heidenhain tnc 150 155 tablica narzędzi
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 6
heidenhain tnc 150 155 tablica narzędzi
Czy ktoś wie czy w starym sterowniku heidenhain tnc 155 lub tnc 150 można korzystać z tablicy narzędziowej i działa?
Już tłumacze
UStawiam baze na narzędziu t4- punkt ustaw Z np Z 0. Po czym zmieniam narzedzie na T5 (jest 20mm krótsze). Pokazuje mi się w lewym dolnym rogu wczytano T5, a Z w współrzędnych pozostaje bez zmian- chociaż powinien się zmienić o 20mm spowodowanej różnicą długości narzędzi.
Już tłumacze
UStawiam baze na narzędziu t4- punkt ustaw Z np Z 0. Po czym zmieniam narzedzie na T5 (jest 20mm krótsze). Pokazuje mi się w lewym dolnym rogu wczytano T5, a Z w współrzędnych pozostaje bez zmian- chociaż powinien się zmienić o 20mm spowodowanej różnicą długości narzędzi.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Re: heidenhain tnc 150 155 tablica narzędzi
W 360 współrzędne były wyswietlane od bazy bez względu na wpisaną długość narzędzia. Ale ruchy uwzględniają tą długość.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
w takim razie ładnie można przydzwonić jak się o tym nie wie. Czy tam pokazują sie tylko jedne współrzedne czy można przełączyć na widok współrzedne absolutne, maszynowe llub jeszcze jakies jak np w 530tnc?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
No właśnie współrzędne się nie zmieniają, to jest taki urok T150. I jak narzędziem T4 jedziesz na Z-10 to narzędzie T5 jadąc na tą samą głębokość na wskazaniu pojedzie na Z-30, ale rzeczywiście pojedzie na Z-10 w materiale. (ja to nie umiem tłumaczyć XD).
Jutro mogę Ci zrobić zdjęcia bo mamy takie jedno stare sterowanie.
Jutro mogę Ci zrobić zdjęcia bo mamy takie jedno stare sterowanie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Nic niezwykłego stare haasy, też tak miały i pewnie jeszcze wiele innych. Trzeba pamiętać, żeby po wymianie narzędzia pierwszy ruch na Z+100, albo i jeszcze wyżej. Zreszto w każdej frezarce bezpieczny nawyk.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Poznałem kolegę w mojej okolicy co ma podobną maszyne do mojej(wf31c) i tak zasiedliśmy do sterowania. Mój Wf41c na tnc150 niestety jest jeszcze w trakcie uruchomienia, ale myślę że już blisko. Okazało się, że nasze dziadki wcale nie takie ograniczone hehe.
Mamy dokumentacje niemiecką i angielską.
Arias2 twoje tłumaczenie jest dla mnie jasne wiem o co chodzi. Nie musisz się fatygować z zdjeciami.
Co jeszcze mnie zdziwiło w tym sterowaniu.
Jak piszę program na tor narzędzia z korekcja prawo lub lewo-stronną RL/RR to muszę najpierw nacisnąć np. RR (i tu UWAGA na ekranie dalej pisze R0) póżniej enter ENT i dopiero wtedy wskakuję RR w linijce na ekranie.
Noi wszystko wskazuje na to, że po lini śrubowej sterowanie nie pójdzie (praca w 3osiach) np. frezowanie gwintów. Chociaż w dokumentacji cos tam było o ruchu helikoidalnym.
Mamy dokumentacje niemiecką i angielską.
Arias2 twoje tłumaczenie jest dla mnie jasne wiem o co chodzi. Nie musisz się fatygować z zdjeciami.
Co jeszcze mnie zdziwiło w tym sterowaniu.
Jak piszę program na tor narzędzia z korekcja prawo lub lewo-stronną RL/RR to muszę najpierw nacisnąć np. RR (i tu UWAGA na ekranie dalej pisze R0) póżniej enter ENT i dopiero wtedy wskakuję RR w linijce na ekranie.
Noi wszystko wskazuje na to, że po lini śrubowej sterowanie nie pójdzie (praca w 3osiach) np. frezowanie gwintów. Chociaż w dokumentacji cos tam było o ruchu helikoidalnym.