Inpulsator

Dodatkow funkcja inpulsatora

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
arek947
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 17
Rejestracja: 02 mar 2008, 21:46
Lokalizacja: bełchatów

Inpulsator

#1

Post napisał: arek947 » 14 mar 2021, 11:59

Witam
Postąpiłem zgodnie z instrukcją dodałem WH_F_ALL do
Memo w Plc

#NAME M WH_F_ALL
<< RUN
>> WH_F_ALL

i chciałem sterować za pomocą impulsatora tak prędkością F roboczą jak i Ustawczą
ale gdy kręcę kółkiem to tylko F robocze się zmienia a Ustawcze nie reaguje co robię żle ?




bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 310
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: Inpulsator

#2

Post napisał: bartekn86 » 14 mar 2021, 20:06

https://pl.aliexpress.com/item/32785838 ... 5c0fNiH9gS

Mam takie coś, używane raptem 2 miesiące, w pełni sprawne, chętnie się pozbędę jak Ci sie znudzi walka z impulsatorkami


Autor tematu
arek947
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 17
Rejestracja: 02 mar 2008, 21:46
Lokalizacja: bełchatów

Re: Inpulsator

#3

Post napisał: arek947 » 14 mar 2021, 21:02

Dzięki ale mam takie coś i nie działa tak jak powinno
tak jak napisałem tylko F robocze się zmienia a F ustawcze nie reaguje
ale dzięki za chęć pomocy:)


bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 310
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: Inpulsator

#4

Post napisał: bartekn86 » 14 mar 2021, 21:05

Jestem przekonany że i tak przejdziesz na wędkę,
To co teraz Ty robisz, to robił chyba każdy z nas tutaj :-) tak czy inaczej powodzonka


Autor tematu
arek947
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 17
Rejestracja: 02 mar 2008, 21:46
Lokalizacja: bełchatów

Re: Inpulsator

#5

Post napisał: arek947 » 14 mar 2021, 21:57

Więc tak przedstawię sytuację bo chyba zostałem źle zrozumiany
ja mam wędkę i za jej pomocą chciał bym aby ruchy maszyny zwalniały
podczas pracy z G1,G2,G3 i G0
ustawiając pokrętło osi na A i pokrętło kroku na 60%
teraz maszyna zwalnia tylko wtedy gdy wykonuje program czyli G1,G2,G3
a gdy wykonuje dojazd lub odjazd z G0 wykonuje to przy pełnej prędkości
chodzi o to żeby wykonywała ten dojazd tyle samo procent wolniej co ruch roboczy
bodajże 2 wersie wcześniej została dodana taka opcja ale u mnie nie działa
chyba że zile to zrozumiałem .

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 595
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: Inpulsator

#6

Post napisał: cosimo » 15 mar 2021, 10:44

bodajże 2 wersie wcześniej została dodana taka opcja ale u mnie nie działa
chyba że zile to zrozumiałem .
Ale to dotyczy impulsatora podłączonego do wejść kontrolera a nie wędki. W tym nowszym typie wędki można zmieniać obie prędkości choć nie jednocześnie.


Autor tematu
arek947
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 17
Rejestracja: 02 mar 2008, 21:46
Lokalizacja: bełchatów

Re: Inpulsator

#7

Post napisał: arek947 » 15 mar 2021, 13:17

To pewnie dlatego mi nie działało :)
szkoda że nie można dwóch jednocześnie
no nic może kiedyś
dzięki i pozdrawiam


mareks68
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 135
Rejestracja: 08 mar 2009, 10:08
Lokalizacja: Poznań

Re: Inpulsator

#8

Post napisał: mareks68 » 17 mar 2021, 18:44

bartekn86 pisze:
14 mar 2021, 20:06
https://pl.aliexpress.com/item/32785838 ... 5c0fNiH9gS

Mam takie coś, używane raptem 2 miesiące, w pełni sprawne, chętnie się pozbędę jak Ci sie znudzi walka z impulsatorkami
łączyłeś z PIKO ?? jeśli działa pod PIKO ile wołasz ??
każda myśl jest możliwa do realizacji !!..te najbardziej szalone na jutro !!! ;-)


bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 310
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: Inpulsator

#9

Post napisał: bartekn86 » 17 mar 2021, 20:28

łączyłem, jest na moich filmikach w stopce, nówka w chinach 350, ja bym się chętnie tego pozbył za 250 +kw


mareks68
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 135
Rejestracja: 08 mar 2009, 10:08
Lokalizacja: Poznań

Re: Inpulsator

#10

Post napisał: mareks68 » 17 mar 2021, 20:35

bartekn86 pisze:
17 mar 2021, 20:28
łączyłem, jest na moich filmikach w stopce, nówka w chinach 350, ja bym się chętnie tego pozbył za 250 +kw
nie widzę filmiku w temacie !!
każda myśl jest możliwa do realizacji !!..te najbardziej szalone na jutro !!! ;-)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”