głowica sauter sinumerik 810
odłączenie głowicy
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
głowica sauter sinumerik 810
Dzień dobry.
Mam na imię Marcin i potrzebuje pomocy.
Tokarka tur 630 mn głowica sauter 8 narzędzi uszkodzona po kolizji.
Potrzebuje na czas wysłania głowicy do naprawy zrobić tak aby system jej nie widział.
zamontuję zwykły imak i chce pracować jednym nożem.
Czy jest to możliwe i jak to zrobić?
Proszę o podpowiedzi.
Mam na imię Marcin i potrzebuje pomocy.
Tokarka tur 630 mn głowica sauter 8 narzędzi uszkodzona po kolizji.
Potrzebuje na czas wysłania głowicy do naprawy zrobić tak aby system jej nie widział.
zamontuję zwykły imak i chce pracować jednym nożem.
Czy jest to możliwe i jak to zrobić?
Proszę o podpowiedzi.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Re: głowica sauter sinumerik 810
Generalnie trzeba podać sygnał zablokowania głowicy i sygnał z enkodera np dla pierwszego narzędzia, bit 0 i bit parzystości. Dobrze mieć schemat. To oczywiście dla przypadku, jak nie chcesz smieniac nic w systemie.
-
- Kontakt:
Z którego roku masz tą maszynę? Od pewnego momentu dało się aktywować,deaktywować głowicę pamametrem
Jeśli wiesz gdzie to sprawdź w "channel spec data" wartość parametru 14510[3]
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Można to zrobić na dwa sposoby. Fizycznie oszukać maszynę, ustawić krańcowke potwierdzającą zapięcie głowicy dodatkowo enkoder ustawić na pozycji potwierdzającej precyzyjne położenie czyli strob dodatkowo spiąč hydraulikę (jeżeli głowica jest na hydraulice) z presostatami na "krótko" i ustawić na nowym imaku X0. Gra nie warta świeczki, drugi to podpiąć się pod PLC interfejsem i stepem S5 zmodyfikować wyjścia i wejścia w stanach logicznych w czasie rzeczywistym. Trochę czasochłonne ale z dokumentacją idzie zrobić i odnaleźć ścieżki ale to już $$$. Dało by radę zrobić.
-
- Kontakt:
Kolego. Ewidentnie nie znasz tej maszyny ani jak jest w niej zrobione PLC.stachuatx7 pisze: ↑12 gru 2020, 08:51Można to zrobić na dwa sposoby. Fizycznie oszukać maszynę, ustawić krańcowke potwierdzającą zapięcie głowicy dodatkowo enkoder ustawić na pozycji potwierdzającej precyzyjne położenie czyli strob dodatkowo spiąč hydraulikę (jeżeli głowica jest na hydraulice) z presostatami na "krótko" i ustawić na nowym imaku X0. Gra nie warta świeczki, drugi to podpiąć się pod PLC interfejsem i stepem S5 zmodyfikować wyjścia i wejścia w stanach logicznych w czasie rzeczywistym. Trochę czasochłonne ale z dokumentacją idzie zrobić i odnaleźć ścieżki ale to już $$$. Dało by radę zrobić.
Poza tym chyba jednak kolega już załatwił sobie sprawę.
Na marginesie powiem Ci, że jeśli gość ma maszynę z odpowiedniego okresu to głowicę deaktywuje się jedną daną maszynową. Podałem ją w poprzednim poście...
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Witam.
Dziękuję wszystkim za porady w temacie.
Głowica była po małej kolizji. Ale mechanicznie nic jej się nie stało jak myślałem. Nie chciała współpracować bo okazało się że jeden kabel (jedna faza do silnika pokazywała tylko 120V) od silnika był uszkodzony. No ale jak był fachowiec z internetu od napraw głowic, przejrzał, skasował 800zl za 45 min i stwierdził że głowica tak dostała że trzeba robić kapitalny. I jeszcze enkoder za 2500zl niepotrzebnie wymieniony.
Na szczęście znalazłem gościa od Tura co wie od czego zacząć….
Dziękuję wszystkim za porady w temacie.
Głowica była po małej kolizji. Ale mechanicznie nic jej się nie stało jak myślałem. Nie chciała współpracować bo okazało się że jeden kabel (jedna faza do silnika pokazywała tylko 120V) od silnika był uszkodzony. No ale jak był fachowiec z internetu od napraw głowic, przejrzał, skasował 800zl za 45 min i stwierdził że głowica tak dostała że trzeba robić kapitalny. I jeszcze enkoder za 2500zl niepotrzebnie wymieniony.
Na szczęście znalazłem gościa od Tura co wie od czego zacząć….
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
witajcie. chciałbym zapytać czy w Heidenhain DataPilot 3190 jest opcja wyłączenia głowicy tak żeby ręcznie zablokować głowice i robić jednym narzędziem?? chyba ze jest tutaj ktoś kto pomoże rozwiązać problem niereferującej się głowicy sauter?!