Import bryły z AutoCada do sprutcama

Sprut CAM

Moderator: MODERATORZY


Autor tematu
kolunka
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 5
Posty: 8
Rejestracja: 11 lut 2008, 19:34
Lokalizacja: Wałbrzych

Import bryły z AutoCada do sprutcama

#1

Post napisał: kolunka » 11 lut 2008, 19:38

Jeśli byłby ktos w stanie pomóc to będę wdzięczny. Zaimportować rysunek płaski to nie problem, ale nie mogę za Chiny zaimportować bryły. czy jest to mozliwe i jak to zrobić :).
proszę pomóżcie



Tags:

Awatar użytkownika

Piotrjub
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1495
Rejestracja: 11 kwie 2005, 12:00
Lokalizacja: Gdansk

#2

Post napisał: Piotrjub » 11 lut 2008, 19:41

wyślij plik jaki chcesz zaimportować.


Autor tematu
kolunka
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 5
Posty: 8
Rejestracja: 11 lut 2008, 19:34
Lokalizacja: Wałbrzych

#3

Post napisał: kolunka » 11 lut 2008, 19:56

Jakakolwiek bryła 3d. Sprut kam widzi pliki dxf i z płaskim nie ma problemu jedynie z bryłą, albo jej wogóle nie widzi albo widzi ją płaską.

[ Dodano: 2008-02-11, 20:27 ]
np takiej bryłki wogóle mi nie widzi (banalna)

[ Dodano: 2008-02-11, 20:29 ]
cos nie potrafie pliku wysłać

Awatar użytkownika

Piotrjub
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1495
Rejestracja: 11 kwie 2005, 12:00
Lokalizacja: Gdansk

#4

Post napisał: Piotrjub » 12 lut 2008, 00:13

eeeeeeeee od paru lat mamy sprutcama i problemu nie ma . wyślij plik .


Autor tematu
kolunka
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 5
Posty: 8
Rejestracja: 11 lut 2008, 19:34
Lokalizacja: Wałbrzych

Coś nie mogę Ci wysłać ...

#5

Post napisał: kolunka » 12 lut 2008, 07:13

Coś nie mogę Ci wysłać pliczku, ale może na PW doszło, bo tutaj nie da rady.

Sry za niepotrzebne posty ale o 7 rano człowiek nie myśli:(.
Załączniki
Rys.rar
(7.43 KiB) Pobrany 307 razy

Awatar użytkownika

Piotrjub
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1495
Rejestracja: 11 kwie 2005, 12:00
Lokalizacja: Gdansk

#6

Post napisał: Piotrjub » 12 lut 2008, 13:38

Nie ma mnie w robocie - ale poprosiłem aby sie pomeczyli :wink: z tym plikiem.
Dostałem taka odpowiedz
"Witam!
Udało się Panie Piotrze, ale nie od razu. Kolejny przykład na to jak
Mastercam przewyższa Sprutcama.
Tylko w Mastercamie udało się otworzyć tego dxf-a. Zapisałem go w igs i
próbowałem otworzyć w solidedgu i sprutcamie, ale nie dało rady, więc
sprawdziłem w jakich formatach eksportuje autocad.
Zapisałem więc z mastercama plik jako stp. i otworzyłem w solidedgu, a z
niego przeniosłem do sprutcama.
W załączniku przesyłam zrzut ekranu ze sprutcama.
Autocad eksportuje też pliki do stl a sprutcam czyta stl, więc niech ta
osoba spróbuje następnym razem od razu tak zrobić.
Pozdrawiam"
Załączniki
rys.jpg
rys.jpg (41.97 KiB) Przejrzano 11635 razy


Autor tematu
kolunka
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 5
Posty: 8
Rejestracja: 11 lut 2008, 19:34
Lokalizacja: Wałbrzych

#7

Post napisał: kolunka » 12 lut 2008, 14:52

Super to działa, bardzo serdecznie dziękuję za pomoc.
Teraz stanie przede mną kolejny problem jak sprawić żeby zaimportowany rysunek 3d sprutcam rozpoznał jak zbiór krzywych lub płaszczyzn. jako że zaczynam zabawę z tym programem to mam nadzieję że szybko się z tym uporam>
jeszcze raz dziękuję za pomoc.

PS Rok czasu pracowałem na HH 510 i teraz pracuję na HH 320 jako frezer, wiem że to nie za duzo czasu, ale wiem juz co jak robić i z wszelkimi kształatami 2.5 D nie ma problemu, chciałbym jednak iść do przodu w kierunku cam-a. Niestety moj szef na razie nie chce za bardzo kupić zadnego softu do cam-a ani do cad-a a co za tym idzie nie wyśle mnie też na żadne szkolenie, więc jestem zmuszony sam bazować na edukacyjnych wersjach i grzebać na internecie w poszukiwaniu jakichs samouczków. Sam poszedłbym na szkolenie za własne pieniążki, ale nie będę ryzykował bo nie wiem na czym będę mógł w przyszłości pracować.
Ten krótki opisik w celu wyjasnienia, gdyby sie komuś pytania wydały za głupie ;).
Ostatnio zmieniony 12 lut 2008, 15:09 przez kolunka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1290
Rejestracja: 13 gru 2005, 04:41
Lokalizacja: Haan / Niemcy

#8

Post napisał: kostner » 12 lut 2008, 15:05

To jest poprostu niesamowte jaki kolega PIOTRJUB Moderator jest uczynny !! Dziekujemy Ci PIOTRZE !!!
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(


Autor tematu
kolunka
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 5
Posty: 8
Rejestracja: 11 lut 2008, 19:34
Lokalizacja: Wałbrzych

#9

Post napisał: kolunka » 12 lut 2008, 16:29

No i kolejny problem pojawia się ponieważ, owszem importuję pliczek i sprutcam go widzi ale... niestety jako siatke i nie wiem jak zrobić by widział jako krzywe i powierzchnie.
Może ktos pomoze ??

Awatar użytkownika

Piotrjub
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1495
Rejestracja: 11 kwie 2005, 12:00
Lokalizacja: Gdansk

#10

Post napisał: Piotrjub » 12 lut 2008, 19:41

Rada - daj sobie spokój z sprutcam-em ucz sie mastercam-a lub edgecam-a . U nas w pracy podjęliśmy już decyzje że upgrade sprutcam -a nie będziemy robić. Na pierwszym miejscu chłopaki stawiają mastercam tym bardziej że jest to program CAD/CAM.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Sprut CAM”