Czyli jednak są zworki ?
Da się zamiast jumperów użyć kabelków od arduino :

NICZEGO nie trzeba ani ciąć, ani lutować.
Czyli jednak są zworki ?
Przecież oczywiste jest, że na płytce są zworki, chociażby do ustawienia mikrokroku. Ale nie ma żadnej możliwości zamiany sygnału D11 i D12. Ani kabelkiem, ani zworkami. Bez tego porty będą źle opisane, co może się kiedyś zemścić. Dla mnie sytuacja w której podłączam silnik zamiast krańcówki jest niekomfortowa, ale komuś może to nie przeszkadzać.
Zasadniczo NIE można.
Zasadniczo można. W cpu_map.h można do każdego zadania zdefiniować inny port, ale wszystkie osie są zdefiniowane w jednym rejestrze. Największym ograniczeniem jest PWM, który ma dedykowane wyjścia, zależne od wybranego timera.
Zamieniałem je między sobą, ale w ramach jednego rejestru. Trzeba by pogrzebać w innych plikach. Na pewno da się DUAL_AXIS podpiąć pod inny port, bo ma własną definicję STEP_PORT_DUAL.tuxcnc pisze: ↑17 cze 2020, 15:00Jest jeszcze ciekawiej, bo wpadłem na dość fajny pomysł, żeby wywalić sygnały osi Z, której w laserze nie mam, a dodatkową oś przypisać do trzeciego sterownika na płytce CNC Shield V4. No i NIE DA SIĘ. Pinów StepZ i DirZ nie da się ani przenieść ani usunąć, bo się program nie skompiluje.