Głowica 90° - programowanie

Dyskusje na temat maszyn HAAS

Autor tematu
rc666
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 937
Rejestracja: 27 cze 2011, 14:48
Lokalizacja: USA

Głowica 90° - programowanie

#1

Post napisał: rc666 » 06 maja 2019, 16:53

Cześć,

Potrzebuje się dowiedzieć jak się programuje i ustawia głowicę 90° na Haas VF9.
Jak ustawić długość narzędzia itd.
Nigdy tego nie robiłem i niestety muszę szybko opanować temat.
Używam MasterCam 2018

Dzięki,




Pneumokok
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 580
Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
Lokalizacja: Miasto nieudaczników

Re: Głowica 90° - programowanie

#2

Post napisał: Pneumokok » 06 maja 2019, 17:28

Cześć,
może to pomoże:
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)


Autor tematu
rc666
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 937
Rejestracja: 27 cze 2011, 14:48
Lokalizacja: USA

Re: Głowica 90° - programowanie

#3

Post napisał: rc666 » 06 maja 2019, 17:51

Dzięki, oglądałem to już ale nie wszystko to tłumaczy.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6491
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Głowica 90° - programowanie

#4

Post napisał: WZÓR » 07 maja 2019, 15:25

rc666 pisze:
06 maja 2019, 17:51
Dzięki, oglądałem to już ale nie wszystko to tłumaczy.
Masz problem w zrozumieniu filmu instruktażowego , czy w w drożeniu tego zagadnienia w programie MasterCam 2018 ?

Mariusz.


Autor tematu
rc666
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 937
Rejestracja: 27 cze 2011, 14:48
Lokalizacja: USA

Re: Głowica 90° - programowanie

#5

Post napisał: rc666 » 07 maja 2019, 18:54

Obydwa zagadnienia.
Obecnie oś narzędzia jest os X.
Działam narazie tylko nie jestem zadowolny z MC 2018.
Czy otrzebuje na MC multiaxis licenclę?
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...

Awatar użytkownika

Butler
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 355
Rejestracja: 07 mar 2018, 16:54
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Głowica 90° - programowanie

#6

Post napisał: Butler » 08 maja 2019, 00:16

Multiaxis jest opcją dodatkową w Mastercamie. Bez niej jednak też można frezować w pięciu osiach (3+2 indeksowane), choć wymaga to trochę kombinowania. Pełnej obróbki 4D i 5D (ja to nazywam dłubaniem w nosie) bez multiaxis nie uzyskasz.
Narzędzie mierzysz standardowo jak każde inne. W Mastercamie musisz opanować Płaszczyzny konstrukcyjne, narzędzia, WCS... Jak to przetrawisz to reszta pójdzie gładko, o ile w ogóle tego Mastercama w ogóle ogarniasz. Bo jak jedziesz od początku to może być słabo bez wsparcia. Dzwoń do Zalco w Warszawie to Cię nakierują jak trzeba.
Ponadto Definicja Maszyny i Postprocesor musi być odpowiedni, ale to raczej oczywiste.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6491
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Głowica 90° - programowanie

#7

Post napisał: WZÓR » 08 maja 2019, 10:05

Butler pisze:
08 maja 2019, 00:16
....
Narzędzie mierzysz standardowo jak każde inne. ....
Nie wiem jak u Ciebie wygląda standard , ale ja to robię tak :
1. głowica kątowa odległość od czola wrzeciona do osi obrotu narzędzia tej głowicy wpisuje w offset narzedzia w tabeli H
2.zakładam (np.) wiertło , robię dojazd w osi (np.) X do czoła detalu i klikam na bazie G54 w X PART ZERO SET

Potem tylko uważać w jakiej płaszczyźnie się programuje.

Mariusz.


Autor tematu
rc666
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 937
Rejestracja: 27 cze 2011, 14:48
Lokalizacja: USA

Re: Głowica 90° - programowanie

#8

Post napisał: rc666 » 08 maja 2019, 12:25

Wzór, dzięki.
O to mi chodziło jak złapać długość narzędzia np. wiertło. Gdzie to wpisać.
Metodą prób i błędów doszedłem do tego.
Co jeżeli nie masz o czego złapać długość?

MC 2108, właśnie jakieś dziwne rzeczy wychodzą mi po "wypostowaniu",
Po co jest G8 i G52? Gdybym puścił tak program to byłby kłopot.
Temat płaszczyzn w MC ogarniam, bez tego bym nie ruszył.

Początek:
G19 G20 G90 G40 G80 G64 G49 G0 M05
G8 P1
G90 M05 Z0
G52 X0. Y0. Z0.
T24 M6
( FINISH SLOT )
G0 G90 X25.5 Y-.7059 A0.
S1710 M4
.
.
.
Koniec:
G90 G49 Z0. M05
G52 X0. Y0. Z0.
G8 P0
G17
M30
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...

Awatar użytkownika

Butler
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 355
Rejestracja: 07 mar 2018, 16:54
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Głowica 90° - programowanie

#9

Post napisał: Butler » 08 maja 2019, 12:41

G52 z zerami na osiach to z tego co kojarzę zerowanie miejscowego układu współrzędnych.
G8 to powinno być Look ahead control ON gdy P1, OFF gdy P0, ale pewny tego nie jestem bo na HAASie nie siedzę.
Lewe obroty?


Autor tematu
rc666
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 937
Rejestracja: 27 cze 2011, 14:48
Lokalizacja: USA

Re: Głowica 90° - programowanie

#10

Post napisał: rc666 » 08 maja 2019, 12:52

tak lewe obroty.
Głowica ma takie przełożenie.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”