Gwintowanie
Gwintowanie
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Gwintowanie
Witam. Pracuje na frezarce hass i zastanawiam się jak zrobić lewy gwint . Czy zamiast G84 wystarczy podstawić G74 ? No i wiadomo obroty M04. Pozdrawiam.
Tagi:
Re: Gwintowanie
Spróbuj w powietrzu. Haas operuje na gcodach musiałbym sobie przypomnieć cykl na lewe gwintowanie ale jest taki na pewno na 100%. Przed gwintowaniem musisz mieć otwór przygotowany - średnica gwintu minus skok. W programie na gwintowanie trzeba przeliczyć posuw i obroty. No i jeszcze jedna sprawa- oprawka- producent przecież przewiduje ja do prawych gwintów. To chyba będziesz musiał na sztywno gwintownik zamocować w tulejce zaciskowej. Ciekawe jak cholera nigdy lewych gwintów maszynowo nie robiłem .
Najpierw linijka
M04 "obroty"
G74 "parametry cyklu jak g84"
Pozdrawiam
Najpierw linijka
M04 "obroty"
G74 "parametry cyklu jak g84"
Pozdrawiam
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Się nie zastanawiaj , tylko instrukcję poczytaj.

https://www-haascnc-com.translate.goog/ ... _tr_pto=sc
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Ja po czytaniu kiedyś tej instrukcji to ataku padaczki dostałem. Gwintowanie lewe nazywają wstecznym i kilka innych kwiatków wynikających z tłumaczenia instrukcji przez filologa pszczelarza w tej instrukcji jest.
I nie wynika z tej instrukcji czy trzeba zmienić obroty. O ile dobrze pamiętam nie trzeba - samo G74 powinno zmieniać kierunek. Instrukcje do maszyn są na tyle nieczytelne, że zawsze trzeba zrobić obok czy nad sztuką, żeby zobaczyć co maszyna wymyśli.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Ktoś , kiedyś :CFA pisze: ↑28 sty 2022, 11:34Ja po czytaniu kiedyś tej instrukcji to ataku padaczki dostałem. Gwintowanie lewe nazywają wstecznym i kilka innych kwiatków wynikających z tłumaczenia instrukcji przez filologa pszczelarza w tej instrukcji jest.
I nie wynika z tej instrukcji czy trzeba zmienić obroty. O ile dobrze pamiętam nie trzeba - samo G74 powinno zmieniać kierunek. Instrukcje do maszyn są na tyle nieczytelne, że zawsze trzeba zrobić obok czy nad sztuką, żeby zobaczyć co maszyna wymyśli.
Źródło:
haas-instrukcja-oblugi-t2412-20.html
..... , a reszta jak sam napisałeś.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki