Import z DXFa i kompensacja srednicy freza

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
aingeru
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 17
Rejestracja: 22 maja 2005, 10:57
Lokalizacja: Pozna?

Import z DXFa i kompensacja srednicy freza

#1

Post napisał: aingeru » 18 maja 2007, 08:41

Witam.
Od kilku dni walcze z programem Mach2 i odczytem plikow z formatu DXF.
Pliki DXF generuje w programie Alibre, sa to proste detale (np prostokatny kawalek blachy aluminiowej z zaokraglonym jednym bokiem i otworem w srodku).
Poprawnie wczytuje DXFa w MACHu, jednak program nie uwzglednia srednicy freza i frezuje detal po jego krawedziach.
Probowalem uzywac kodow G41 i G42 do kompensacji, jednal wiecej z nimi problemow niz korzysci ( szybciej przeskalowac wymiary detalu o srednice freza niz poprawnie dodac te komendy).
Przykladowo, G-kod wygenerowany przez konwerter z DHFa w MACH2:

G90G80G49
G0 Z-35.0000
G0 Z-35.0000
M5
M6T1
M3
S1000
G0 Z-35.0000

F50.000
G1 X74.2363 Y100.4342
Z-41.5000
G1 X204.2363 Y100.4342
G3 X204.2363 Y140.4342 I204.2363 J120.4342
G1 X74.2363 Y140.4342
G3 X74.2363 Y100.4342 I74.2363 J120.4342

M5
G0 Z-35.0000
G0 X0 Y0
M5M30

Walczylem z proba dodania komend kompensujacych i zadzialalo dopiero po takich zmianach:
G0 Z-35.0000

G0 X70.2363 Y100.4342 // tu dodane (tutaj jesli wartosc X >71, to mach wogole nie wygenerowal ksztaltu z Gkodu)

F50.000

G1 X74.2363 Y100.4342 G42 // tu dodane
Z-41.5000
G1 X204.2363 Y100.4342
G3 X204.2363 Y140.4342 I204.2363 J120.4342
G1 X74.2363 Y140.4342
G3 X74.2363 Y100.4342 I74.2363 J120.4342
G40 // tu dodane
M5
G0 Z-35.0000
G0 X0 Y0
M5M30
Dla bardziej skomplikowanyuch ksztaltow, lub dla otworow juz wogole nie moge sobie poradzic z kompensacja.
Czy wie ktos jak to powinno byc poprawnie realizowane.
A moze zna ktos jakis program ktory wczytywal by DXFy i umozliwial pprawna generacje G-kodu z uwglednieniem srednicy freza ??
Z gory dziekuje za jakiekolwiek porady i sugestie.

Pozdrawiam
/Adam
Załączniki
detal_1.JPG
Detal 1
detal_1.JPG (5.97 KiB) Przejrzano 3115 razy



Tagi:

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1998
Rejestracja: 27 lis 2004, 19:40
Lokalizacja: Gniew
Kontakt:

#2

Post napisał: easy2002 » 18 maja 2007, 09:18

witaj
a spróbuj tak rozrysuj uwzględniająć promień i potem wygeneruj kod z ustawieniem srednicy freza na 0
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281


yoyer
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 441
Rejestracja: 07 sie 2005, 18:22
Lokalizacja: WLKP

Re: Import z DXFa i kompensacja srednicy freza

#3

Post napisał: yoyer » 18 maja 2007, 10:16

aingeru pisze:

(...) szybciej przeskalowac wymiary detalu o srednice freza niz poprawnie dodac te komendy (...)

/Adam
easy2oo2 - to miales na mysli? :cool:
Hooah!


Autor tematu
aingeru
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 17
Rejestracja: 22 maja 2005, 10:57
Lokalizacja: Pozna?

#4

Post napisał: aingeru » 18 maja 2007, 11:40

easy2002 pisze:witaj
a spróbuj tak rozrysuj uwzględniająć promień i potem wygeneruj kod z ustawieniem srednicy freza na 0
Tak robilem, ale jest to praca pod górke:) Uwazam ze op to sa komendy G42 i G41 by mozna bylo je wykorzystac wlasnie do tego.
narazie radze sobie wlasnie w ten sposob, ze uwzgledniam promien freza przy rysowaniu.
Jednak proces ten trzeba powtarzac np przy zmianie freza na inny o innej srednicy..

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#5

Post napisał: Piotr Rakowski » 18 maja 2007, 20:09

A wiesz, że jest taki program, jak CorelDraw? On nie dość, że wygeneruje ci obwiednię (odsuniętą o wartość) to jeszcze wygeneruje dxf, a jeszcze lepiej plt. I po kłopocie.

BTW: zawsze staraj się iść najprostszą (najkrótszą) ścieżką. G41 i G42 to w końcu bardzo skomplikowane przeliczenia matematyczne. Nie każdy program sobie z nimi radzi.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)


doniu
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 81
Rejestracja: 04 maja 2007, 21:42
Lokalizacja: Danmark

#6

Post napisał: doniu » 30 maja 2007, 21:50

specem od frezarek nie jestem ,ale proponował bym ci żebyś po wymianie narzędzia
wpisał G43 H.. np

T5 M6
G0 Z50 G43 H5

i w offsecie podał średnice freza :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”