Importowanie z Corela i warstwy szkicu


Autor tematu
bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 855
Rejestracja: 29 sty 2008, 21:00
Lokalizacja: Radom

Importowanie z Corela i warstwy szkicu

#1

Post napisał: bh91 » 09 lip 2012, 11:42

Witam kolegów Solidworkerów :wink:
Mam taki problem - zrobić muszę wizualizację elementu - blaszka alu 3mm z otworami, gięta w profil U.
Do solidworksa mam dostęp 2-3h dziennie więc dam radę zrobić (Książka Babiucha w głowie), ale mam problem na wstępie. Rysunek przygotowałem w Corelu 12 no i chcąc go przenieść do solidworksa (po wcześniejszym skonwertowaniu na dxf) oczywiście element się pojawia tak jak powinien, ale po wyciągnięciu elementu nie mogę porobić reszty otworów itd. Problem by znikł gdyby szkic podzielił mi się na kilka części (obrys, logo, otwory, linie gięcia) ale nie wiem jak to zrobić przy konwersji do solida. Kombinowałem ze stronami w corelu, i zmianą kolorów ale nic to nie dało. Może da się wklejać w rysunek kolejne szkice (mając np 4 kolejne pliki z corela z porcją elementów? lecz jak to równo ustawić?
Czy możecie mnie troszkę naprowadzić?

W razie potrzeby dodaję element w corelu 12 i dxf.
element ma mieć 3mm grubości (wymiar 88x30mm), logo wgłębione na 0,3-0,4mm, otwory przelotowo (po środku jest dwustopniowy otwór - pierwszy stopień głębokość 1mm. Pionowe linie to linie gięcia ( 2linie to giecie 90stopni)

MAM problemy z załącznikami - zaraz będą.
Załączniki
ALU 3mm.rar
(15.97 KiB) Pobrany 117 razy



Tagi:

Awatar użytkownika

blue_17
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1692
Rejestracja: 16 kwie 2009, 07:55
Lokalizacja: Kraków/Kornatka

#2

Post napisał: blue_17 » 09 lip 2012, 13:33

Witam wszystko się da

Niestety po imporcie szkicu wszystko się rozjeżdża najlepiej by było gdyby rysunek z wymiarować ponieważ szybciej w przypadku tak prostej części jest narysować rysunek od nowa a nie bawić się z edytowaniem i doprowadzaniem do ładu szkicu gdzie z tego co zauważyłem niema nawet równoległości i prostopadłości w liniach.

Jeszcze co do loga to proszę albo zastosować czcionkę pustą wewnątrz albo zastosować jakieś odsunięcia aby przy konwersji do dxf- otrzymać czcionkę o danej szerokości a nie tylko linie

Czy ta część to jest mocowanie do jakiegoś uziomu ?

Obrazek

Obrazek

Widzę logo firmy więc zapraszam na PW :)
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." :D


Autor tematu
bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 855
Rejestracja: 29 sty 2008, 21:00
Lokalizacja: Radom

#3

Post napisał: bh91 » 09 lip 2012, 14:13

O kurcze - bardzo szybko poszło! Dokładnie o to mi chodziło, jedynie wygięcie w drugą stronę powinno być - klikam "pomógł" i piszę PW.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Solidworks”