G-Code używanie I, J

używanie I, J

Dyskusje dotyczące programowania G-Code
Awatar użytkownika

Autor tematu
Lukasz00
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 11 lis 2018, 13:04
Lokalizacja: Poznań

G-Code używanie I, J

#1

Post napisał: Lukasz00 » 28 lut 2021, 17:44

Cześć Wszystkim
Obecnie programuję maszyny Mazak ale przydzielono mi nową maszynę.
Gdzie posługuję się G-kody Mam problem z promieniami, łukami.
Pierwszy przykład zrobiłem sam, używając g2/g3/ R
R RYSUNEK.jpg
R RYSUNEK - CNC G CODE.jpg
W drugim przykładzie mam użyć I, J
Szukam jakiś materiałów ale są dla mnie ciężkie do zrozumienia.
Czy ktoś ma jakieś materiały odnośnie używania I, J przy łukach i promieniach.
To jest ten przykład. Proszę czy ktoś może mi napisać do tego G-Kod-CNC
I J RYSUNEK.jpg
Pozdrawiam




mag999
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 660
Rejestracja: 14 sty 2015, 18:59
Lokalizacja: Polska

Re: G-Code używanie I, J

#2

Post napisał: mag999 » 28 lut 2021, 18:51

Na pierwszym rysunku można sobie policzyć punkty początku i końca promieni.

Profesor uwzial się na biednych studentów... Hehe

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 7688
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: G-Code używanie I, J

#3

Post napisał: WZÓR » 28 lut 2021, 19:03

Lukasz00 pisze:
28 lut 2021, 17:44
.....

W drugim przykładzie mam użyć I, J
Szukam jakiś materiałów ale są dla mnie ciężkie do zrozumienia.
Czy ktoś ma jakieś materiały odnośnie używania I, J przy łukach i promieniach.
....
Z Archiwum X wyjęte

Obrazek
mag999 pisze:
28 lut 2021, 18:51
Na pierwszym rysunku można sobie policzyć punkty początku i końca promieni.

Profesor uwzial się na biednych studentów... Hehe
Złośliwy jesteś. :P

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 15242
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: G-Code używanie I, J

#4

Post napisał: kamar » 28 lut 2021, 19:38

WZÓR pisze:
28 lut 2021, 19:03
Złośliwy jesteś. :P
Czemu ? Bo piętnuje głupotę ? Czy naprawdę ktoś jeszcze taki kształt opisuje z palca ?
Opisać łuczek czy prosty przejazd to rozumiem ale kto przy zdrowych zmysłach zrobi taki detal przy maszynie.
:)

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 7688
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: G-Code używanie I, J

#5

Post napisał: WZÓR » 28 lut 2021, 19:41

kamar pisze:
28 lut 2021, 19:38
WZÓR pisze:
28 lut 2021, 19:03
Złośliwy jesteś. :P
Czemu ? Bo piętnuje głupotę ? Czy naprawdę ktoś jeszcze taki kształt opisuje z palca ?
Opisać łuczek czy prosty przejazd to rozumiem ale kto przy zdrowych zmysłach zrobi taki detal przy maszynie.
Studenci i słuchacze /kursanci z pewnością . :D

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 15242
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: G-Code używanie I, J

#6

Post napisał: kamar » 28 lut 2021, 19:46

Lukasz00 pisze:
28 lut 2021, 17:44
Obecnie programuję maszyny Mazak ale przydzielono mi nową maszynę.
Nie za późno na kurs ? :)
:)

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 7688
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: G-Code używanie I, J

#7

Post napisał: WZÓR » 28 lut 2021, 19:56

kamar pisze:
28 lut 2021, 19:46
Lukasz00 pisze:
28 lut 2021, 17:44
Obecnie programuję maszyny Mazak ale przydzielono mi nową maszynę.
Nie za późno na kurs ? :)
13 lat na Haas ......
Na SL-20 promienie programuję używając I , K ...... niekiedy przez R
.... , jakoś mi nie w parze tokarka i CAM :D

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 15242
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: G-Code używanie I, J

#8

Post napisał: kamar » 28 lut 2021, 19:59

WZÓR pisze:
28 lut 2021, 19:56
13 lat na Haas ......
Na SL-20 promienie programuję używając I , K ...... niekiedy przez R
.... , jakoś mi nie w parze tokarka i CAM :D
Mariusz.
W sumie, jak temu co Ci płaci to nie przeszkadza to co ja się czepiam :)
Mnie na to nie stać :(
:)

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1481
Rejestracja: 03 sty 2007, 14:27
Lokalizacja: Wiedeń

Re: G-Code używanie I, J

#9

Post napisał: grg12 » 01 mar 2021, 08:22

kamar pisze:
28 lut 2021, 19:38
Opisać łuczek czy prosty przejazd to rozumiem ale kto przy zdrowych zmysłach zrobi taki detal przy maszynie.
Ktoś musi postprocesory do cam pisać.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 7688
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: G-Code używanie I, J

#10

Post napisał: WZÓR » 01 mar 2021, 08:24

kamar pisze:
28 lut 2021, 19:59
WZÓR pisze:
28 lut 2021, 19:56
13 lat na Haas ......
Na SL-20 promienie programuję używając I , K ...... niekiedy przez R
.... , jakoś mi nie w parze tokarka i CAM :D
Mariusz.
W sumie, jak temu co Ci płaci to nie przeszkadza to co ja się czepiam :)
Mnie na to nie stać :(
Ale to nie odosobniony przypadek.

Ostatnio w necie widziałem ogłoszenie - praca we Wrocku , pisanie prostych programów na Haas z palca .
30% czasu pracy programowanie , 70% czasu pracy obsługa maszyny.
Niezła stawka na start i kusząca ścieżka awansu.
Był moment , że nawet chciałem CVwysłać ..... , ale w moim wieku (?) - dałem sobie spokój.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”