Inne bazy
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Inne bazy
Witam kolegów. Mam pytanie odnośnie uruchamiania programu w LinuxCNC na innej bazie niż domyślnej. Otóż podłączyłem do maszynki krańcówki i ładnie się bazuje, punkt 0 jest w prawym górnym rogu stolika. Najeżdżam sobie w jakieś miejsce, wybieram opcję wyzeruj osie współrzędnych np. G58 i w g-kodzie wprowadzam parametr G58. Uruchamiam program a on mi wyświetla, że obróbka detalu jest poza zakresem maszyny. W machu to działało a tu nie. Czy trzeba to inaczej zrobić?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Re: Inne bazy
W machu dawało wyjechać maszyną poza limity ? To dziękuj Bogu że tu nie mozna. Baza osi i jej limit to świętość. Raz ustawiona ma byc na wieki. Ustawienia obróbcze robisz offsetami.dalem pisze:. W machu to działało a tu nie. ?
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
No właśnie chodzi mi o te offsety. Od G54 do G59 to są offsety względem współrzędnych maszynowych. W machu ustawiałem sobie offset detalu na G58 i czytał to bez problemu. Na co dzień pracuje na Haasach i też tam ustawiam sobie różne bazy względem maszynowych. W linuxie trzeba te przesunięcia ręcznie jakoś wprowadzać?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Ja też zaczynałem od macha i rzeczywiście teraz po przesiadce wydaje się, że w machu robiło się to łatwiej. Otóż w machu robiło się inaczej. Ten program na swoje niebywałe i niepodważalne zalety, ale jest inny niż mach. Inny wcale nie znaczy gorszy.
Betonowo-aluminiowy ploterek
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm