G53 - Problem z toczeniem

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
Frezeser
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 20
Rejestracja: 08 gru 2016, 10:39
Lokalizacja: za Odry

G53 - Problem z toczeniem

#1

Post napisał: Frezeser » 19 mar 2019, 14:10

Witam

Chciałbym się zapytać jaki powinna wykonać ruch tokarka przy tych dwóch wersach z g53,

; % Program_MPF

N13 G53 G0 X0
N14 G53 Z0

; obróbka
N15 T1 D1
N16 G54
N17 M8
N19 S1400 M4
N20 G0 X70 Z9
N21...



Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6587
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: G53 - Problem z toczeniem

#2

Post napisał: WZÓR » 20 mar 2019, 09:42

G53- problem z toczeniem
Może w temacie napisz coś więcej ..... , jaki to problem ?

p.s.
..... , dlaczego nie używasz ?
G28 U0
G28 W0

Mariusz.


Autor tematu
Frezeser
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 20
Rejestracja: 08 gru 2016, 10:39
Lokalizacja: za Odry

Re: G53 - Problem z toczeniem

#3

Post napisał: Frezeser » 20 mar 2019, 11:11

po wywołaniu g53, magazyn z narzędziami nie wraca na górny prawy róg tokarki, aby pobrać narzędzie, tylko idzie prosto na detalObrazek


typniepokorny86
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 96
Rejestracja: 08 lut 2009, 17:04
Lokalizacja: Żołyń

Re: G53 - Problem z toczeniem

#4

Post napisał: typniepokorny86 » 20 mar 2019, 11:55

Pytanie gdzie maszyna ma ustawione swoje zero. Baza G54 jakie ma wartości w X i Z, na plus czy na minus?

Ja też korzystam z G53 przy dojeździe na wymianę narzędzia. Tylko u mnie to wygląda tak:

N1 G28 U0
N2 T0000 - aczkolwiek na moich maszynach to nie jest wymagane
N3 G53 G0 Z#5322 - wtedy operator może zmieniać pkt wymiany za pomocą bazy G59, #5322 odpowiada wartości Z w bazie G59, działa na fanucach, trzeba sprawdzić na innych sterowaniach


cosmonet
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 268
Rejestracja: 01 sty 1970, 01:00
Lokalizacja: Mazowsze

Re: G53 - Problem z toczeniem

#5

Post napisał: cosmonet » 20 mar 2019, 13:53

p.s.
..... , dlaczego nie używasz ?
G28 U0
G28 W0
Bo pewnie maszyna np. ST-30 i ma "daleko". Ja zazwyczaj tak to rozwiązywałem, np.:
G00 Z100.;
G28 U0.;
Kiedyś Haas SL10, Haas SL20, Haas SL30, Doosan LYNX220. Obecnie Haas SL20.


ASPAHARIAN
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 7
Rejestracja: 21 mar 2018, 07:56

Re: G53 - Problem z toczeniem

#6

Post napisał: ASPAHARIAN » 15 kwie 2019, 12:14

G53 G0 X(POZYCJA MASZYNY)
G53 G0 Z(POZYCJA MASZYNY)

W skrócie. Bierzesz najdłuższe narzędzie albo takie najbardziej wystające od rewolwera. JOGiem podjechać w bezpieczną odległość od toczonego detalu (półfabrykat wysunięty do zderzaka na przykład), i z maszynowej pozycji rewolwera odczytaj wartości. Najlepiej to zjedź trochę w Xsie i przesuń w Zecie jak nie masz pewności. Najlepiej jak już masz program napisany i wiesz jak obróbka wygląda. Wtedy wiesz czy nie lepiej po którejś z operacji "wrócić do domu" ;)

Nie wiem jak jest z magazynem narzędzi. Czy aby maszyny tego typu nie muszą wracać w Home żeby to zrobić ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”