Heidenhain 155, podstawowa obsługa

Dyskusje dotyczące maszyn Bridgeport, Romi, Hardinge

Autor tematu
diodaelektroda
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 24
Rejestracja: 12 paź 2011, 00:59
Lokalizacja: Kraków

Heidenhain 155, podstawowa obsługa

#1

Post napisał: diodaelektroda » 12 lut 2017, 16:39

Witam.Mam do ogaranięcia frezarke Bridgeport ze sterowaniem Heidenhain 155. Mam instrukcję ale nic z niej nie wynika. Jak zjechać na punkty referencyjne zaraz po odpaleniu maszyny? Po wpisaniu kodu 84159 i wysterowaniu osi x najechało mi sie na krańcówke, jak to teraz ruszć? Zna ktoś to sterowanie? Prosze o pomoc w podstawowym opanowaniu tej maszyny.



Tagi:


rafa30
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 157
Rejestracja: 19 lut 2014, 23:41
Lokalizacja: hyt

#2

Post napisał: rafa30 » 12 lut 2017, 17:51

Witam pracuje na maszynie z TNC 155 i mialem gdzies instrukcje jak znajde to ci wyśle

[ Dodano: 2017-02-12, 17:54 ]
Zapomnialem dodać ze instrukcja jest po angielsku i po niemiecku bo niestety tak starego sterowania nie tłumaczyli na polski


Autor tematu
diodaelektroda
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 24
Rejestracja: 12 paź 2011, 00:59
Lokalizacja: Kraków

#3

Post napisał: diodaelektroda » 12 lut 2017, 20:03

Dzieki kolego ale ta instrukcje która krąży po necie to mam. Skoro pracujesz na hh155 to napewno wiesz jak zbazowac maszynę po wlączeniu. A wiesz jak zjechać z krańcówki?
W instrukcji pisze tylko ze jesli chce zbazować maszyne mam wcisnąc "start" ( czyli co?) i wybrać oś, nic mi to nie mówi, w żaden sposób nie chciała ruszyć. A jak wyjechać z krańcówki to już wogóle nie ma w tej marnej instrukcji.
Załączniki
hh155.jpg


rafa30
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 157
Rejestracja: 19 lut 2014, 23:41
Lokalizacja: hyt

#4

Post napisał: rafa30 » 13 lut 2017, 11:24

Aby zreferowac maszyne nalezy wcisnac przycisk CE a nastepnie start kolejno dla kazdej osi i powinno sie pokazac menu w manualu

[ Dodano: 2017-02-13, 11:33 ]
Co do krańcówki to powinien byc żółty przycisk trzeba go wcisnac i trzymac i odjechac kółkiem osi ktora sie zablokowala najlepiej by bylo jak bys wrzucil zdjecie pulpitu to bym ci powiedzial co i jak


MAREK POCHRON
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 152
Rejestracja: 30 gru 2010, 21:08
Lokalizacja: TARNÓW

hh155

#5

Post napisał: MAREK POCHRON » 13 lut 2017, 21:42

Czesc . Wyslalem poczta pare sciagnietych .... ale niewiem czy doszlo . Moze sie nie przyda ...


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2193
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#6

Post napisał: Steryd » 13 lut 2017, 22:12

Po wjechaniu na krańcowkę jak da się skasować błąd przerwy w zasilaniu, to powinno się wtedy dać wykonać ruch ręcznie w celu zejścia z krańcowki (może być dodatkowe zabezpieczenie w postaci przycisku). Potem referencja startem dla kazdej osi.
Jak nie uda się skasować przerwy w zasilaniu, to nie będzie zasilania na napędy (są dodatkowe krańcowki zabezpieczające przed zerwaniem sprzęgła i tych nie da się ignorować) i trzeba najpierw ręcznie przesunąć napęd, albo odkręcić baterię krańcowek na czas odjazdu.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Łuki31
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 313
Rejestracja: 28 lip 2007, 00:05
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.

#7

Post napisał: Łuki31 » 14 lut 2017, 08:22

Kolego napisz po kolei co robisz jak ruszasz w ogóle tą maszyną klawisze które po kolei naciskasz
CE
załączenie posuwu
i start osi
która os rusza pierwsza jak X i najeżdża na krańcówkę to może warto zmienić na Z i zobaczyć czy dalej to samo

jak kolega pisze poniżej wklej zdjęcia pulpitu i po kolei co robisz
Jak pytam to znaczy że nie wiem ,jak wiem to odpowiem i pomogę ,więc doceń to -tak jak ja doceniam Cię !!!!


Autor tematu
diodaelektroda
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 24
Rejestracja: 12 paź 2011, 00:59
Lokalizacja: Kraków

#8

Post napisał: diodaelektroda » 15 lut 2017, 23:13

Możecie mi powiedzieć który to przycisk start? Na pulpicie start jest oznaczone jedynie w sekcji grafiki. Wciskanie x/y/z i start/ent/zielony nic nie dawało. Dopiero wpisanie tego kodu ruszyło oś ale niestety wyjechałam za krańcówke. Maszyna była cały czas sprawna do odejscia operatora z firmy. Naciśnięcie żółtego przycisku i jednocześnie +/- nie pomaga, ja wcisne żółty pojawia sie komunikat manual operation ale maszyna nie rusza. Załanczam zdjęcie pulpitu.
Załączniki
20170215_071835.jpg


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2193
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#9

Post napisał: Steryd » 15 lut 2017, 23:23

Start cyklu, czyli ten pod pokrętłem jasności monitora.
Gdzie są przyciski sterowania posuwami?

Po uruchomieniu trzeba skasować przerwę w zasilaniu przyciskiem CE, potem łapka (powinno sie dac poruszyc osiami, zeby zjechac z krańcowek- moze z żółtym przyciskiem), jak juz jest gdzies bezpiecznie ulokowana, to 3x start.
Można?
Morzna!!!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Bridgeport / Romi / Hardinge”