Gazy czy Tig ?

Spawalnictwo i obróbka cieplna

Autor tematu
demo_user
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 8

Post napisał: demo_user » 25 sty 2010, 00:29

galon pisze:będę się kłócił choć nie lubię -jak dasz radę w okienku tigiem pospawać ( nie tym z panienką ) NP 3/4 TIGIEM TO SE TAKI PALNIK KUPIE daj mi linka spróbuje i jest mój pozdrawiam
Jak palnikiem pospawasz to i tigem też.

Tagi:

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 25 sty 2010, 01:44

Spawy wykonane tigiem to super jakość, ale do spawania rur np. przy instalacjach CO to mam poważne wątpliwości. Palnikiem można na "wyczucie" pospawać pomagając sobie lusterkiem itp, można taki spaw poprawiać a w przypadku tiga felerny spaw należy wyciąć a gmeranie w dziurach palnikiem tiga to koszmar.
Jeszcze jedna ciekawa rzecz- jak wsadzić w dziurę głowę z maską spawalniczą?
Ostatnio zmieniony 25 sty 2010, 21:56 przez ALZ, łącznie zmieniany 1 raz.

galon
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4

Post napisał: galon » 25 sty 2010, 11:48

a co zrobić z farbą na zewnątrz n warstw w zależności od wieku i kamieniem kotłowym w środku (nowych instalacji stalowych wykonuje się śladowe ilości ) ale każdy robi jak lubi i jak mu wygodniej pozdrawiam

Grzesiek112
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: Grzesiek112 » 25 sty 2010, 21:29

ALZ pisze:Spawy wykonane tigiem to super jakość, ale do spawania rur np. przy instalacjach co to mam poważne wątpliwości. Palnikiem można na "wyczucie" pospawać pomagając sobie lusterkiem itp, można taki spaw poprawiać a w przypadku tiga felerny spaw należy wyciąć a gmeranie w dziurach palnikiem tiga to koszmar.
Jeszcze jedna ciekawa rzecz- jak wsadzić w dziurę głowę z maską spawalniczą?
Do tiga musi być czysty materiał, co instalacji CO najlepszy bedzie palnik, farba kamien nie przeszkadza w spawaniu.

vv3k70r
Posty w temacie: 2

Post napisał: vv3k70r » 25 sty 2010, 21:53

Zakladajac ze nie kupisz sobie plazmy... To pozostaje Ci gaz.
Tig jest do nowych, blyszczacych sie rurek.
bumeluję

Awatar użytkownika

zundapp600
Kontakt:

Post napisał: zundapp600 » 28 sty 2010, 20:19

galon pisze:jak dasz radę w okienku tigiem pospawać ( nie tym z panienką ) NP 3/4 TIGIEM TO SE TAKI PALNIK KUPIE daj mi linka spróbuje i jest mój pozdrawiam
Sądzę że nie każdy wie co to jest to okienko :mrgreen:
Czasami właśnie w tym okienku to i palnikiem ciężko :cry: Nigdy nie zajmowałem się tym zawodowo , ale twierdzę że palnik do tych rzeczy jest lepszy . Nie zawsze jest to robota na nowych rurach , czasami malowane , czasami zardzewiałe . Każde urządzenie ma swoje wady i zalety . Rozważając jednak możliwości palnik - tig w tej sytuacji . Osobiście stawiam na palnik
www.zundapp.pl
To co lubię i to co robię

adamex2222

Post napisał: adamex2222 » 17 lut 2010, 20:42

co do spawania TIG iem starych rur jest kilka sposobów na uniknięcie nieszczelności osobiście spawałem kilka instalacji co mając do dyspozycji TIG i Palnik,moim zdaniem mając pojęcie o spawaniu tigiem da rade pospawać nawet pomalowane i zardzewiałe rury żeby były szczelne palnik ma swoje plusy -np można łatwo i szybko zagrzać rure do gięcia czasami braknie 4cm a na zimno się nie da , reasumując jedna i dróga metoda ma swoje plusy i minusy tig z małą butlą jest mobilny i praktycznie 1 osoba spokojnie go nosi z miejsca na miejsce potrzebuje tylko prądu , palnik potrzebuje długie węże albo nosimy 2 ciężkie butle za sobą ,co do spawania na lusterko tigiem też tak czasami trzeba i idzie , co do lepszości jednego nad 2 ,hmm najlepiej mieć jedno i 2 pod ręką na wszelki wypadek, ps większość tig ów może spawać też elektrodami wystarczy zmienić uchwyt na kabel spawalniczy pstryk guziczek i spawamy elektrodą

acetylenek

Post napisał: acetylenek » 18 lut 2010, 12:05

Były takie czasy że myślałem że spawanie elektrodą a co dopiero gazem to przestarzałe metody ale od dłuższego czasu widzę dla każdej metody swoje miejsce gdzie nadaje się najlepiej.

Przeważnie będzie tak że dane złącze da się wykonać kilkoma metodami ale jedna będzie zdecydowanie lepsza, wygodniejsza, bardziej ekonomicznie uzasadniona.

Mam gaz ale używam okazjonalnie lecz jego brak odczułbym dotkliwie, daje on właśnie możliwości "modelowania". Głównie spawam metodą TIG.

Mając do zespawania (przedłużenia jego agonii o kilka miesięcy) zardzewiały wydech to znacznie wygodniej jest użyć gazu podobnie jak dla instalacji CO. Palnikiem można czyścić.

Co do ceny sprzętu wygrywa spawanie gazowe.

vv3k70r
Posty w temacie: 2

Post napisał: vv3k70r » 15 mar 2010, 23:37

No i w przeciwienstwie do "ciezkich butli" od gazu Tig ma te "zalete" ze parkujemy pod domkiem generator i ciagniemy kabelki :)

Duzy niby taki generator nie jest, ale sily z normalnego gniazdka sie nie wyciagnie.

Tak, wiem, sa te trzy fazowe 220volt udawacze spawania, pieknie sie nadaja na nowe rurki, ale zeby spalaly farbe to jeszcze nie widzialem.
bumeluję

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”