowany, żeby był widoczny od razu w PGM MGT? wgrywam plik z programem .h
Dziękuję
iTNTNC 530 - jak wgrać program przez USB - DMU60? problem
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Re: iTNTNC 530 - jak wgrać program przez USB - DMU60? problem
Istotne są: fizyczna wielkość pamięci pendrive, oraz system formatowania... starsze 530-tki obsługiwały jedynie do 8GB, a format powinien być FAT32
Jak nie potraficie zapanować nad spamem, to p_i_e_r_d_o_l_ę ja was!
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Cześć,
Pendrive musi być sformatowany na FAT32, a plik zapisany w formacie zgodnym z Heidenhain (np. .H z kodowaniem ANSI). Najlepiej kopiuj program przez TNCremoNT, bo PGM MGT nie zawsze widzi pendrive.
Pendrive musi być sformatowany na FAT32, a plik zapisany w formacie zgodnym z Heidenhain (np. .H z kodowaniem ANSI). Najlepiej kopiuj program przez TNCremoNT, bo PGM MGT nie zawsze widzi pendrive.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Pendrive'a nie widzi gdy jest za duży lub niepoprawnie sformatowany (wersje HH po (bodajże) 2010 r. obsługują oprócz FAT 32, również exFAT), natomiast źle zapisanych plików nie otwiera, choć z reguły widzi (są pewne wyjątki). Co do kodowania, to nie ANSI, tylko ASCI (to między innymi dlatego w zapisanym programie nie występują polskie znaki diakrytyczne).LaserGrawer pisze: ↑26 cze 2025, 20:35Cześć,
Jak nie potraficie zapanować nad spamem, to p_i_e_r_d_o_l_ę ja was!
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Uruchomienie maszyny od nowa pomogło, widziw PGM MGT i wgrywa. Dziękuję i tak za pomoc