Imak z jaskółką rozpieraną stożkiem

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

pitsky
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Re: Imak z jaskółką rozpieraną stożkiem

Post napisał: pitsky » 05 sie 2025, 13:50

Brakowało mi takiej wyważonej opinii. Uściślę tylko, że się nie podjarałem.

forestgril
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: forestgril » 05 sie 2025, 15:00

tuxcnc pisze:
05 sie 2025, 13:41
I oczywiście rozpieranie jaskółek odbywa się równomiernie tylko na pusto. Jak się założy krzywo wykonaną kostkę, to luz będzie albo na jaskółce, albo na stożku, bo nie ma takiej opcji żeby pasowało i tu i tam
Mnie się wydaje, że to nigdy nie będzie się równomiernie rozpierać. Nawet „na pusto”. Stozek pchany w dół będzie wchodził w kontakt na jakiejś tam średnicy, w zależności od precyzji wykonania. Załóżmy, że precyzja będzie duża, i będzie To się rozpierać na całej długości od momentu styku. Wtedy i tak siły działają tylko w górnej części iMaka tam gdzie Stożek się wpycha a na dole tej siły nie ma. A zatem Jaskółka górą będzie się rozchodzić na boki, a dołem nie będzie od razu nadążać. Dopiero kiedy w górnej części jaskółki oprą się na górnej części mocowania noża, A siła będzie działać dalej, Wówczas rozpierającą się dołem Jaskółka oprze się o mocowanie noża i wtedy można powiedzieć że wszystko wyrówna się do noża oczywiście jeżeli nie będzie to badziewnie wykonane. Błędy wykonania noża i błędy wykonanie jaskółki oczywiście się dodadzą. A zatem ostatecznie kąt oprawki może być inny w zależności od tego z która Oprawką mamy do czynienia, czyli końcówka noża może być podniesiona albo opuszczona ale tak pewnie jest w każdym systemie i to zależy od precyzji wykonania. Być może to wystarczy jeśli oznaczymy sobie poprawkę w programie albo w DRO.

Ale jest tanio i szybko, więc jest szybko i tanio :)

cawboy
Posty w temacie: 1

Post napisał: cawboy » 05 sie 2025, 18:08

forestgril pisze:więc jest szybko i tanio...
i gównia.., stożek musiałby być na dole i górze, żeby w miarę równomiernie rozpierać jaskółki, to już lepszy system z jaskółkami i "kostkami"/ bolcami, które odpychają/dociskają od boku.
Krak.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”