Heidenhain TNC415b

brak referencji osi

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Autor tematu
Wnuk90
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 8
Rejestracja: 02 lut 2018, 17:02

Heidenhain TNC415b

#1

Post napisał: Wnuk90 » 09 kwie 2019, 19:29

Witam,
Mam problem z frezarką na której jest sterowanie TNC 415b(maszyna WOTAN)
Nie mogę zreferować żadnej osi. Zadnego komunikatu nie mam na wyświetlaczu.
Jedyne co gdy przyciskam przycisk Program start aby zreferować pierwszą oś zapala mi się przycisk M4(czyli aktywne obroty). wczesniej tego nie było. W trybie jog też nic nie reaguje na żadne komendy.
Zauważyłem też że przy uruchamianiu systemu świeci się przycisk Spindel M3 i Spindel M4 jednocześnie, przestają świecić po załączeniu napędów. Nie wiem może jest jakiś sposób żeby zresetować NC. Widocznie ma jakieś błedy. Może mieliście podobny przypadek .Przesyłam zdjecia
Obrazek
Obrazek
Obrazek




Piotrek211
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 22
Rejestracja: 24 gru 2017, 12:10
Lokalizacja: SC

Re: Heidenhain TNC415b

#2

Post napisał: Piotrek211 » 10 kwie 2019, 20:43

Możesz spróbować zresetować pamięć ram sterowania. Wątpie żeby to pomogło, ale spróbować zawsze można.

W "menu serwisowym" trzeba wpisać kod 531210. Po wpisaniu kodu resetuje się cały obszar pamięci RAM.

; Erase RAM, total (M0..M999, B0..B127) ......... 531210

Warto oczywiście zrobić kopię parametrów przed, ale teoretycznie reset ten nie powinien mieć wpływu na żadne parametry maszyny.


Autor tematu
Wnuk90
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 8
Rejestracja: 02 lut 2018, 17:02

Re: Heidenhain TNC415b

#3

Post napisał: Wnuk90 » 10 kwie 2019, 22:12

Cześć,dzięki za odpowiedź,mam nadzieję że ten kod serwisowy nie wykasuje mi programu PLC, muszę zrobić backup danych, jeszcze nigdy nie robiłem,z tego co wiem to TNC remo powinno dać radę zgrać pliki,tylko muszę znaleźć kabelek DB9 -DB25,schemat kabla gdzieś był na forum,..... dzisiaj jeszcze zauważyłem że po uruchomieniu systemu gdy chcę zreferować osie gdy wcisne oś X zapala mi się przycisk Spindel M4,gdy wcisne oś Y zapala się M3 a gdy oś Z zapala się kontrolka przycisku Kuhlmittel (chłodziwo), bardzo dziwne.Nie spotkałem się do tej pory z takim zachowaniem, najlepsze że żadnych komunikatów nie ma .Może jest jakieś zwarcie w sterowaniu,wszystkie te kontrolki zapalają się po włączeniu systemu ,gdy przycisnę przycisk zalaczajacy napędy gasną i pojawiają się właśnie przy referencji, zero ruchów nawet w trybie jog 😐


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1666
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Heidenhain TNC415b

#4

Post napisał: Steryd » 10 kwie 2019, 22:20

a baterie to kiedy wymieniałeś? obawiam się, że już po parametrach...
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
Wnuk90
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 8
Rejestracja: 02 lut 2018, 17:02

Re: Heidenhain TNC415b

#5

Post napisał: Wnuk90 » 10 kwie 2019, 22:30

Maszyna nie była ostatnio wyłączana na dłuższy czas,nie było komunikatu o wymianie baterii, kiedy była dokładnie bateria wymieniana to nie wiem, pracuję od nie dawna, wchodząc w PLC Edit widać że program PLC jest,w parametry MP też.Tylko obawiam się że nikt u nas w firmie nie ma backupu tej maszyny,mam aby parametry MP w formie papierowej:-)


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1666
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Heidenhain TNC415b

#6

Post napisał: Steryd » 10 kwie 2019, 23:27

to połowa sukcesu, ale obsługa przycisków i wejść-wyjść jest zapisana w PLC...
posprawdzaj jeszcze wszystkie bezpiczniki po szafach. Może coś się sfajczyło i tak "daj znać" w tych maszynach nie ma sygnalizacji słabej baterii, pokazuje dopiero jak padnie, dlatego albo trzeba pilnować backupu, albo zmieniać bakterie zawczasu.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
Wnuk90
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 8
Rejestracja: 02 lut 2018, 17:02

Re: Heidenhain TNC415b

#7

Post napisał: Wnuk90 » 11 kwie 2019, 15:14

Miałeś rację,dzisiaj resetujac maszynę wysypało się całkowicie PLC i NC, całe szczęście znalazłem dyskietkę na której są dwa pliki, jeden z NC drugi z PLC ,nie mogę się połączyć z moim pc,mam kabelek DB9 -DB25, program Tncremo ale nie mam pojęcia jak poprawnie skonfigurować połączenie,ustawiam prędkość 9600 ,typ FE lub ME klikam softkey RESTORE Data ale wyświetla się komunikat 24V/EXT NOT READY,prośba o pomoc szukałem dużo ale wszędzie jest nie jasno opisane,z góry dzięki


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1666
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Heidenhain TNC415b

#8

Post napisał: Steryd » 11 kwie 2019, 15:38

a napędy się załączają?
Ten komunikat u nas pojawia się jak jest wciśnięty grzyb awaryjny, albo przy próbie uruchomienia stoi na krańcówce.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
Wnuk90
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 8
Rejestracja: 02 lut 2018, 17:02

Re: Heidenhain TNC415b

#9

Post napisał: Wnuk90 » 11 kwie 2019, 16:43

Dzisiaj po załączeniu maszyny wszystkie parametry sie usuneły,język zmienił sie na niemiecki, wyskoczył komunikat cos tam o baterii, bateria padła niestety:(((. wczesniej napędy się załączały teraz wszystko martwe,podglądałem parametry MP i widzę ze sa fabryczne,PLC pewnie tez się usuneło:((. Zostaje jak nic przywrócic dane tylko nie wiem jak się połączyc z maszyną. Znalzałem pliki z parametrami MP oraz z programem PLC. Czy trzeba zmieniać jakieś parametry transmisji , jaka powinna byc predkość??,tryb ME,FE1,LSV-2???Czy program TNCremo będzie dobry???


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1666
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Heidenhain TNC415b

#10

Post napisał: Steryd » 11 kwie 2019, 19:26

tryb ME lub FE i prędkość transmisji masz podaną jak wciśniesz MOD w trybie edycja/programowanie. (jak się wszystko zresetowało, to będzie ZTCP ME i 9600kbps) TNCServer jest najlepiej dopasowany.
Można?
Morzna!!!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”