gwint M18 x 62 mm

Jak to, czym to?

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
robert2019
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 6
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:52

gwint M18 x 62 mm

#1

Post napisał: robert2019 » 27 cze 2019, 12:14

Witam, ma ktoś pomysł jak zrobić 200 gwintów M18 o długości 62 mm w nierdzewce 304? (mam tokarkę cnc)
Gnieść to?

Dodane 1 minuta 59 sekundy:
Zapomniałem napisać, że chodzi o gwint wewnętrzny :)



Tagi:


pavyan
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 758
Rejestracja: 12 paź 2018, 21:36

Re: gwint M18 x 62 mm

#2

Post napisał: pavyan » 27 cze 2019, 13:57

A dlaczego "zwykłego" gwintownika (ale ostrego, dobranego do kwasówki i niestety trój-kompletowego, ew. dwu-; pojedynczy maszynowy raczej nie pójdzie - jest do krótkich otworów, a i wióry się nie pomieszczą), i koniecznie z użyciem TEREBOR-u nie bierzesz pod uwagę? Wygniatak da chyba dość duże (większe) obciążenia? A to w dodatku kwasówka.
Na usprawiedliwienie może głupiej "rady" powiem, że nie znam specyfiki tokarki CNC - ale długość otworu 62mm nie powinna być jeszcze problemem dla gwintownika M18 (nie mam takiego pod ręką w tej chwili).
Pomogłem? Kliknij, proszę :-)

Awatar użytkownika

Butler
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 722
Rejestracja: 07 mar 2018, 16:54
Lokalizacja: Gdańsk

Re: gwint M18 x 62 mm

#3

Post napisał: Butler » 27 cze 2019, 14:30

Ja bym to wygniatał. Ciągle robię w 304 bo przemysł piekarniczy to jedna z gałęzi w firmie gdzie robię, przejście w dużej części detali na wygniataki znacząco podniosło jakość i obniżyło koszty. Dodam że skupił bym się na dobrej jakości wiertle i pilnował tego procesu.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 7987
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: gwint M18 x 62 mm

#4

Post napisał: WZÓR » 27 cze 2019, 15:21

robert2019 pisze:
27 cze 2019, 12:14
....
Zapomniałem napisać, że chodzi o gwint wewnętrzny :)
Przelotowy czy nie (?)

p.s.
Ostatnio dość dużo gwintuję w nierdzewce.
Po ostatnich testach nowego dostawcy gwintowników zdecydowaliśmy się na ich zakup i użytkowanie.
.... , zerknij na reca.pl

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki


Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 927
Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
Lokalizacja: Miasto nieudaczników

Re: gwint M18 x 62 mm

#5

Post napisał: Pneumokok » 28 cze 2019, 18:26

Butler pisze:
27 cze 2019, 14:30
Ja bym to wygniatał. Ciągle robię w 304 bo przemysł piekarniczy to jedna z gałęzi w firmie gdzie robię, przejście w dużej części detali na wygniataki znacząco podniosło jakość i obniżyło koszty. Dodam że skupił bym się na dobrej jakości wiertle i pilnował tego procesu.
A słyszałeś może Kolego o tym, że wygniatanie gwintów dla detali z przemysłu spożywczego jest zakazane/niezalecane?
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)


pavyan
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 758
Rejestracja: 12 paź 2018, 21:36

Re: gwint M18 x 62 mm

#6

Post napisał: pavyan » 28 cze 2019, 21:23

A to ciekawe, ale po krótkim zastanowieniu wydaje się niejako oczywiste :wink:
Nie siedzę w tym ani trochę, ale - jeżeli tak jest - to przypuszczam że to z powodu zakamarka na szczycie zwojów gwintu wygniatanego, tworzonym przez "wypływający" z obu stron materiał, wypychany wygniatakiem.
Powstaje ciągła, spiralna szczelina mogąca "łapać" organiczne zanieczyszczenia, które mogą po jakimś czasie stać się ogniskiem skażenia; szczelina praktycznie niemożliwa do wyczyszczenia i zdezynfekowania.
Pomogłem? Kliknij, proszę :-)

Awatar użytkownika

Butler
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 722
Rejestracja: 07 mar 2018, 16:54
Lokalizacja: Gdańsk

Re: gwint M18 x 62 mm

#7

Post napisał: Butler » 29 cze 2019, 00:11

Szczerze - pierwsze słyszę. I proszę nie wieszajcie mnie tu za ten brak wiedzy bo totalnie mnie to zaskoczyło. Czy zamiast przypuszczeń mógłby ktoś kompetentnie potwierdzić takie info że wygniataki nie są zalecane/są zabronione przy spożywce? Domysły i własne doktoraty mnie nie interesują :)


MateuszMM
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 137
Rejestracja: 04 cze 2018, 11:53

Re: gwint M18 x 62 mm

#8

Post napisał: MateuszMM » 29 cze 2019, 07:14

Butler pisze:
29 cze 2019, 00:11
Szczerze - pierwsze słyszę. I proszę nie wieszajcie mnie tu za ten brak wiedzy bo totalnie mnie to zaskoczyło. Czy zamiast przypuszczeń mógłby ktoś kompetentnie potwierdzić takie info że wygniataki nie są zalecane/są zabronione przy spożywce? Domysły i własne doktoraty mnie nie interesują :)
Tu jest pierwszy z brzegu artykuł. W minusach wygniataków jest wspominane o spożywce. Ja się tego dowiedziałem jakieś 6 lat temu od speca z Emuge. Dokładnie właśnie chodzi o ten spiralny rowek, w którym gnieżdżą się bakterie.

https://artykulytechniczne.pl/blog/gwin ... ygniataki/

Obrazek


Autor tematu
robert2019
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 6
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:52

Re: gwint M18 x 62 mm

#9

Post napisał: robert2019 » 01 lip 2019, 05:13

gwint przelotowy


Rapol
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 25 wrz 2015, 12:24
Lokalizacja: Cz-wa

Re: gwint M18 x 62 mm

#10

Post napisał: Rapol » 10 lip 2019, 22:12

Jaka tokarka ja na dostanie lynx 220 gwintuje m24 nie przelotowy na długości 80mm tyle ze na dwa wjazdy oczywiście z pasta do gwintowania oraz otwór średnica zawyżona o 2-3 dychy i daje radę.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”