HAAS obróbka tokarska

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
Ciachotek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 17 cze 2017, 12:15
Lokalizacja: Stalowa Wola

HAAS obróbka tokarska

#1

Post napisał: Ciachotek » 17 cze 2017, 12:25

Część , mam taki problem że przy tworzeniu obróbki zgrubnej zewnętrznej dzieją się takie rzeczy jak na zdjęciach , nigdy nie miałem takiego problemu że robiło pod konturem a nie nad
Załączniki
gcode.png
cale.png
cale.png (4.22 KiB) Przejrzano 1909 razy



Tagi:


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 4143
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#2

Post napisał: Steryd » 17 cze 2017, 12:53

Próbowałeś zmienić korekcję na konturze?
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
Ciachotek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 17 cze 2017, 12:15
Lokalizacja: Stalowa Wola

#3

Post napisał: Ciachotek » 17 cze 2017, 13:19

Tak nic nie pomaga, a nawet gorzej :(

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 7974
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#4

Post napisał: WZÓR » 17 cze 2017, 20:36

Wrzuć rysunek , to napiszę program po swojemu.
Co Ty kombinujesz z tymi bazami ?
Te G53 to w jakim celu? :roll:

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 4143
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#5

Post napisał: Steryd » 17 cze 2017, 23:14

Co za różnica, czy przesuwa bazę czy nie. Problem siedzi gdzieś w definicji cyklu albo konturu.
Lepiej chyba znaleźć dziurę, bo przecież nie będziesz pisał koledze programu "po swojemu" jak znowu coś pójdzie nie tak.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 7974
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#6

Post napisał: WZÓR » 18 cze 2017, 10:16

Steryd pisze:Co za różnica, czy przesuwa bazę czy nie. Problem siedzi gdzieś w definicji cyklu albo konturu. .....
Zbyt wiele w programie forumowicza @Ciachotek nie zmieniłem.
Zgadnij co...? :grin:

https://zapodaj.net/af85c11fd332b.jpg.html
... jak znowu coś pójdzie nie tak.
Nie ma takiej opcji ...... , od 2009 r. na Haas stoję :grin:
.... , sorry , że się teraz trochę chwalę.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 4143
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#7

Post napisał: Steryd » 18 cze 2017, 16:21

Wyrzuciłes to G53 i I K w cyklu.
Czy cos w konturze nie wiem. Wazniejsze, żeby autor pytania wiedzal ;)

[ Dodano: 2017-06-18, 16:28 ]
Masz się czym chwalić i ok. Pewnie nie tylko ja widzę, że jesteś w tym obeznany, tylko takie podejscie "daj rysunek, to napiszę Ci program" raczej nie służy rozwiązywaniu problemów, tylko bedziesz miał kupe roboty z pisaniem programów dla innych...
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 7974
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#8

Post napisał: WZÓR » 18 cze 2017, 16:52

Steryd pisze:.... tylko takie podejscie "daj rysunek, to napiszę Ci program" raczej nie służy rozwiązywaniu problemów,...
Program chciałem napisać sobie , a nie zainteresowanemu.
W taki sposób porównując jeden z drugim szybciej dochodzę do tego co jest nie tak w programie u pytającego.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki


Autor tematu
Ciachotek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 17 cze 2017, 12:15
Lokalizacja: Stalowa Wola

#9

Post napisał: Ciachotek » 18 cze 2017, 17:19

Dzięki wielkie za pomoc,ale co mam zrobić jeśli potrzebuje mieć G53 żeby zrobić powrót do wymiany narzędzia.
Obróbka zewnętrzna ok tylko wytaczanie coś dalej nie tak
http://uploadfile.pl/pokaz/1127560---xde6.html

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 7974
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#10

Post napisał: WZÓR » 18 cze 2017, 20:59

Ciachotek pisze:Dzięki wielkie za pomoc,ale co mam zrobić jeśli potrzebuje mieć G53 żeby zrobić powrót do wymiany narzędzia.
Obróbka zewnętrzna ok tylko wytaczanie coś dalej nie tak
http://uploadfile.pl/pokaz/1127560---xde6.html
Zwróć uwagę jakie współrzędne masz przy tym G53 , z naciskiem na współrzędną X.

p.s.
Nie prościej i bezpieczniej pojechać na ;
G28 U0
G28 W0

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”