Gdzie dostanę ośki fi 2mm

Dyskusje na temat elementów przeniesienia napędu oraz przekładni

Awatar użytkownika

Autor tematu
FDSA
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 673
Rejestracja: 26 gru 2010, 18:38
Lokalizacja: Południe
Kontakt:

Gdzie dostanę ośki fi 2mm

#1

Post napisał: FDSA » 26 gru 2010, 18:48

Witajcie

Muszę zrobić przekładnie podobną do spotykanych w sporej ilości zabawek. Mam już wszystkie elementy poza osiami. Gdzie uda mi się kupić stosowne ośki średnicy 2 mm? Oczywiście na długość mogę sobie dociąć :)

Pozdrawiam



Tagi:


koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2318
Rejestracja: 01 kwie 2009, 23:02
Lokalizacja: Małopolska

#2

Post napisał: koala.g » 26 gru 2010, 20:52

Cięgła modelarskie.
Nie wiem z czego to jest ale materiał dość twardy ; miałem kilka takich dokładnie nie wiem czy są hartowane czy nie.
Ty pisze że stal
http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=722


andijker
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1
Posty: 70
Rejestracja: 30 sty 2009, 19:21
Lokalizacja: Sosnowiec

#3

Post napisał: andijker » 27 gru 2010, 09:43

Ja używam obciętych wierteł


rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1238
Rejestracja: 03 gru 2005, 23:44
Lokalizacja: lublin

#4

Post napisał: rynio_di » 27 gru 2010, 12:38

Może masz w pobliżu sklep z łożyskami,ja widziałem w takowym wałki do łożysk . Ale jednak długość nie była za duża myślę że około 30-35 mm .


IMPULS3
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5534
Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
Lokalizacja: LUBELSKIE

#5

Post napisał: IMPULS3 » 30 gru 2010, 21:43

Najprościej kupić elektrody do spawania o tej średnicy.Jeżeli będą to elektrody z otuliną to wystarczy z nich obić otulinę.Są też elektrody w postaci drutu stosowane do spawania metodą TIG lub tlenowego, wystarczy zapytać w sklepie.


Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 845
Rejestracja: 10 mar 2007, 19:43
Lokalizacja: Rumia

#6

Post napisał: Bbuli » 30 gru 2010, 22:05

Kolega wcześniej napisał-udaj się do sklepu modelarskiego.Są tam różne pręty-tak twarde,że będziesz miał problem z cięciem.A gładkie są i wymiar nieżle trzymają...


upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1484
Rejestracja: 09 gru 2005, 11:52
Lokalizacja: Lublin

#7

Post napisał: upadły_mnich » 31 gru 2010, 12:02

ja proponuję sklep z łożyskami. Za wałeczki z łożysk igiełkowych zapłacisz dosłownie grosze. (za 100szt placiłem w granicach 3-5zl). Dostajesz dobrą i twardą powierzchnię oraz precyzyjną średnicę. Długości juz pewnie nie dopasujesz ale i tak masz zamiar docinać więc problemu nie ma.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej


IMPULS3
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5534
Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
Lokalizacja: LUBELSKIE

#8

Post napisał: IMPULS3 » 31 gru 2010, 15:07

Mozna też zrobić z gwożdzi.

Awatar użytkownika

Autor tematu
FDSA
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 673
Rejestracja: 26 gru 2010, 18:38
Lokalizacja: Południe
Kontakt:

#9

Post napisał: FDSA » 31 gru 2010, 16:10

Zakupiłem Pręta walcowanego stalowego 2 i 3 mm i spisują sie świetnie :) co więcej jestem pod wrażeniem trzymania wymiaru. Sprawdzę jeszcze przy najbliższej okazji wałeczki z łożysk bo jednak co świecąca powierzchnia to świecąca powierzchnia :P

Pozdrawiam
FDSA

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przeniesienie napędu, Przekładnie Pasowe, Przekładnie Zębate, Listwy zębate”