Haas TM-1 chce kupić Czy warto do małej narzędziowni? Opinie

Dyskusje na temat maszyn HAAS

Moderator: MODERATORZY


Autor tematu
rokopl
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 3
Posty: 16
Rejestracja: 28 kwie 2009, 09:21
Lokalizacja: sycow

Haas TM-1 chce kupić Czy warto do małej narzędziowni? Opinie

#1

Post napisał: rokopl » 05 kwie 2013, 20:23

Witam!

Jak w temacie czy warto kupić ta frezarke bez dodatkowyh opcji (no chyba że jakieś dodatki warto, np pomiar narzędzia i detalu)? A może lepiej kupić inna(nie koniecznie Haas) choć haas kusi cena!

Frezowanie stal i Al :
- płyty, kostki(jako usługi)
- jakies fasolki otwory kieszenie ...
- proste formy wtryskowe
- przygotówki pod wykrojniki dokładnosć +-0,01mm (NC11LV frezowanie prostopadłościan wiercenie i gwintowanie przed hartowaniem)

Nie zalezy mi na wydajnosci i szybkosci do to narzedziownia
Czy tą maszyną można frezować po hartowaniu np 40HRC lub więcej?.

Jeśli ktoś pracował proszę o opinie.
Już wyczytałem że nie warto VQC(wspomaganie programowania) jak ma sie jakiś CAM.

www dla TM-1:
http://int.haascnc.com/we_spec1.asp?int ... 40INCH_VMC


z góry dziekuję

pozdrawiam i czekam



Tags:


barjew
Stały bywalec (min. 45)
Stały bywalec (min. 45)
Posty w temacie: 1
Posty: 50
Rejestracja: 16 paź 2012, 19:12
Lokalizacja: ostrów wlkp

#2

Post napisał: barjew » 05 kwie 2013, 21:09

Witam.
Mogę ci coś doradzić jeśli chodzi prace w materiałach hartowanych to nie polecam maszyna mało stabilna mało obrotów jeśli chcemy robić coś frezem kulowym, wiercenie gwintowanie jak najbardziej słyszałem, że maszyny HARTFORD są w podobnej cenie. jeśli chodzi o /haasa to lepiej kupić model VF-2

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 5391
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Haas TM-1 chce kupić Czy warto do małej narzędziowni? Op

#3

Post napisał: WZÓR » 05 kwie 2013, 22:08

rokopl pisze:Witam!

Jak w temacie czy warto kupić ta frezarke bez dodatkowyh opcji (no chyba że jakieś dodatki warto, np pomiar narzędzia i detalu)? A może lepiej kupić inna(nie koniecznie Haas) choć haas kusi cena!

Frezowanie stal i Al :
- płyty, kostki(jako usługi)
- jakies fasolki otwory kieszenie ...
- proste formy wtryskowe
- przygotówki pod wykrojniki dokładnosć +-0,01mm (NC11LV frezowanie prostopadłościan wiercenie i gwintowanie przed hartowaniem)

Nie zalezy mi na wydajnosci i szybkosci do to narzedziownia
Czy tą maszyną można frezować po hartowaniu np 40HRC lub więcej?.

Jeśli ktoś pracował proszę o opinie.
Już wyczytałem że nie warto VQC(wspomaganie programowania) jak ma sie jakiś CAM.

www dla TM-1:
http://int.haascnc.com/we_spec1.asp?int ... 40INCH_VMC


z góry dziekuję

pozdrawiam i czekam
Napisz do forumowicza @ ryby007 .... , pracuje na takiej.
Sądzę , że Jego opinia będzie najbardziej wiarygodna.

Mariusz.
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Jonathan Carroll


smalec
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 3
Posty: 19
Rejestracja: 04 sty 2012, 20:12
Lokalizacja: Szczytno/Włocławek

TM-1

#4

Post napisał: smalec » 05 kwie 2013, 22:21

Witam!
Jeżeli moja opinia może Tobie pomóc,to do prac w narzędziowni nie polecam tej maszynki.
Cena jej urosła do 23k i jest to golas,nawet bez układu pompy chłodzenia. Jeżeli wybór ma dotyczyć HAAS-a to prędzej myślałbym tak jak kolega o VF-2 lub Super MiniMill .
pozdrawiam :roll:
Hominis est errare, insipientis in errore perseverare


MoldMichal
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 308
Rejestracja: 03 mar 2012, 12:04
Lokalizacja: Częstochowa

#5

Post napisał: MoldMichal » 06 kwie 2013, 10:59

ja bym nie kupił 1.5 tonowej maszyny do narzedziowni ;)
pozatym 4k obrotów to było dobrze za gierka przy narzedziach hss ;]

mam poruwnanie miedzy haas fv3 yt, a hardfordem pro 1000 ;) (obie maja 2 miesiace dopiero wiec nie powiem co sie sparwdzi lepiej na dłuzsza mete ;)
jesli chodzi o sztywnosc to haasy nie maja szans ;] jednak hardfordy sa na ślizgach ;]
jesli chodzi o precycje i sterowanie programem to zdecydowanie hass ale jakis vf ale to juz wieksza kasa..
jesli szukasz tanszego rozwiazania to hardford sie sprawdzi... mam w okolicznych narzedzaiowniach znajomych i chwala sobie nawet stare hardfordy dlatego i ja sie zdecydowałem...
a haasa mi wcisli na siłe ale nie zaluje teraz ze zamiast 1 kupilismy 2 maszynki...

jesli haas to :
sondy ja bym brał do nie seryjnych robót sporo czasu zaoszczedaja :) no i obróbe szybkosciowa jesli formy tez wchodza do roboty:) a jesli sondy sa to i vqc ci wcisna ;P
chocby pod sterowanie sonda
no i obróbe szybkosciowa jesli formy tez wchodza do roboty:)
Pozdrawiam Michał

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 5391
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#6

Post napisał: WZÓR » 06 kwie 2013, 11:44

MoldMichal pisze: ...no i obróbe szybkosciowa jesli formy tez wchodza do roboty:)
.... na TM-1 obróbkę szybkościową chcesz wcisnąć? :grin:

Poczytaj tutaj;

:arrow: https://www.cnc.info.pl/topics101/na-ja ... t33916.htm

Mariusz.
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Jonathan Carroll


MoldMichal
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 308
Rejestracja: 03 mar 2012, 12:04
Lokalizacja: Częstochowa

#7

Post napisał: MoldMichal » 06 kwie 2013, 12:31

a gdzie tam :P przewruciła by sie ta maszynka :D
pisałem jak hass do narzedziowni to VF :P
choć moja ex DAHLIH mcv 720 dawala rade głowice fi 32 przy posuwie 8000-12000 :)
przy ap 0.5.. a tam tylko 5kw wrzeciono było ;) ale centrum wazy6.5 tony anie jak TM 1.5 t.
Pozdrawiam Michał


smalec
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 3
Posty: 19
Rejestracja: 04 sty 2012, 20:12
Lokalizacja: Szczytno/Włocławek

#8

Post napisał: smalec » 06 kwie 2013, 14:12

Muszę się wtrącić raz jeszcze! Czytam o przewracaniu się maszyn i jestem w szoku!
Pytanie dotyczyło małej narzędziowni i ceny maszyny. Nie wiem czy 6,5 T to mała narzędziownia! To co chcę dodać dla rokopl to to, że do TM-1 musisz dodać parę "dodatków" co daje cenę 28.000 Po jakimś czasie zacznie Ci brakować przede wszystkim magazynu narzędzi, obrotów i paru innych dodatków, tak jak stało się w moim przypadku. Ogólnie HAAS-y nie są maszynami złymi w stosunku cena do jakości, ale zanim dokonasz wyboru, porozmawiaj na żywo w firmach użytkujących te maszyny. HAAS-a każdy z zaprzyjaźnionych mi zakładów traktuje jako wstęp i naukę do dalszej przygody z obróbką cnc. I na koniec jeszcze zdanie o serwisie! Dla mnie 24 h na dobę "opieki" by produkcja była w toku to też plus dla tej firmy.
Jeszcze jedno - nie pracuję w HAAS-ie.
pozdrawiam wszystkich :lol:
Hominis est errare, insipientis in errore perseverare

Awatar użytkownika

ryby007
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 349
Rejestracja: 04 cze 2007, 17:49
Lokalizacja: Mogilno
Kontakt:

#9

Post napisał: ryby007 » 06 kwie 2013, 16:33

Witam.
Jeśli chcesz powtarzalność dla wymiarów i sztywność co jest niezbędne do węglików to seria VF.
Na TM zamiast zwykłych frezów hss lepiej używać hss-pm wyższa wydajność i żywotność.
Mam teraz porównanie TM a VF i powiem że warto zainwestować więcej kasy w maszynę i tak samo w sondy(teraz w co niektórych zleceniach nie dałbym rady bez sondy).
Chociaż nie narzekałem na TM bo dawałem sobie radę chociaż mini mill są dokładniejsze w pozycjonowaniu i powtarzalności ale za to mniejszy stół.
Jeśli nie zależy na zakresie stołu którego zawsze brakuje to lepiej mini mill więcej otrzymasz w standardzie.(szybkość dojazdów z czasem też ważne i obrotów więcej itp a tylko parę tysi więcej)
Im więcej będziesz chciał zaoszczędzić tym więcej stracisz.
Pozdrawiam :mrgreen:
Frezarka: HAAS TM-1 HAAS VF-3 (4axis)
Tokarka: HAAS TL-2 HAAS ST-30(2-osie)
Espritcam HSE
Plazma/Gaz: PIERCE (Wrykrys)
"robię to co lubię, ale nie ma to jak po pracy wypić piwo domowej roboty :mrgreen: "


Autor tematu
rokopl
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 3
Posty: 16
Rejestracja: 28 kwie 2009, 09:21
Lokalizacja: sycow

#10

Post napisał: rokopl » 06 kwie 2013, 21:08

witam!
dzieki za informacje!!
Mysle ze nie tylko mi sie przydadza!
W piekny sposob kolega smalec sprowadzil rozmowe do poziomu 20k EURO:) Mala narzedziownia i mala kasa. Takie sa moje poczatki z cnc. Pewnie ze lepsze bylo by droższe vf2... lub cos podobnego z innej firmy. A jesli inna firma to jaka?

Do kolegi ryby007 ile lat użytkujesz ta tm-1 ?
Jakies wady po czasie wystapily?
Gdzieś czytalem Twojego posta na temat dokladnosci... w jakim przedziale ta maszyna sie mieści w trakcie uzytkowania ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”