Haas ST10 / ST15 czy AVIAturn35

Dyskusje na temat maszyn HAAS

cosmonet
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 259
Rejestracja: 01 sty 1970, 01:00
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Haas ST10 / ST15 czy AVIAturn35

#11

Post napisał: cosmonet » 06 gru 2018, 14:11

masyzna potrafi gubić pozycję od 0,05 do 0,1 przy normalnych dojazdach... Czy to prawda?
Swego czasu pracowałem 'na" 3 szt. ST10 - nie prawda. Inna sprawa (może obecnie to poprawili/coś tam zmienili, ale nowe to już seria SL10), że jak na hali produkcyjnej z rana było zimno to wymiary w osi X "skakały" (ciągła korekta dała radę, chociaż tolerancja +/- 0.01), aż maszyna się rozgrzała i na hali zrobiło się cieplej.
Ps
Po niedzieli z rana miałem nawet 3 st Celsjusza - ciepło.


Kiedyś Haas SL10, Haas SL20, Haas SL30, Doosan LYNX220. Obecnie Haas SL20.

Awatar użytkownika

-=JaNeK=-
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 266
Rejestracja: 23 kwie 2008, 22:34
Lokalizacja: WarSZawkA

Re: Haas ST10 / ST15 czy AVIAturn35

#12

Post napisał: -=JaNeK=- » 22 sty 2019, 09:57

Czyli na Mazaku (tokarce) możesz frezować stal głowiczką Φ25 a na Hassie frezem Φ6.
tak, tu masz jakiś przykładowy filmik - stal może nie jest wymagająca ale jednak:


głowiczka fi 25 to nie jest problem dla tych narzędzi.

Dodane 4 minuty 29 sekundy:
masyzna potrafi gubić pozycję od 0,05 do 0,1 przy normalnych dojazdach... Czy to prawda?
jak postawisz maszynę w przeciągu/przy drzwiach to każda maszyna z czujnikiem temperatury będzie gubić pozycję.

Jeśli chodzi o rozgrzewanie to w HAAS jest możliwość ustawienia współczynników rozgrzewania i przy stałej produkcji maszyna będzie wtedy w stanie sobie to korygować. Trzeba jedynie empirycznie te współczynniki określić. Oczywiście jak masz na hali 3 stopnie a później rozgrzewasz do 15 to nawet jak mierzysz detal w różnej temperaturze to będą inne wymiary i właściwie na każdej maszynie możesz zapomnieć o pracy w setkach.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki, stoły, podajniki
FANUC - frezarki, tokarki, automaty wzdłużne

Instrukcje HAAS są dostępneTU

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6444
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Haas ST10 / ST15 czy AVIAturn35

#13

Post napisał: WZÓR » 22 sty 2019, 10:11

Hmm .....
Ludzie głupoty piszą i -=JaNeK=- nie wytrzymał.

Mariusz.

Awatar użytkownika

ryby007
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 416
Rejestracja: 04 cze 2007, 18:49
Lokalizacja: Mogilno

Re: Haas ST10 / ST15 czy AVIAturn35

#14

Post napisał: ryby007 » 22 sty 2019, 10:16

:mrgreen:
:mrgreen:


kondzio_m
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 13
Rejestracja: 11 paź 2014, 18:10
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Haas ST10 / ST15 czy AVIAturn35

#15

Post napisał: kondzio_m » 06 lut 2019, 21:45

Jestem właścicielem Haas St-15y instalacja 2018-04-19 i z czystym sumieniem dzisiaj mogę powiedzieć że zakup tej maszyny to był strzał
tyle tylko że w kolano

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3087
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Haas ST10 / ST15 czy AVIAturn35

#16

Post napisał: Zienek » 07 lut 2019, 08:09

30% stoi i czeka na serwis?


andrzey520
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 106
Rejestracja: 28 cze 2011, 19:41
Lokalizacja: wp

Re: Haas ST10 / ST15 czy AVIAturn35

#17

Post napisał: andrzey520 » 07 lut 2019, 20:14

kondzio _m napisz coś wiecej na ten temat posiadam 2 hassy ST10Y i jakoś nie narzekam :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”