G53 - Problem z toczeniem

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Zgłoszenia konkursowe


Autor tematu
Frezeser
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 20
Rejestracja: 08 gru 2016, 10:39
Lokalizacja: za Odry

G53 - Problem z toczeniem

#1

Post napisał: Frezeser » 19 mar 2019, 14:10

Witam

Chciałbym się zapytać jaki powinna wykonać ruch tokarka przy tych dwóch wersach z g53,

; % Program_MPF

N13 G53 G0 X0
N14 G53 Z0

; obróbka
N15 T1 D1
N16 G54
N17 M8
N19 S1400 M4
N20 G0 X70 Z9
N21...



Zgłoszenia konkursowe

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6428
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: G53 - Problem z toczeniem

#2

Post napisał: WZÓR » 20 mar 2019, 09:42

G53- problem z toczeniem
Może w temacie napisz coś więcej ..... , jaki to problem ?

p.s.
..... , dlaczego nie używasz ?
G28 U0
G28 W0

Mariusz.


Autor tematu
Frezeser
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 20
Rejestracja: 08 gru 2016, 10:39
Lokalizacja: za Odry

Re: G53 - Problem z toczeniem

#3

Post napisał: Frezeser » 20 mar 2019, 11:11

po wywołaniu g53, magazyn z narzędziami nie wraca na górny prawy róg tokarki, aby pobrać narzędzie, tylko idzie prosto na detalObrazek


typniepokorny86
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 96
Rejestracja: 08 lut 2009, 17:04
Lokalizacja: Żołyń

Re: G53 - Problem z toczeniem

#4

Post napisał: typniepokorny86 » 20 mar 2019, 11:55

Pytanie gdzie maszyna ma ustawione swoje zero. Baza G54 jakie ma wartości w X i Z, na plus czy na minus?

Ja też korzystam z G53 przy dojeździe na wymianę narzędzia. Tylko u mnie to wygląda tak:

N1 G28 U0
N2 T0000 - aczkolwiek na moich maszynach to nie jest wymagane
N3 G53 G0 Z#5322 - wtedy operator może zmieniać pkt wymiany za pomocą bazy G59, #5322 odpowiada wartości Z w bazie G59, działa na fanucach, trzeba sprawdzić na innych sterowaniach


cosmonet
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 258
Rejestracja: 01 sty 1970, 01:00
Lokalizacja: Mazowsze

Re: G53 - Problem z toczeniem

#5

Post napisał: cosmonet » 20 mar 2019, 13:53

p.s.
..... , dlaczego nie używasz ?
G28 U0
G28 W0
Bo pewnie maszyna np. ST-30 i ma "daleko". Ja zazwyczaj tak to rozwiązywałem, np.:
G00 Z100.;
G28 U0.;
Kiedyś Haas SL10, Haas SL20, Haas SL30, Doosan LYNX220. Obecnie Haas SL20.


ASPAHARIAN
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 7
Rejestracja: 21 mar 2018, 07:56

Re: G53 - Problem z toczeniem

#6

Post napisał: ASPAHARIAN » 15 kwie 2019, 12:14

G53 G0 X(POZYCJA MASZYNY)
G53 G0 Z(POZYCJA MASZYNY)

W skrócie. Bierzesz najdłuższe narzędzie albo takie najbardziej wystające od rewolwera. JOGiem podjechać w bezpieczną odległość od toczonego detalu (półfabrykat wysunięty do zderzaka na przykład), i z maszynowej pozycji rewolwera odczytaj wartości. Najlepiej to zjedź trochę w Xsie i przesuń w Zecie jak nie masz pewności. Najlepiej jak już masz program napisany i wiesz jak obróbka wygląda. Wtedy wiesz czy nie lepiej po którejś z operacji "wrócić do domu" ;)

Nie wiem jak jest z magazynem narzędzi. Czy aby maszyny tego typu nie muszą wracać w Home żeby to zrobić ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”