iTNC 530 G-KOD: Program start undefined

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Autor tematu
Żaba_
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 4
Rejestracja: 21 kwie 2017, 21:41
Lokalizacja: Śląśk

iTNC 530 G-KOD: Program start undefined

#1

Post napisał: Żaba_ » 21 kwie 2017, 21:54

Dobry wieczór
Na wstępie pragnę podkreślić że na zarówno na temat g-kodu jak i na obsługi programu Heidenhaina mam raczej mgliste pojęcie (wiem że jest i że nie umiem), dlatego obserwując od dawna forum cnc zwracam się do Was z pytaniem: czym jest spowodowany komunikat o błędzie ,,Program start undefined"? Udało mi się odnaleźć na forum podobny problem ( jednak niestety również bez satysfakcjonującego rozwiązania.

Kod wygląda następująco:

Kod: Zaznacz cały

%zad g71
N10 G30 G17 X-10 Y-11 Z-20
N20 G31 G90 X+130 Y+100 Z+30
(N30 G99 T2 L+0 R+2)
N30 T2 G17 S5000
N40 G00 G17  G90 Z+5
N50 G01 G90 X+7 Y+23 Z-10 0G41
N60 X+14 Y+23
N70 G02 X+24 Y+13 R+10
N80 G01 X+24 Y+8 G40 G41
N90  G01 X+47 Y+8
N100 G01 Y+26
N110 G01 X+80 Y+26 G41
N120 G03 X+110 Y+26 R+15 
N130 G01 X+110 Y+56 G41
N140 G01 X+95 Y+69 G41
N150 G01 X+74 G41
N160 G02 X+59 Y+54 R+15 
N170 G01 X+37 Y+54 G41
N180 G01 X+30 Y+72
N190 G01 X+10 G41
N200 G01 Y+65 G41
N210 G01 X+20 Y+65 G41
N220 G01 Y+52 G41
N230 G01 X+7 Y+38 G41
N240 G01 X+7 Y+23 Z+10 G40

N99999999 %zad G71
W jaki sposób ruszyć symulację (z trybu edycji przechodzę w tryb testowania przyciskiem ze strzałką, ekran dzieli się na dwie części z której w jednej jest kod z podkreśloną linią N40 a w drugiej bryła- piszę na wszelki wypadek jakby się okazało że gdzieś w tym miejscu popełniam błąd)
W którym miejscu należy włączyć obroty M3 i zdefiniować posuw F (czy muszę definiować F?)
Jak uniknąć powtarzania funkcji korekcji G41? Gdy kończę pisać linię pojawiają się przyciski G40 G41 G42 i nie udało mi się jeszcze uniknąć (świadomie, może przypadkiem się zdarzyło) wpisywania korekcji.

Korzystam z przykładowej tablicy narzędzi która już w programie była, może to jest problem? Niestety nie wiem jakie parametry są niezbędne do działania więc średnio z możliwością samodzielnego sprawdzenia...[/code]



Tagi:


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2421
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#2

Post napisał: Steryd » 22 kwie 2017, 00:03

Jest taki klawisz no ent. On służy do pomijania niepotrzebnych wartosci
Posuw musisz zdefiniować najpóźniej w bloku w którym go chcesz użyć inaczej maszyna nie wie z jaką prędkością wykonywać ruchy robocze.
M3 najlepiej w pierwszym ruchu z narzędziem (bezpieczniej jest zachaczyc o cos na obrotach)
G40 i g41 w jednym bloku to sprzeczność
Do startu symulacji masz softkeye start lub reset+start
W n40 wygląda że jest za dużo spacji.
Wiersz niżej nie zostanie wykonany przez brak posuwu.

To tak na szybko.
Na gwizdek męczysz się z gkodem w HH?
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
Żaba_
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 4
Rejestracja: 21 kwie 2017, 21:41
Lokalizacja: Śląśk

#3

Post napisał: Żaba_ » 22 kwie 2017, 22:01

Na gwizdek męczysz się z gkodem w HH?
Polibuda, na szczęście następne zadanie to już tekst otwarty :)

Dziękuję za odpowiedź, przeszukałam jeszcze dokładniej instrukcję sterownika i udało mi się znaleźć przykład, który również wyrzucał błąd ale inny i łatwiej było mi go doprowadzić do stanu wycinania czegokolwiek w materiale :)

Po uwzględnieniu działającego w końcu fragmentu sprawa wygląda następująco:

Kod: Zaznacz cały

N10 G30 X+0 Y+0 Z-40
N20 G31 G90 X+130 Z+50
N30 T5 G17 S5000
N40 G00 G90 X+0 Y+0 Z+0
N60 G01 Z+5
N50 G01 G90 X+0 Y+6 G41
N60 G01 X+130 G41
Jeszcze jestem na etapie intensywnego poprawiania- w końcu widzę co robię- jednak zastanawiam się czy numeracja linii N ma jakiś wpływ na wykonywanie programu? Jak widać w wyniku usuwania i dodawania wierszy powstała ciekawostka N60 N50 N60 (a żeby było ciekawiej po N120 znowu mam N30). Czy jest może jakiś np przycisk żeby przyporządkowało etykiety tak jak powinno? I czy ma znaczenie że numeracja jest co 10?
Wiem że dużo pytań, ale zależy mi żeby zrobić to zadanie w miarę porządnie i mniej więcej wiedzieć co robię :)


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2421
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#4

Post napisał: Steryd » 22 kwie 2017, 22:51

Numeracja nie ma znzczenia w ogóle. Program jest wykonywany z góry na dół. Jak wgrasz do maszyny to i tak przenumeruje po swojemu.
Numerowanie co 10 ma znaczenie gdy nie ma opcji przenumerowania (pisanie w notatniku) wtedy możesz sobie wstawić wiersz pomiędzy już ponumerowane bloki bez zmiany numeracji. Ale w niektórych sterowaniach taki bajer nie przejdzie
G41 nie musisz powtarzać, wręcz nie powinno się tego robić, tylko raz włączyć i odwołać korekcję kiedy trzeba.

[ Dodano: 2017-04-22, 22:53 ]
I zapomniałeś m3 i f
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
Żaba_
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 4
Rejestracja: 21 kwie 2017, 21:41
Lokalizacja: Śląśk

#5

Post napisał: Żaba_ » 28 kwie 2017, 19:06

Dziękuję za pomoc, zadanie zrobione, symulacja działa :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”