Haas-VF-2 Mikron

Dyskusje na temat maszyn HAAS

Autor tematu
esio
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 10
Rejestracja: 17 cze 2010, 17:35
Lokalizacja: SGL

Haas-VF-2 Mikron

#1

Post napisał: esio » 08 paź 2019, 19:15

Witam. Zakupiłem maszynę Haas-VF-2 Mikron rocznik 1995. Po dokładnych pomiarach wyszło ze maszyna nie przejdzie przez moja bramę garażowa. Zabraknie dosłownie 10cm na wysokości. Wystarczy jeśli zdemontuje element zaznaczony na zdjęciu. Czy ktoś wie co to jest i jak najszybciej to zdemontować?

Obrazek
Obrazek




Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1682
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Haas-VF-2 Mikron

#2

Post napisał: Steryd » 08 paź 2019, 19:35

U nas czegoś takiego nie ma.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1921
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Haas-VF-2 Mikron

#3

Post napisał: Petroholic » 08 paź 2019, 21:31

U mnie w VF4 też nie było nic obok serwa Z ale to nie znaczy, że to coś dokładanego...

Obrazek

Zapożyczone na szybko od wujka Google. Niestety zdjęcia są zbyt oddalone żeby zobaczyć co to dokładnie jest...
Może inne niż zwykle siłowniki od przeciwwagi?
Przy max podniesionej Zecie tego czegoś w ogóle nie widać bo chowa się za osłoną... Jakby wynalazł fotkę z Zetą nad samym stołem i pod odpowiednim kątem to może będzie widać co to :)

A ogólnie to na pewno można to na chwilę zdemontować :) Jeśli ma podpięte jakieś węże lub kable to lepiej zrobić to bez ich odpinania :)

@esio Jeśli masz już maszynę u siebie zrób zdjęcie zbliżone to się pomoże :)


Autor tematu
esio
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 10
Rejestracja: 17 cze 2010, 17:35
Lokalizacja: SGL

Re: Haas-VF-2 Mikron

#4

Post napisał: esio » 09 paź 2019, 04:20

@esio Jeśli masz już maszynę u siebie zrób zdjęcie zbliżone to się pomoże :)
Właśnie z tym jest problem bo kolejna okazję zobaczyć maszynę będę miał dopiero jak przyjedzie do mnie wraz z ekipa do rozładunku i wstawienia do garażu. Nie wiem na ile oni będą chętni czekać i ile będzie kosztował ich dodatkowy czas... spróbuję zagadać do sprzedającego ale to trudny typ...

Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1921
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Haas-VF-2 Mikron

#5

Post napisał: Petroholic » 09 paź 2019, 10:46

A z daleka ta maszynka? Moze ktos jest na forum z okolicy to by podskoczyl i cyknal fotke :)

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6622
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Haas-VF-2 Mikron

#6

Post napisał: WZÓR » 09 paź 2019, 11:23

esio pisze:
08 paź 2019, 19:15
Witam. Zakupiłem maszynę Haas-VF-2 Mikron rocznik 1995. Po dokładnych pomiarach wyszło ze maszyna nie przejdzie przez moja bramę garażowa. Zabraknie dosłownie 10cm na wysokości. ...
Jaka to brama garażowa i w jaki sposób chcesz tą maszynę przemieszczać ?
Nie jedną już VF-3 przez bramę garażową przepychałem ..... , i każda przeszła.

p.s.
Zaznaczonego przez Ciebie elementu w Haas do tej pory nie widziałem.

Mariusz.

Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1921
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Haas-VF-2 Mikron

#7

Post napisał: Petroholic » 09 paź 2019, 14:11

Jak ma brame typowo garazowa 2m wysokosci to moze nie wejsc bez zdjecia gory...


Autor tematu
esio
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 10
Rejestracja: 17 cze 2010, 17:35
Lokalizacja: SGL

Re: Haas-VF-2 Mikron

#8

Post napisał: esio » 09 paź 2019, 16:19

Udało mi się załatwić dokładniejsze zdjęcia ale i tak szału nie ma. Ogólnie element jest to metalowa rura około 1m długości zaślepiona z góry i dołu. Z dolnej zaślepki wychodzi cieńsza rurka...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Brama mam wysoka na 225cm i szeroką 230cm ogólnie maszyna wejdzie po zdemontowaniu tego elementu...


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1682
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Haas-VF-2 Mikron

#9

Post napisał: Steryd » 09 paź 2019, 16:51

Wychodzi, że to siłownik odciążenia, tylko jakoś tak dziwnie na zdjęciach wystaje. Niestety nie zdemontujesz go łatwo a i po zamontowaniu, trzeba znaleźć speców co nabiją.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1921
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Haas-VF-2 Mikron

#10

Post napisał: Petroholic » 09 paź 2019, 18:25

Osiek skąd żeś Pan to wywlekł? Wygląda jakby stało w stolarni przez lata albo na linii produkcyjnej cementu :D

Tak to siłownik przeciwwagi tylko jakoś wysoko wystaje... Możesz go zdjąć bez rozpinania przewodów jeśli masz sprawne ręce :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”