HARDOX 450

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 3540
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#21

Post napisał: cnccad » 09 sty 2009, 06:41

hehe ...rozmawialiśmy o HARDOX a wchodzimy na budowę plazmy.... nie źle.
w skrócie .... mechanicznie zawężenie i np. dodatkowe schłodzenie dyszy w plazmie ( nie w procesie spawania ) wnosi dużo większą energię miejscową niż w TIG.
Nie myl TIG z PLAZMĄ i ich nie porównuj ... bo sie różnią w bardzo wielu aspektach , chyba nie zrozumiałych dla Ciebie :wink: ... ale bez urazy. :grin:
To nie jest tylko mechaniczne zawężenie łuku.... !!to jest rodzaj koncentracji strumienia , rozpływu ładunków i w przypadku intensywnego chłodzenia dyszy , gdzie łuk plazmowy jarzy się po miedzy dwoma elektrodami jego przyśpieszenia przy małym ciśnieniu gazów plazmo-twórczych !!!
Proponuję zakończyć ten temat , bo kazdy z nas ma swoją teorię a to jest post dotyczący HARDOX


Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.

Tagi:


RoboVan
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 5
Posty: 76
Rejestracja: 07 lut 2008, 20:43
Lokalizacja: Kraków

#22

Post napisał: RoboVan » 09 sty 2009, 14:39

Tak zgadzam się w 100% kończmy temat.
Nie ma związku między TIG a palnikiem plazmowym, OK.
Zawężenie łuku a koncentracja to zupełnie inne sprawy, OK.
Szkoda czasu.


r955
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 147
Rejestracja: 22 lis 2007, 20:59
Lokalizacja: Mrągowo

#23

Post napisał: r955 » 03 kwie 2009, 18:16

Witam.
Moze troszke odbiegne od tematu.
Jak ksztaltuja sie ceny stali hardox??

[ Dodano: 2009-05-14, 17:02 ]
Dolaczam sie do tematu, moze ktos jednak powie ile kosztuje kg stali hardox 450 lub innej?


didul
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 35
Rejestracja: 16 lut 2013, 12:13
Lokalizacja: skad

#24

Post napisał: didul » 28 sty 2015, 20:25

witam mam inny problem czy moze posiada ktoś doswiadczenie we frezowaniu hardoxu?? moja przygotowka ma na powierzchni 32=35 HRC po obrobce na glebokoc ok12 mm w glab ma ok 40 HRC parametry na jakich idzie to w miare dostepnie dla ucha 140metrow dla glowicy 52 mm czyli jakies 820 obr/min i F o,15 na zab. glebokosc skrawania to 1mm. mozna jakoś szybciej?


ziomek[Psk]
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 30
Rejestracja: 01 cze 2007, 11:10
Lokalizacja: Polska

#25

Post napisał: ziomek[Psk] » 10 lut 2015, 19:17

Co do ceny Elemnt z blachy HARDOX 550 # grubość 12 mm
200mmx400mm cięty wodą 200 zł + Vat . Dostawca stalhurt
Jestem skończony jak koniec świata :)

Awatar użytkownika

berdysz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 188
Rejestracja: 01 sie 2008, 09:39
Lokalizacja: Gdańsk

#26

Post napisał: berdysz » 03 mar 2015, 11:03

boy pisze:Hardox to blacha trudnościeralna, podwyższona wytrzymałość, podwyższona twardość. Zawartość węgla 0,15 - 0,39% więc się hartuje! Nie wolno jej chłodzić w wodzie po cięciu!

Tnie się zupełnie normalnie, parametry jak do blachy czarnej, może ciut obniżone. Przy cięciu gazowym - mała prędkość, duża strefa wpływu ciepła - materiał się odpuszcza, czyli zmiękcza. Przy cięciu plazmą masz większą prędkość, a co za tym idzie, strefa wpływu ciepła jest dużo mniejsza, materiał zachowuje swoje właściwości wytrzymałościowe. Na krawędziach może się utwardzić, jeżeli zostanie za szybko schłodzona. Co do ukosowania, to raczej skład chemiczny nie ma wpływu, zdaje Ci się, ukos będzie taki sam.
Nic się nie hartuje bo to już jest zahartowana blacha.
Jakby nie była to sens jej użytkowania byłby żaden.
Zahartować to sobie możesz np. blachę borową.
Jak kupujesz HARDOXA to płacisz właśnie za to, że ta blacha na całym przekroju ma wskazaną twardość.


tonieon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 163
Rejestracja: 12 maja 2014, 19:43
Lokalizacja: Suwałki

Re: HARDOX 450

#27

Post napisał: tonieon » 16 cze 2020, 11:15

Dawniej brałem hardox 600 i podczas cięcia plazmą pękał, bez podgrzewania wstępnego nie było mowy o cięciu ( podatny na szoki termiczne) hardox 450, 500 i 550 zlecałem do cięcią laserem i plazmą i podgrzewanie wstępne nie było potrzebne. Najgorszym problemem są otwory lub frezowanie ostrz. Otwory rozgrzewam palnikiem tlenowym (odpuszczam ) wiem że tracę na twardości jednak stal twarda jak kamień i bez tego nie ma szansy wywiercić. Dodatkowo sprawę ułatwiałem sobie poprez wypalenie mniejszego otworu plazmą i późniejsze prowadzenie wiertła tym otworem ( plazma dodatkowo odpuszcza na około 2- 3 cm dookoła więc i palnik niepotrzebny. Patent podsunął mi mój dostawca https://www.harder-parts.com/ powiedziałem co i jak i zaproponowali takie rozwiązanie. Przy ostrzeniu jest gorzej bo obowiązkowo węgliki i masywna frezarka i tutaj nie wolno podgrzewać gdyż ostrze ma służyć jak najdłużej a podczas wpływu temperatury stal traci twardość i bardzo szybko się ściera. Robiłem próby na moim twardościomierzu i po przekroczeniu 250stopni w piecu gwałtownie traci twardość na 500stopni było już st3. Więc czasami najlepiej się zapytać tam gdzie oferują takie usługi i doradzą jak zrobić to czego się oczekuje

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”