G kody do wykrawarki Trumpf 260 Rotation

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
lomniak89
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 3
Rejestracja: 30 gru 2011, 06:54
Lokalizacja: Warszawa

G kody do wykrawarki Trumpf 260 Rotation

#1

Post napisał: lomniak89 » 30 gru 2011, 08:17

Witam, czy ktoś mógłby mi podać G kody które stosuje się w tym konkretnym modelu wykrawarki? Sterownik to Bosch CC 300.

Szczerze mówiąc nie wiele wiem o G kodach. Zastanawiam się czy istnieje możliwość wstawienia w kod zmiennej, która na przykład przy każdym cyklu maszyny zwiększała by swoją wartość o 1. Tak jak jest to w językach programowania np: licznik=licznik+1.
Albo czy są możliwe instrukcje warunkowe? Pętle itd?

Czy polecilibyście mi jakąś stronę internetową lub książkę, dzięki której mógłbym poszerzyć swoją wiedzę na ten temat?



Tagi:


zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1268
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

#2

Post napisał: zibi » 30 gru 2011, 10:21

Spróbuj tego zapisu:

#1=#1+0.1

G1 X#1 Y0


HUD
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 447
Rejestracja: 22 kwie 2007, 21:27
Lokalizacja: Lublin

#3

Post napisał: HUD » 30 gru 2011, 15:02

Mam opis G-kodów ale po angielsku.
Jak interesuje to mogę zeskanować i podesłać we wtorek.
Pozdrawiam Krzysztof G.


Autor tematu
lomniak89
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 3
Rejestracja: 30 gru 2011, 06:54
Lokalizacja: Warszawa

#4

Post napisał: lomniak89 » 30 gru 2011, 18:30

Dzięki zibi. Wypróbuję we wtorek jak będę w pracy.

HUD, jasne że mnie interesuje. Będę bardzo wdzięczny za materiały.
Mój e-mail: lomniak89@o2.pl
Mam jeszcze dodatkowe pytanie... Widziałem na forum temat który założyłeś, a pytałeś tam czy da się zmienić język sterownika Bosch CC 300 z niemieckiego na angielski. Niestety nie było żadnych odpowiedzi. Czy udało Ci się jakoś rozwiązać ten problem? Czy nie istnieje taka możliwość...

Dzięki za szybkie odpowiedzi.


HUD
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 447
Rejestracja: 22 kwie 2007, 21:27
Lokalizacja: Lublin

#5

Post napisał: HUD » 30 gru 2011, 19:25

Z tego co się dowiedziałem to niestety nie ma u mnie takiej możliwości, dalej mam j. niemiecki :sad:
Pozdrawiam Krzysztof G.


HUD
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 447
Rejestracja: 22 kwie 2007, 21:27
Lokalizacja: Lublin

#6

Post napisał: HUD » 13 sty 2013, 17:45

Istnieje taka możliwość i nie trzeba korzystać z usług serwisu, jak ktoś będzie potrzebował to to opiszę.
Pozdrawiam Krzysztof G.


Jacek Rokita
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 7
Rejestracja: 13 sty 2013, 14:02
Lokalizacja: Świdwin
Kontakt:

#7

Post napisał: Jacek Rokita » 13 sty 2013, 18:56

Wykrawarki Trumpf 240 mog miec tylko dwa jezyki. Niemiecki i obcy. Ten obcy to moze byc ang lub woski lub franc lub inny.
naley wymienic listek pamici Module 3 na karcie MEM na taki by byl ang.
Cnc Serwis Wykrawarki i Prasy


bialy86
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 30
Rejestracja: 02 mar 2016, 18:55
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

#8

Post napisał: bialy86 » 28 lip 2016, 21:02

Odgrzeje kotleta, bo zapytania na pw nie pomogly. Jest jeszcze ktos w posiadaniu g codow do wykrawarek trumpf? Pracuje na tc500r ale od 260 wszystkie kody podejda i pewnie od pozostałych modeli tez. Jestem operatorem a tak sie stalo ze dzial konstrukcji odpowiedzialny za pisanie programow kuleje. A ja z racji programowania frezarek musze kody z palca pisac.
Wiekszosc funkcji sterujacych M, G, juz rozgryzlem, ale zostala mi jeszcze czesc do odkodowania, a chce wykorzystac caly potencjal maszyny. Trzeba zapunktowac po podwyzke ;]


mictlan12
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 20 paź 2017, 22:10
Lokalizacja: Ostróda

#9

Post napisał: mictlan12 » 20 paź 2017, 22:38

Właśnie zaczynam przygodę z Traumatic 240... Mam gcody dalej tylko las...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”