GRBL i dwa silniki na oś

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1063
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: GRBL i dwa silniki na oś

#21

Post napisał: TOP67 » 18 cze 2020, 07:28

tuxcnc pisze:
18 cze 2020, 06:30
gothye pisze:
18 cze 2020, 06:07
Do zmiany STEP_PORT_DUAL na inny port w AVT
Naprawiasz to, co nie jest zepsute.
Dual port faktycznie można zadeklarować dowolnie wszędzie, ale zwykle kończy się to tym, że coś innego przestaje działać, i to tu jest problem.
Ale to Ty chciałeś podpiąć DUAL PORT pod rejestr D, do którego jest podłączony stepstick osi Z.
Oczywiście można to zrobić inaczej. Przeciąć ścieżki i podciągnąć sygnał z D12 i D13



Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 3740
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: GRBL i dwa silniki na oś

#22

Post napisał: tuxcnc » 18 cze 2020, 13:53

TOP67 pisze:
18 cze 2020, 07:28
Ale to Ty chciałeś podpiąć DUAL PORT pod rejestr D, do którego jest podłączony stepstick osi Z.
Nie chciałem podpiąć, bo jakbym chciał tobym najzwyczajniej to zrobił.
Chciałem USUNĄĆ sygnały osi Z, bo jej nie mam, a zwolnione zasoby wykorzystać.
Nawiasem mówiąc, w CNC Shield V4 nie ma potrzeby ciąć ścieżek, wystarczy nie wlutować dwóch goldpinów w Nano, albo je wlutować w drugą stronę. Zresztą identyczny numer można zrobić w stepsticku. Tylko tyle, że zupełnie nie o to mi chodziło.
Wracając do tematu, to ewidentnie problem mamy z wsteczną kompatybilnością programu.
Jest tak, że X,Y i Z muszą być na jednym porcie, a (nazwijmy je) X2 lub Y2 mogą być wszędzie.
Teoretycznie to właśnie X i X2 lub Y i Y2 powinny być na tym samym porcie, bo pracują równolegle, tylko pewnie za dużo by było przepisywania kodu ...
A żeby było jeszcze ciekawiej, to na przykład w Anycubic mam zdublowane silniki osi Z, czego z nieznanych powodów w GRBL zrobić się nie da ...

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 3740
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: GRBL i dwa silniki na oś

#23

Post napisał: tuxcnc » 19 cze 2020, 21:12

Jednak zrobiłem dochodzenie.
Chińskie klony to faktycznie Shield V3.0, tylko to niczego nie zmienia.
W Protoneer V3.51 dodano trzy piny, dwa dublują przycisk RESET, trzeci to +5V obok E-STOP (lewy górny i prawy dolny róg płytki).
Natomiast na OBYDWÓCH płytkach dostępne są TE SAME sygnały Arduino i w TEJ SAMEJ ilości.
Różnica jest taka, że inaczej poprowadzono ścieżki, więc piny są w innych miejscach i są inaczej opisane.
Podsumowując, twierdzenie że płytka V3.0 NIE OBSŁUGUJE dowolnej funkcjonalności obsługiwanej przez płytkę V3.51 JEST TOTALNĄ BZDURĄ.
Co najwyżej opisy nie będą się zgadzały z obsługiwaną funkcją.
Poniżej obie płytki i przykładowa różnica :
Obrazek

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1063
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: GRBL i dwa silniki na oś

#24

Post napisał: TOP67 » 19 cze 2020, 21:46

tuxcnc pisze:
19 cze 2020, 21:12
Co najwyżej opisy nie będą się zgadzały z obsługiwaną funkcją.
I cały czas tylko o to chodzi
tuxcnc pisze:
19 cze 2020, 21:12
W Protoneer V3.51 dodano trzy piny, dwa dublują przycisk RESET, trzeci to +5V obok E-STOP
Szkoda, że nie opisali wejście PROBE, które jest na A5, w dodatku opisanym jako SCL. Sporo osób nie znajdzie.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 3740
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: GRBL i dwa silniki na oś

#25

Post napisał: tuxcnc » 19 cze 2020, 22:12

TOP67 pisze:
19 cze 2020, 21:46
tuxcnc pisze:
19 cze 2020, 21:12
Co najwyżej opisy nie będą się zgadzały z obsługiwaną funkcją.
I cały czas tylko o to chodzi
Ty naprawdę nic nie rozumiesz, czy tylko uparłeś się mieć rację za wszelką cenę ?
Jest wyraźnie napisane :
// Variable spindle (i.e. laser mode) does NOT work with this shield as configured. While
// variable spindle technically can work with this shield, it requires too many changes for
// most user setups to accomodate.
Jest to TOTALNA BZDURA, bo obie płytki różnią się WYŁACZNIE rozmieszczeniem pinów i napisami !
Kiedy połączysz chińską płytkę CNC Shield V3.0 do Arduino zaprogramowanego dla Protoneer V3.51, to wszystko będzie działać, tylko sygnały będą na innych pinach !!!
No to co tu "does NOT work" i co tu "requires too many changes" ???

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1063
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: GRBL i dwa silniki na oś

#26

Post napisał: TOP67 » 19 cze 2020, 22:16

Ale to nie ja napisałem, tylko twórca GRBL

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 3740
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: GRBL i dwa silniki na oś

#27

Post napisał: tuxcnc » 19 cze 2020, 22:20

TOP67 pisze:
19 cze 2020, 22:16
Ale to nie ja napisałem, tylko twórca GRBL
Nigdy nie twierdziłem. że Ty.

Awatar użytkownika

zzzZZZ
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 175
Rejestracja: 14 cze 2018, 13:09
Lokalizacja: Piwnica
Kontakt:

Re: GRBL i dwa silniki na oś

#28

Post napisał: zzzZZZ » 19 cze 2020, 23:05

Przepraszam, że się wtrącam ale nie masz możliwości stężenia obu silników razem?
Miałem kiedyś laser gdzie brama miała 1,5m na 2 oddzielnych silnikach. Brama miała zakres ruchu 2m, napęd na paskach i nie miałem problemów z ukosowaniem
wszystko jest trudne zanim stanie się łatwe

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”