Hermle C800V-TNC430 - błąd Y - amplituda za mała

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Autor tematu
marwi123
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 12
Rejestracja: 11 lut 2019, 11:39

Hermle C800V-TNC430 - błąd Y - amplituda za mała

#1

Post napisał: marwi123 » 11 lut 2019, 11:55

Witam serdecznie.
Mam problem z uruchomieniem frezarki Hermle C800V - Na TNC430. Maszyna nigdy u nas nie pracowała, została zakupiona w stanie "coś popsute" i staram się ją przywrócić do działania. Podczas uruchamiania wywala: błąd Y - amplituda za mała (jak na foto). Jak ugryźć ten komunikat? gdzie szukać ewentualnej przyczyny?

Z góry dziękuję za okazaną pomoc
Pozdrawiam
Załączniki
IMG_20190211_093031373.jpg



Zgłoszenia konkursowe


witja18
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 40
Rejestracja: 11 gru 2012, 08:48
Lokalizacja: Stalowa Wola

Re: Hermle C800V-TNC430 - błąd Y - amplituda za mała

#2

Post napisał: witja18 » 12 lut 2019, 18:49

Witam.
Na 99 procent jeśli maszyna ma linial to masz uszkodzona glowiczke pomiarowa w osi Y.
Ewentualnie enkoder też może być uszkodzony.
Można wyłączyć monitorowanie amplitudy w MP parametrach.

Awatar użytkownika

JacekBelof
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1
Posty: 71
Rejestracja: 02 gru 2018, 22:25
Lokalizacja: Tarnów MP
Kontakt:

Re: Hermle C800V-TNC430 - błąd Y - amplituda za mała

#3

Post napisał: JacekBelof » 12 lut 2019, 19:42

Ewentualnie zabrudzony liniał, poluzowane złącze, bądź uszkodzony przewód od tegoż.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. :lol:


Autor tematu
marwi123
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 12
Rejestracja: 11 lut 2019, 11:39

Re: Hermle C800V-TNC430 - błąd Y - amplituda za mała

#4

Post napisał: marwi123 » 13 lut 2019, 06:49

Dzięki za odpowiedź.
Maszyna nie ma liniałów, ma enkodery obrotowe. Wczoraj posprawdzałem przewody i wyglądają OK. Planuję zamianę enkoderów pomiędzy osiami X i Y, ewentualnie całych serwomotorów, aby sprawdzić czy uszkodzenie przeniesie się z Y na X.
Jedna rzecz mnie martwi. Przepiąłem przewody wchodzące do LE (TNC430) od encodera X i Y i błąd się nie zmienił. Dalej zwracał ten sam komunikat, spodziewałem się zamiany osi.
Zastanawiam się też nad driverami serwomotorów. Tylko na jednym zielona dioda (foto). Może brak amplitudy na enkoderach związane jest z brakiem zasialania serwomotoru i brakiem obrotu). Nie znam stanu maszyny i co było w niej kombinowane i teraz przegladając fotki zauważyłem, że prawdopodobnie driver A5 i A6 mają zamienione wtyczki (również widać na foto w powiększeniu).

Pozdrawiam

Obrazek
Obrazek


Autor tematu
marwi123
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 12
Rejestracja: 11 lut 2019, 11:39

Re: Hermle C800V-TNC430 - błąd Y - amplituda za mała

#5

Post napisał: marwi123 » 13 lut 2019, 14:45

Udało mi się opanować komunikat, drivery w szafie wszystkie na zielono, ale pojawił się następny problem. Mam errory jak na rysunku: PLC-ERROR 160 0 oraz PLC-ERROR 162 10. Problem w tym że w instrukcji brak błędów z przedziału 152-169. W necie też nie znalazłem takich błędów. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Załączniki
IMG_20190213_115736685.jpg


Autor tematu
marwi123
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 12
Rejestracja: 11 lut 2019, 11:39

Re: Hermle C800V-TNC430 - błąd Y - amplituda za mała

#6

Post napisał: marwi123 » 14 lut 2019, 14:35

Witam ponownie.
Nie wiem czy jest to związane z błędami 160 i 162 ale serwo osi Z zamiast jechać przy bazowaniu jedynie buczy. Napędy zamienione pomiędzy osiami i dalej buczy Z. Czy to driver czy jakieś parametry poleciały w maszynie? Jak to zdiagnozować?


Autor tematu
marwi123
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 12
Rejestracja: 11 lut 2019, 11:39

Re: Hermle C800V-TNC430 - błąd Y - amplituda za mała

#7

Post napisał: marwi123 » 14 lut 2019, 19:13

A i znalazłem liniał Y, ale to mniejszy problem wobec powyższego


Autor tematu
marwi123
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 12
Rejestracja: 11 lut 2019, 11:39

Re: Hermle C800V-TNC430 - błąd Y - amplituda za mała

#8

Post napisał: marwi123 » 18 lut 2019, 20:57

Mechanicznie maszyna sprawna, ale posuwu nadal oporne. Maszyna twardo stoi na ustawieniach na którym została włączona. Ręczne przekręcenie serwem powoduje powrót na pozycję więc wymiar trzymają i korygują pozycję. Problemem jest brak reakcji na posuwu, ewentualnie jedzie x lub y ale tylko w jedną stronę...


Autor tematu
marwi123
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 12
Rejestracja: 11 lut 2019, 11:39

Re: Hermle C800V-TNC430 - błąd Y - amplituda za mała

#9

Post napisał: marwi123 » 13 mar 2019, 15:07

Witam. Po przypadkowej zmianie języka z pl na eng błędy cudownie zniknęły. Nagroda Darwina za przetłumaczenie tool spindle jako plc-error 162. I analogicznie pozycje PLC-ERROR160 i PLC-ERROR161


lepi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 488
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Hermle C800V-TNC430 - błąd Y - amplituda za mała

#10

Post napisał: lepi » 14 mar 2019, 23:45

To po prostu brak tlumacznia i zostaly pokazane bledy "maszynowe".
Czesto w softach (ogolnie, nie cnc) tlumaczy sie na odwal tylko to co widac na dzien dobry. Im glebiej pogrzebac tym wieksza szansa na znalezienie brakow w tlumaczeniu.
W przypadku komunikatow bledu zawsze jest podawany numer, zeby serwisant mogl sobie sprawdzic co oznacza dany blad samemu wg dokuentacji w jezyku natywnym.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”