gwint trapezowy niesymetryczny inventorze


Autor tematu
Dawidkol
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 04 sty 2017, 13:53
Lokalizacja: Zielona Góra

gwint trapezowy niesymetryczny inventorze

#1

Post napisał: Dawidkol » 04 sty 2017, 14:04

Witam, mam problem ze zrobieniem śruby trapezowej niesymetrycznej w inventorze. Znalazłem temat już o tym https://www.cnc.info.pl/topics42/invent ... t51414.htm ale na 100% coś źle robię i nie chce mi utworzyć tego gwintu. Mam do zrobienia S36x10. Domyślam się że to dwie minuty roboty ale po wyciągnięciu wałka nie mam możliwości w ogóle zrobienia tego mimo dobrych wymiarów :(

[ Dodano: 2017-01-04, 14:11 ]
Jakby ktoś był na tyle wspaniały choć aż na tyle nie liczę to długość całkowita ma wynosić 975mm. Nie oczekuję wykonania gwintu ale może jakiejś pomocy bo w inventorze nigdy nic nie robiłem i się konkretnie gubię :(



Tagi:


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1578
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

#2

Post napisał: atlc » 04 sty 2017, 16:20

Do którego momentu potrafisz sobie poradzić?
Wyciągasz walec i nie wiesz jak zrobić szkic zarysu gwintu?


Autor tematu
Dawidkol
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 04 sty 2017, 13:53
Lokalizacja: Zielona Góra

#3

Post napisał: Dawidkol » 04 sty 2017, 16:34

Głupio się przyznać ale tak, po wyciągnięciu walca staram się zrobić zarys ale chyba robię to kompletnie źle. Starałem się zrobić to liniami, robiąc proste pod odpowiednimi kątami, potem robię okrąg i daję styczność z uciętymi to miejsc styku prostych. Nie wiem czy nie wyszło masło maślane ale sam nie wiem jak się za to zabrać


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1578
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

#4

Post napisał: atlc » 04 sty 2017, 17:01

Dobrze robisz.
Zaczynając od początku:
Narysuj okrąg na jednej z płaszczyzn układu współrzędnych. Zakończ szkic i zrób wyciągnięcie.
Masz walec.
Teraz rozpocznij nowy szkic 2D na płaszczyźnie prostopadłej do tej, na której masz pierwszy szkic.
Zrzutuj sobie podstawę walca na tej płaszczyźnie (będziesz to widział jako odcinek).
Od końca tego odcinka zacznij rysowanie zarysu, właśnie poprzez użycie odcinków, okręgu i wiązań styczności. Poucinaj zbyt długie odcinki funkcją utnij.
Zakończ szkic.


Autor tematu
Dawidkol
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 04 sty 2017, 13:53
Lokalizacja: Zielona Góra

#5

Post napisał: Dawidkol » 04 sty 2017, 17:28

Po rozpoczęciu szkicu drugiego naciskam rzutuj geometrię, klikam na podstawę walca i dalej prosi mnie o zaznaczenie. Próbowałem kliknąć na boku jeszcze na Płaszczyznę YZ po prostu ale nie da się tak. W jaki sposób rzutować geometrię? Bo domyślam się że to była rzecz której właśnie może mi zabrakło.


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1578
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

#6

Post napisał: atlc » 04 sty 2017, 17:46

Rzutowanie nie jest konieczne, rzutowanie jest ułatwieniem dla Ciebie, które pozwala Ci umiejscowić nowy szkic na płaszczyźnie względem walca.
Wydaje mi się, że rozpoczynasz szkic, ale nie wybierasz płaszczyzny na której ten szkic chcesz tworzyć.
Walec wykonaj z wyciągnięcia okręgu rysowanego na płaszczyźnie XY, później wybierz opcję Szkic 2D, następnie rozwiń plusikiem w drzewku po lewej stronie pozycję Początek i wybierz tam płaszczyznę XZ lub YZ.
Dopiero po tym możesz wybrać rzutowanie i rysować zarys zęba.

Żeby było łatwiej, środek okręgu do wyciągnięcia narysuj w punkcie przecięcia osi układu współrzędnych.


Autor tematu
Dawidkol
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 04 sty 2017, 13:53
Lokalizacja: Zielona Góra

#7

Post napisał: Dawidkol » 04 sty 2017, 17:56

Obrazek
właśnie jestem pewien że to wszystko mam :(

[ Dodano: 2017-01-04, 17:59 ]
Jedyne czego tutaj nie mam to właśnie rzutowanie geometrii, reszta jest dokładnie tak jak było napisane, pierwsza płaszczyzna XY, druga YZ


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1578
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

#8

Post napisał: atlc » 04 sty 2017, 18:00

Masz dwa szkice, tak jak na zamieszczonym zrzucie ekranowym?
Zamieść plik na forum, odpalę u siebie i zobaczę.


Autor tematu
Dawidkol
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 04 sty 2017, 13:53
Lokalizacja: Zielona Góra

#9

Post napisał: Dawidkol » 04 sty 2017, 18:11

http://www.megafileupload.com/tboJ/gwint.ipt
wrzucam link bo chyba inaczej się tu nie da

[ Dodano: 2017-01-04, 20:04 ]
Ktoś może widzi jakiś błąd albo ma jakiegoś tipa? :)


Tomasz_K
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 295
Rejestracja: 25 kwie 2012, 15:58
Lokalizacja: ok. Rybnika

#10

Post napisał: Tomasz_K » 04 sty 2017, 20:35

atlc pisze: Teraz rozpocznij nowy szkic 2D na płaszczyźnie prostopadłej do tej, na której masz pierwszy szkic.
To raczej nie zamodelujesz prawidłowego modelu 3D gwintu.
Płaszczyzna powinna być prostopadła ale do osi gwintu.

Pozdrawiam
Tomasz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Autodesk Software (Autocad, Inventor etc) ”