Gwintowanie sztywne

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
dawf
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 15
Rejestracja: 13 lis 2009, 19:51
Lokalizacja: wadowice

Gwintowanie sztywne

#1

Post napisał: dawf » 13 lip 2022, 06:53

Witam, czy ktoś stosował gwintowania na sztywno z wykorzystaniem enkodera wrzeciona?

W mojej maszynce zastosowałem wrzeciono napędzane serwonapędem. Wykorzystuję sygnał zwrotny z enkodera do pomiaru prędkości obrotowej na wejściach 15,16,17 w Pikocnc. Zgodnie z instrukcją zastosowałem G33 k X Y Z. Problem polega na tym że w kodzie nie ma od razu za implikowanego wyjazdu gwintownika z nagwintowanego otworu. Kod też nie zawiera komendy zatrzymania wrzeciona na dnie otworu. Zatrzymując wrzeciono M5 niestety nie sprawdza się ponieważ piko nie synchronizuje się już podczas tej komendy i następuje zniszczenie gwintu. Jeżeli ktoś zetknął się już z takim problemem i udało się go rozwiązać to proszę o pomoc. Jak powinien wyglądać prawidłowy G kod?




radziu45
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 63
Rejestracja: 18 gru 2015, 16:08
Lokalizacja: Wręczyca Wielka

Re: Gwintowanie sztywne

#2

Post napisał: radziu45 » 18 lip 2022, 18:05

m3
G33 k1 x0 y0 z-10
m5
m4
G33 k1 x0 y0 z5
Musi zadziałać bo tak robię na tokarce i działa mimo luzu nawrotnego na skrzyni biegów .

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6287
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Gwintowanie sztywne

#3

Post napisał: tuxcnc » 18 lip 2022, 18:37

radziu45 pisze:
18 lip 2022, 18:05
m3
G33 k1 x0 y0 z-10
m5
m4
G33 k1 x0 y0 z5
Musi zadziałać bo tak robię na tokarce i działa mimo luzu nawrotnego na skrzyni biegów .
"Bo tak robię" nie jest argumentem za poprawnością metody.
To co odstawiasz to jest zwykłe partactwo, a gwintowników nie łamiesz tylko i wyłącznie z powodu specyfiki użytej maszyny.
G33 nie służy do gwintowania na sztywno, bo nie do tego zostało wymyślone.
Niektóre sterowania mają kod służący do gwintowania na sztywno, a inne nie mają i nic na to nie poradzisz.


lukaszbioly3
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 108
Rejestracja: 10 gru 2013, 21:26
Lokalizacja: Łętownia
Kontakt:

Re: Gwintowanie sztywne

#4

Post napisał: lukaszbioly3 » 30 lip 2022, 12:51

Pisałem już kiedyś do cosimo odnośnie gwintowania na frezarkach . W odpowiedzi było że jeszcze nie jest przygotowana taka opcja .
Napisałem własne makro na g84 ale synchronizuje mi prędkość wrzeciona tylko podczas zagłębiania się gwintownika dobre i to , niestety podczas wracania już nie i tak stosuje oprawkę kompensacyjną więc temat porzucony . Podejrzewam że gdyby była prosta metoda to cosimo już by to udostępnił bo nieraz pomaga w takich drobnych sprawach.


Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2005
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Gwintowanie sztywne

#5

Post napisał: Avalyah » 30 lip 2022, 13:04

Wiem, że to nie jest odpowiedź na pytanie, ale czemu gwintu nie frezować? Piko robi takie rzeczy bez problemu, nie trzeba nic synchronizować, jedzie się prostym gkodem jak każdą inną kieszeń.


lukaszbioly3
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 108
Rejestracja: 10 gru 2013, 21:26
Lokalizacja: Łętownia
Kontakt:

Re: Gwintowanie sztywne

#6

Post napisał: lukaszbioly3 » 30 lip 2022, 13:14

Bo frezowanie gwintu wychodzi drożej. Różne są technologie czasem gwint musi być zrobiony wygniatakiem.


bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 375
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: Gwintowanie sztywne

#7

Post napisał: bartekn86 » 30 lip 2022, 18:16



pico umożliwia gwintowanie na frezarce, plus tego jest taki że idzie gwint zrobić mocno pasowny, pelny

Dodane 1 minuta 36 sekundy:
lukaszbioly3 pisze:
30 lip 2022, 13:14
Bo frezowanie gwintu wychodzi drożej. Różne są technologie czasem gwint musi być zrobiony wygniatakiem.
Fakt, gwinty walcowane są najmocniejszymi ze wszystkich

czy drożej to nie wiem, serwosilnik czy jakieś kombinowania z enkoderami, a tu zwykle wrzeciono frezik do gwintow i bez kombinacji :-)


Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2005
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Gwintowanie sztywne

#8

Post napisał: Avalyah » 30 lip 2022, 21:17

bartekn86 pisze:pico umożliwia gwintowanie na frezarce, plus tego jest taki że idzie gwint zrobić mocno pasowny, pelny

To nie koniec. Gwint frezowany, oprócz tego, że jest mocniejszy niż robiony gwintownikiem, może być też wykonywany w otworach nieprzelotowych. Jest też gwintem pełnym na całej długości. Nie ma problemu zrobić gwint M3 w otworze na głębokości 2-3mm. Nie wymagają też wolnoobrotowego wrzeciona z dużym momentem.

Rzeczywiście im większy gwint i im ich więcej tym bardziej opłaca się gwintować. Ale mniejsze, jak M3/4/5 można jechać frezem praktycznie tak samo szybko.

No i jak coś nie pyknie z frezem, to można zawsze detal uratować. Ze złamanym gwintownikiem bywa różnie.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6287
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Gwintowanie sztywne

#9

Post napisał: tuxcnc » 31 lip 2022, 07:31

Uwagi natury ogólnej.
Pomiędzy "gwintowanie na frezarce" a "frezowanie gwintu" jest subtelna różnica, na którą trzeba zwracać uwagę, kiedy się coś pisze na technicznym forum...
Natomiast frezowanie gwintu nie jest jakąś specyficzną cechą PikoCNC, chyba nie ma współczesnych sterowań które tego nie potrafią, nawet GRBL obsługuje helisę...
A największym problemem przy frezowaniu gwintów jest chyba cena frezów...


sebasbox
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 203
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: Gwintowanie sztywne

#10

Post napisał: sebasbox » 31 lip 2022, 08:43

Mysle, że każdy rozumie różnicę pomiędzy gwintowaniem a frezowaniem gwintu.
Frezy do frezowania gwintu da się kupic tez w rozsądnych pieniądzach. Ja do frezowania gwintów M3 w aluminium kupilem chiński frez i od dłuższego czasu tym samym frezem zrobiłem juz pewnie kilkaset gwintów i nie widać po nim zużycia.
Nie wiem jaka jest trwałość w stali. Wiem natomiast ze jakość gwintu jest nieporownywalnie lepsza i utrzymany jest jeden standard. Co więcej możemy dowolnie dostosowywać to, jak ścisły ma być gwint, stosujac to samo narzędzie. Tego nie daje zwykły gwintownik.
Kolejna sprawa to że czas potrzebny na wykonanie gwintu jest bardzo krotki - to mówię w odniesieniu do gwintowania z oprawką kompensacyjną albo nie daj boże ręcznego...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”