Wszystko się zgadza, tylko zupełnie czymś innym jest celowe działanie człowieka w laboratorium, a zupełnie czymś innym przypadkowe działanie skażenia w przyrodzie...
Mam tego doskonały przykład na mojej działce na wsi.
Na skutek wieloletnich zaniedbań rosły tam zasadniczo pokrzywy i osty.
Niczym tego cholerstwa nie szło wytępić, więc kilka lat z rzędu, po kilka razy do roku lałem wszystko Roundupem.
W tym roku już lać nie będę, bo rosną zupełnie inne gatunki, a trawa jest w wyraźnej ofensywie (wszystko samo się wysiało z okolicy).
W laboratorium uzyskałbym goła i martwą glebę, ale w otwartym terenie zadziałały inne prawa natury...
Ja nigdy i nigdzie nie twierdziłem, że las w Czarnobylu jest identyczny jak przed katastrofą, bo nie jest, tyle tylko, że nie został opanowany przez jakieś mutanty, bo nawet jeśli się one pojawiły, to zadziałały naturalne mechanizmy konkurencji i selekcji - wygrały organizmy silniejsze, czyli zupełnie niekoniecznie te zmutowane...
Gdzie na wakacje? Kraj czy zagranica
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
Re: Gdzie na wakacje? Kraj czy zagranica
tuxcnc pisze:...żadnych mutantów nie zaobserwowano...
Zależy co nazywać mutacją, nie każda musi być potworna...
https://wiadomosci.radiozet.pl/Nauka/mu ... atunek-psa
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Zagranica. Jestem fanem Turcji i tu jest bardzo dobry stosunek jakości do ceny. Wakacje w Polsce to trochę loteria - zwłaszcza jeśli chodzi o pogodę.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
Jakoś nie zauważyłem.
Powiem inaczej, w wielu miejscach zauważyłem doskonały stosunek jakości do ceny, ale takim miejscem z pewnością nie była Turcja.
Pewnie, że warto tam jechać, Turcja jest ciekawa. Tylko że ten stosunek jakości do ceny hmmmm.