gwint M18 x 62 mm
Jak to, czym to?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
- Posty: 6
- Rejestracja: 16 mar 2019, 10:52
gwint M18 x 62 mm
Witam, ma ktoś pomysł jak zrobić 200 gwintów M18 o długości 62 mm w nierdzewce 304? (mam tokarkę cnc)
Gnieść to?
Dodane 1 minuta 59 sekundy:
Zapomniałem napisać, że chodzi o gwint wewnętrzny
Gnieść to?
Dodane 1 minuta 59 sekundy:
Zapomniałem napisać, że chodzi o gwint wewnętrzny
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Posty: 758
- Rejestracja: 12 paź 2018, 21:36
Re: gwint M18 x 62 mm
A dlaczego "zwykłego" gwintownika (ale ostrego, dobranego do kwasówki i niestety trój-kompletowego, ew. dwu-; pojedynczy maszynowy raczej nie pójdzie - jest do krótkich otworów, a i wióry się nie pomieszczą), i koniecznie z użyciem TEREBOR-u nie bierzesz pod uwagę? Wygniatak da chyba dość duże (większe) obciążenia? A to w dodatku kwasówka.
Na usprawiedliwienie może głupiej "rady" powiem, że nie znam specyfiki tokarki CNC - ale długość otworu 62mm nie powinna być jeszcze problemem dla gwintownika M18 (nie mam takiego pod ręką w tej chwili).
Na usprawiedliwienie może głupiej "rady" powiem, że nie znam specyfiki tokarki CNC - ale długość otworu 62mm nie powinna być jeszcze problemem dla gwintownika M18 (nie mam takiego pod ręką w tej chwili).
Pomogłem? Kliknij, proszę :-)
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Posty: 722
- Rejestracja: 07 mar 2018, 16:54
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: gwint M18 x 62 mm
Ja bym to wygniatał. Ciągle robię w 304 bo przemysł piekarniczy to jedna z gałęzi w firmie gdzie robię, przejście w dużej części detali na wygniataki znacząco podniosło jakość i obniżyło koszty. Dodam że skupił bym się na dobrej jakości wiertle i pilnował tego procesu.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Posty: 7987
- Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
- Lokalizacja: Oława
Re: gwint M18 x 62 mm
Przelotowy czy nie (?)
p.s.
Ostatnio dość dużo gwintuję w nierdzewce.
Po ostatnich testach nowego dostawcy gwintowników zdecydowaliśmy się na ich zakup i użytkowanie.
.... , zerknij na reca.pl
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Posty: 927
- Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
- Lokalizacja: Miasto nieudaczników
Re: gwint M18 x 62 mm
A słyszałeś może Kolego o tym, że wygniatanie gwintów dla detali z przemysłu spożywczego jest zakazane/niezalecane?Butler pisze: ↑27 cze 2019, 14:30Ja bym to wygniatał. Ciągle robię w 304 bo przemysł piekarniczy to jedna z gałęzi w firmie gdzie robię, przejście w dużej części detali na wygniataki znacząco podniosło jakość i obniżyło koszty. Dodam że skupił bym się na dobrej jakości wiertle i pilnował tego procesu.
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Posty: 758
- Rejestracja: 12 paź 2018, 21:36
Re: gwint M18 x 62 mm
A to ciekawe, ale po krótkim zastanowieniu wydaje się niejako oczywiste
Nie siedzę w tym ani trochę, ale - jeżeli tak jest - to przypuszczam że to z powodu zakamarka na szczycie zwojów gwintu wygniatanego, tworzonym przez "wypływający" z obu stron materiał, wypychany wygniatakiem.
Powstaje ciągła, spiralna szczelina mogąca "łapać" organiczne zanieczyszczenia, które mogą po jakimś czasie stać się ogniskiem skażenia; szczelina praktycznie niemożliwa do wyczyszczenia i zdezynfekowania.
Nie siedzę w tym ani trochę, ale - jeżeli tak jest - to przypuszczam że to z powodu zakamarka na szczycie zwojów gwintu wygniatanego, tworzonym przez "wypływający" z obu stron materiał, wypychany wygniatakiem.
Powstaje ciągła, spiralna szczelina mogąca "łapać" organiczne zanieczyszczenia, które mogą po jakimś czasie stać się ogniskiem skażenia; szczelina praktycznie niemożliwa do wyczyszczenia i zdezynfekowania.
Pomogłem? Kliknij, proszę :-)
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Posty: 722
- Rejestracja: 07 mar 2018, 16:54
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: gwint M18 x 62 mm
Szczerze - pierwsze słyszę. I proszę nie wieszajcie mnie tu za ten brak wiedzy bo totalnie mnie to zaskoczyło. Czy zamiast przypuszczeń mógłby ktoś kompetentnie potwierdzić takie info że wygniataki nie są zalecane/są zabronione przy spożywce? Domysły i własne doktoraty mnie nie interesują
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Posty: 137
- Rejestracja: 04 cze 2018, 11:53
Re: gwint M18 x 62 mm
Tu jest pierwszy z brzegu artykuł. W minusach wygniataków jest wspominane o spożywce. Ja się tego dowiedziałem jakieś 6 lat temu od speca z Emuge. Dokładnie właśnie chodzi o ten spiralny rowek, w którym gnieżdżą się bakterie.Butler pisze: ↑29 cze 2019, 00:11Szczerze - pierwsze słyszę. I proszę nie wieszajcie mnie tu za ten brak wiedzy bo totalnie mnie to zaskoczyło. Czy zamiast przypuszczeń mógłby ktoś kompetentnie potwierdzić takie info że wygniataki nie są zalecane/są zabronione przy spożywce? Domysły i własne doktoraty mnie nie interesują
https://artykulytechniczne.pl/blog/gwin ... ygniataki/
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
- Posty: 6
- Rejestracja: 16 mar 2019, 10:52
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
- Posty: 2
- Rejestracja: 25 wrz 2015, 12:24
- Lokalizacja: Cz-wa
Re: gwint M18 x 62 mm
Jaka tokarka ja na dostanie lynx 220 gwintuje m24 nie przelotowy na długości 80mm tyle ze na dwa wjazdy oczywiście z pasta do gwintowania oraz otwór średnica zawyżona o 2-3 dychy i daje radę.