głębokość

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
santi666
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 4
Posty: 76
Rejestracja: 12 lis 2017, 20:29
Lokalizacja: Kraków

głębokość

#1

Post napisał: santi666 » 16 lip 2021, 14:47

Witam, mam takie pytanie. Ustawiam głębokość na 1 mm i krok zagłębiania na 0,2 mm.
Wcześniej działało to tak że frezarka robiła grawer całego rysunku przy zagłębieniu 0,2 mm i jak skończyła cały rysunek to powtarzała tą czynność ponownie 5x. Teraz jest tak że każdą ścieżkę z osobna pogłębia 5 x 0,2 mm. Jak wrócić do poprzednich ustawień?




tad1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 153
Rejestracja: 17 sty 2008, 20:01
Lokalizacja: skawa

Re: głębokość

#2

Post napisał: tad1 » 16 lip 2021, 19:16

Prawdopodobnie w ścieżce-zagłębianie masz wybór
kolejno do dna
lub stopniowo


Autor tematu
santi666
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 4
Posty: 76
Rejestracja: 12 lis 2017, 20:29
Lokalizacja: Kraków

Re: głębokość

#3

Post napisał: santi666 » 17 lip 2021, 12:51

.. kurcze nie znalazłem nic takiego. Mam wersje piko 5.3.3


bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 334
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: głębokość

#4

Post napisał: bartekn86 » 17 lip 2021, 15:43

zagłębienie 0,2, krok 0,2 wtedy jedzie tylko raz na głębokość 0,2

Jak byś zrobił zagłębienie 0,2 a krok 0,1 to te 0,2 ci pojedzie na dwa razy po dyszce


tad1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 153
Rejestracja: 17 sty 2008, 20:01
Lokalizacja: skawa

Re: głębokość

#5

Post napisał: tad1 » 17 lip 2021, 16:11

Jest -w parametrach
zakładki
parametry pracy
posuw
narzędzia
ścieżka -tu szukaj


Autor tematu
santi666
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 4
Posty: 76
Rejestracja: 12 lis 2017, 20:29
Lokalizacja: Kraków

Re: głębokość

#6

Post napisał: santi666 » 17 lip 2021, 18:31

bartekn86 pisze:
17 lip 2021, 15:43
zagłębienie 0,2, krok 0,2 wtedy jedzie tylko raz na głębokość 0,2

Jak byś zrobił zagłębienie 0,2 a krok 0,1 to te 0,2 ci pojedzie na dwa razy po dyszce

kumam, tylko chodzi mi o coś innego. Powiedzmy że graweruje napis. Wcześniej było tak że przy ustawieniach głebokość : 0.1 i krok zagłębianie 0,02 frezarka robiła mi cały napis na głębokości 0,02 i powtarzała tą czynność 5x. A coś mi sie przestawiło i robi teraz tak że każadą ściężke (linie w literce) robi 5x 0,02 ( aż dojdzie do głebokości 0.,1)

Dodane 1 minuta 6 sekundy:
tad1 pisze:
17 lip 2021, 16:11
Jest -w parametrach
zakładki
parametry pracy
posuw
narzędzia
ścieżka -tu szukaj
w piko cam?

Dodane 2 minuty 39 sekundy:
w ścieżce mam tylko opcje: kierunek , wewnętrzne , optymalizacja


bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 334
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: głębokość

#7

Post napisał: bartekn86 » 18 lip 2021, 11:08

optymalizacja: geometria, najkrótsze przejazdy tu przestawiłeś


tad1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 153
Rejestracja: 17 sty 2008, 20:01
Lokalizacja: skawa

Re: głębokość

#8

Post napisał: tad1 » 18 lip 2021, 17:50

Może wcześniej miałeś wybieranie a teraz masz obróbkę po konturze.


Autor tematu
santi666
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 4
Posty: 76
Rejestracja: 12 lis 2017, 20:29
Lokalizacja: Kraków

Re: głębokość

#9

Post napisał: santi666 » 19 lip 2021, 11:42

No niestety, żadne z powyższych..


tad1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 153
Rejestracja: 17 sty 2008, 20:01
Lokalizacja: skawa

Re: głębokość

#10

Post napisał: tad1 » 19 lip 2021, 13:07

wstaw plik -picokama ,będzie wiadomo o co chodzi

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”