HBS860H z Aliexpress i ProTuner: Unknown Model

ProTuner nie widzi sterownika i w zależności od wersji pisze albo Unknown Model, albo Unknown Device

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1478
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: HBS860H z Aliexpress i ProTuner: Unknown Model

#21

Post napisał: lepi » 14 mar 2021, 15:13

atlc pisze:
14 mar 2021, 13:57
Raczej nie pierwsza. W przemysłowych maszynach przy dzwonie potrafi pęknąć żeliwny odlew trzymający nakrętkę lub oprawa łożyskowa.
Oczywiście jakieś uszkodzenia kulek itp się pojawiają, nie mniej nakrętka dalej się obraca.
Jak się ma szczęście to puści sprzęgło.
Naprawdę trzeba się mocno postarać, żeby uszkodzić korpus. Jedyne ci mi przychodzi do głowy to wjazd w rozpędzony uchwyt szczękowy. Ale wyjazd poza zakres osi nie moze spowodawac żadnych strat. Dla przykladu: na końcu osi jest krańcówka limitu. Za nią jest krańcówka estopu. Dalej jest odbojnik. Na śrubie jest sprzęgło przeciążeniowe z czujnikiem. No i jest jeszcze programowe ograniczenie pola pracy. Co trzeba zrobić, żeby wyjechać za koniec osi i coś uszkodzić?

A przy kolizji ważniejsza od momentu obrotowego silnika jest pęd.




atlc
Posty w temacie: 2

Re: HBS860H z Aliexpress i ProTuner: Unknown Model

#22

Post napisał: atlc » 14 mar 2021, 15:50

lepi pisze:Naprawdę trzeba się mocno postarać, żeby uszkodzić korpus. Jedyne ci mi przychodzi do głowy to wjazd w rozpędzony uchwyt szczękowy. Ale wyjazd poza zakres osi nie moze spowodawac żadnych strat. Dla przykladu: na końcu osi jest krańcówka limitu. Za nią jest krańcówka estopu. Dalej jest odbojnik. Na śrubie jest sprzęgło przeciążeniowe z czujnikiem. No i jest jeszcze programowe ograniczenie pola pracy. Co trzeba zrobić, żeby wyjechać za koniec osi i coś uszkodzić?

A przy kolizji ważniejsza od momentu obrotowego silnika jest pęd.


No tak, wystarczy wjechać na G0 w uchwyt, imadło czy stół.
Coś puszcza wtedy, sprzęgło, kołki i śruby, łożyskowanie, pęknie oprawa łożysk właśnie. Czasami w tokarkach urwie się tarcza rewolweru, rzadko, ale się zdarza.

Co do tego co jest w maszynach - praktycznie zawsze krańcówki i soft limity.
Reszta przez Ciebie wymieniona - loteria.
Np maszyny Cincinnati, sprzęgła są wykonane w taki sposób że raczej nie puszczą. Stalowy pierścień, zakładany na cienkościenną tulejkę założoną na śrubę.
Śruba ma kanałek i jest w niego wprasowana ścianka tej tulejki poprzez kołek ze stali.
O odbojnikach czy czujnikach przeciążenia możesz pomarzyć. Tylko krańcówka i alarm z servopacka.
A co trzeba zrobić żeby wyjechać poza zakres osi? Czasami zdarzy się jakiś magik co mu brakuje w którejś osi 10-20mm i próbuje być mądrzejszy od producenta i chce te milimetry wydusić. No i nie zawsze się to dobrze kończy.
Na szczęście w większości przypadków konfiguracje są zabezpieczone hasłem i nawet jeśli to domyślne hasło z manuala producenta sterowania to wystarczy żeby zniechęcić do grzebania.

Dodane 2 minuty 12 sekundy:
bartekn86 pisze:sprzęgło mi bankowo nie puści

Czemu tak myślisz? Jeśli jest zaciśnięte na śrubie bez wpustu to może obrócić przy dzwonie. I ciesz się z tego :)
Przy normalnej pracy nie ma szans na poślizg.


zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1279
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

Re: HBS860H z Aliexpress i ProTuner: Unknown Model

#23

Post napisał: zibi » 22 lip 2021, 16:44

Witam.
Odgrzewam kotleta i mam pytanie, czy udało wam się połączyć ze sterownikiem przy pomocy Protunera? Jakie macie wersje programu do komunikacji ze sterownikiem. Może ktoś zamieści?
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.


radziu45
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 64
Rejestracja: 18 gru 2015, 16:08
Lokalizacja: Wręczyca Wielka

Re: HBS860H z Aliexpress i ProTuner: Unknown Model

#24

Post napisał: radziu45 » 13 paź 2021, 23:52

Witam .
Ja mam pytanie co do pinów Pend , czy na nich jest sygnał index enkodera ?

Pytam bo mam takie sterowniki z silnikami 12 nm w tokarce i potrzebuje sygnał index do bazowania .

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 8196
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: HBS860H z Aliexpress i ProTuner: Unknown Model

#25

Post napisał: tuxcnc » 14 paź 2021, 09:29

radziu45 pisze:
13 paź 2021, 23:52
Ja mam pytanie co do pinów Pend , czy na nich jest sygnał index enkodera ?
Nie.
Jakim cudem miałby tam być?


radziu45
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 64
Rejestracja: 18 gru 2015, 16:08
Lokalizacja: Wręczyca Wielka

Re: HBS860H z Aliexpress i ProTuner: Unknown Model

#26

Post napisał: radziu45 » 14 paź 2021, 11:53

Nie.
Jakim cudem miałby tam być?

To jaki sygnał tam jest ?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 8196
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: HBS860H z Aliexpress i ProTuner: Unknown Model

#27

Post napisał: tuxcnc » 14 paź 2021, 12:13

radziu45 pisze:
14 paź 2021, 11:53
To jaki sygnał tam jest ?
Pend


radziu45
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 64
Rejestracja: 18 gru 2015, 16:08
Lokalizacja: Wręczyca Wielka

Re: HBS860H z Aliexpress i ProTuner: Unknown Model

#28

Post napisał: radziu45 » 14 paź 2021, 14:19

Pend

Ślepy nie jestem i czytać umiem i na idiote nie wyglądam .


kszumek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 390
Rejestracja: 04 kwie 2006, 18:08
Lokalizacja: Białystok

Re: HBS860H z Aliexpress i ProTuner: Unknown Model

#29

Post napisał: kszumek » 14 gru 2021, 15:29

Witam
podepnę się pod temat czy te sterowniki można skonfigurować do pracy bez enkodera jak zwykły sterownik ?
pozdrawiam


Macimaj95
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 17 wrz 2023, 11:55

Re: HBS860H z Aliexpress i ProTuner: Unknown Model

#30

Post napisał: Macimaj95 » 17 wrz 2023, 13:54

mkaluza pisze:
05 sie 2020, 13:39
Cześć,
Czy ma ktoś jakieś doświadczenie z działającymi sterownikami hybrydowymi? Bo kupiłem na próbę HBS860H, po krótkiej walce udało mi się połączyć RS232.

Wg wszelkich instrukcji powinno być na RJ12 - NC, 5V, Tx, GND, Rx, NC, ale nic nie odpowiadało, teraz mam NC, NC, NC, GND, Rx, Tx i ProTuner wysyła sekwencję (01 03 00 FD 00 01 15 FA), sterownik odpowiada (01 03 02 00 00 B8 44) i potem jest "Unknown Model"

Obrazek

Różnica między zdjęciami na necie, którą dopiero po zakupie znalazłem jest taka, że ten ma 8 DIP-switchy, z czego dwa ostatnie nie są opisane.

Sterownik jest na procesorze GD32F330C8T6, wtyczka RJ jest podpięta następująco (bezpośrednio do procesora, żadnego MAXa po drodze):
1 - ? - chyba wyprowadzone 5V
2 - 34 - PA13 - Default: PA13 Alternate: IFRP_OUT, SWDIO, SPI1_MISO(5)
3 - 37 - PA14 - Default: PA14 Alternate: USART0_TX(3), USART1_TX(4), SWCLK,SPI1_MOSI(5)
4 - GND
5 - 43 - PB7 - Default: PB7 Alternate: I2C0_SDA, USART0_RX, TIMER16_CH0_ON
6 - 42 - PB6 - Default: PB6 Alternate: I2C0_SCL, USART0_TX, TIMER15_CH0_ON

Moje pytania:
1) Czy ktoś tak miał i to rozwiązał?
2) Czy ktoś używa jakichś sterowników hybrydowych z ali/ebay i mu działa komunikajca.
Cześć,
Ostatnio nastała moja kolej na walkę z podobnym sterownikiem. Mój nazywa się HBS57H i wygląda tak:
HBS57H_wygląd.jpg
Wygląd sterownika
Pinout wygląda następująco:
Piny 1-4 programowanie mikrokontrolera, piny 4-6 do komunikacji po USART.
1 - 5V, /
2 - 34 - PA13 - SWDIO, // SWD
3 - 37 - PA14 - SWCLK, /
4 - GND, / \
5 - 43 - PB7 - USART0_RX, \\ COM
6 - 42 - PB6 - USART0_TX, \
przejściówka wygląda w ten sposób.
hbs57_adapter.png
Pinout i adapter do klona hbs57h
Po długich poszukiwaniach udało mi się odnaleźć chińczyka, który to produkuje, jest to firma Shenzhen ECON Technology Co.,Ltd.
Ich soft też nazywa się ProTuner Strona producenta Na dole strony jest link do programu ProTunerV133 for TS series hybrid servo and TD series Stepper.
Program jest domyślnie po chińsku, ale dzięki tłumaczowi google w telefonie udało mi się znaleźć co zmienia na angielski. Po zmianie trzeba zresetować program.
ProtunerV134_language_change.png
Zmiana języka
ProtunerV134_language_change.png (8.56 KiB) Przejrzano 774 razy
A później już pozostaje tylko frustracja z tego jak kiepsko to działa :x natomiast da się zrobić to co trzeba.
Po zmianie parametru w tabeli po diodach widzę że od razu są przesyłane do sterownika.
Read odczytuje wszystkie parametry z płytki, Download pobiera całą tabelę do sterownika, Save zapisuje dane do pamięci nieulotnej(bez tego zmieniamy tylko zmienne w RAMie), Reset resetuje zmienne w RAMie do domyślnych, pozostałe wiadomo.
ProtunerV134_parameters.png
Widok parametrów
Załączniki
hbs57h_clone_pcb.jpg
Layout płytki do porównania

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”